Beleidsadviseur Werk en Inkomen en Maatschappelijke Participatie

Wil je een belangrijke rol spelen op het gebied van Werk, Inkomen en Maatschappelijke Participatie? Dan hebben wij de perfecte vacature voor jou!


Hier werk je aan mee
 

De gemeente Groningen is de grootste gemeente in Noord-Nederland, met een bevolking van 230.000 inwoners. Ons streven is om een gemeenschap te creëren waarin het voor iedereen plezierig is om te wonen, te werken en te leven. Binnen dit kader streven we ernaar dat alle inwoners van Groningen een fatsoenlijk inkomen en zinvol werk hebben met gelijke kansen. We hechten eraan dat iedere Groninger de mogelijkheid heeft om actief deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Dit is een ambitie waar we ons onvoorwaardelijk voor inzetten.

Hier ga jij je mee bezig houden 

Als beleidsadviseur speel je een essentiële rol in het ondersteunen van de bestuurders en het management bij het vormgeven en implementeren van beleid, met name op het gebied van werk, inkomen en maatschappelijke participatie. Je werk strekt zich verder uit dan alleen achter je bureau; je gaat actief het veld in om in nauwe samenwerking met burgers en partners uit zowel de stad als de regio te brainstormen over beleidsbehoeften en optimale uitvoeringsmethoden.

Binnen je rol als beleidsadviseur werk je nauw samen met de directies Werk & Participatie, Inkomensdienstverlening en iederz, om uitdagingen op het gebied van werk, inkomen en maatschappelijke participatie aan te pakken. Concreet houdt dit in dat je betrokken bent bij uiteenlopende kwesties, zoals het ontwikkelen van arbeidsmarktbeleid, re-integratiebeleid, inkomensbeleid en beleidsrichtlijnen voor het sociaal ontwikkelbedrijf iederz. In deze hoedanigheid ondersteun je zowel het bestuur als de uitvoeringsinstanties bij het evalueren, ontwikkelen en implementeren van beleid. Als verbindingspunt tussen uitvoering en politiek bewaak je dit proces nauwlettend. Hierbij blijf je alert op de voortdurend veranderende maatschappelijke ontwikkelingen en vertaal je deze naar relevante beleidsvraagstukken voor de politieke agenda. Een belangrijk aspect van ons werk is de samenwerking met onze inwoners.

Binnen deze rol heb je diverse verantwoordelijkheden:

 • Je leidt en coördineert complexe processen met betrekking tot beleidsvorming, implementatie en evaluatie;
 • Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van beleidsnota's, waarbij een scherpe pen van groot belang is;
 • Je houdt een vinger aan de pols bij maatschappelijke ontwikkelingen op zowel landelijk, regionaal als lokaal niveau, en zorgt ervoor dat relevante beleidsuitdagingen op de politieke agenda worden geplaatst;
 • Je bouwt aan waardevolle netwerkcontacten en onderhoudt deze actief, zodat je goed verbonden blijft binnen het werkveld.

Hier kom je te werken 

Je maakt deel uit van de Directie Maatschappelijke Ontwikkeling. Hier pakken we alle beleidsopgaves van het sociaal domein op. Binnen de directie zijn mensen werkzaam als beleidsadviseur, kennisspecialist, procesondersteuner of projectleider. Er wordt gewerkt in een politieke context en dat maakt het werk dynamisch. Zelf werk je in het gedreven team Werk, Inkomen en Maatschappelijke Participatie met 10 medewerkers dat zich inzet voor voldoende bestaanszekerheid voor onze inwoners.

Hier staan wij voor

Of je nu je handen uit de mouwen steekt voor de mensen van vandaag, of nadenkt over het Groningen van morgen, jouw werk doet ertoe. Hier doe je zinvol werk, met zichtbaar resultaat, voor al onze inwoners. Hier gaan we voor een gezonde omgeving om veilig op te groeien. Een sociale en groene plek waar mensen werken, leven en ondernemen. Een gemeente die vooroploopt in duurzame groei. Hier krijg je alle ruimte. Ruimte om jezelf te zijn, om jezelf uit te dagen en om zinvol werk te doen.  Dat is niet altijd eenvoudig, maar altijd interessant. Want we doen het voor onze inwoners. 

Hier herken jij je in 

 • WO denkniveau, bij voorkeur met een afgeronde WO opleiding;
 • kennis, expertise en affiniteit met het Sociaal domein en bij voorkeur het domein werk, participatie en inkomen;
 • politiek sensitief;
 • bij voorkeur enige jaren werkervaring als beleidsadviseur.

Hier kun je op rekenen 

 • Afhankelijk van opleiding en ervaring: een salaris van maximaal € 5.725,- bij een fulltime dienstverband (functioneel schaal 11, HR21 normfunctie Medewerker Ontwikkeling II); 
 • Een jaarcontract met uitzicht op een vaste aanstelling bij een wederzijdse klik; 
 • Een individueel keuzebudget van 17,05% boven op je salaris waarbij je kunt kiezen voor een jaarlijkse of maandelijkse uitbetaling; 
 • Een werkweek van 36 uur, met keuze om ADV op te bouwen en de mogelijkheid om eigen werktijden te kunnen indelen en deels thuis te werken; 
 • De mogelijkheid tot persoonlijke groei via ons digitale forum ‘Groningen leert’; 
 • Een telefoon, een iPad of een laptop. 

Hier beginnen? 

Voor meer informatie over de inhoud van de functie, kun je contact opnemen met Judith Slagter, teammanager, telefoonnummer 06 15061479. Voor procedurele vragen kun je contact opnemen met Evelien Swart, recruiter DMO, telefoonnummer 06-51502859.

Reageren kan tot en met 10 oktober 2023 via de sollicitatiebutton onderaan de vacature. Het sollicitatiegesprek vindt plaats op 18 oktober 2023.  

Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild. Het kan voorkomen, dat je correspondentie van de gemeente Groningen met betrekking tot deze vacature in je ‘ongewenste items’ (SPAM-box) terecht komt. Check je SPAM-box daarom regelmatig.  

Solliciteer