Stadsbeiaardiers

Structureel | 2 x 0,20 fte

Speel de sterren van de hemel

De gemeente Groningen zoekt twee stadsbeiaardiers (duobaan) voor bespeling van het carillon in de Martinitoren.

 

De gemeente Groningen groeit! De gemeente Groningen is de grootste gemeente in Noord-Nederland en 6e stad van Nederland met 230.000 inwoners. Steeds meer mensen gaan én willen er werken, wonen en studeren. De gemeente Groningen wil een stad zijn waar iedereen met plezier woont, werkt en leeft. Om dit te bereiken werken er ruim 3000 medewerkers bij de gemeente Groningen. Groningen is een grote en verreweg jongste gemeente van Nederland. We werken met burgers samen en vinden hun input van groot belang.

In Groningen staat de welbekende Martinitoren met daarin het vermaarde Hemony carillon en deze behoeft eigenlijk geen introductie. In 1660 gaf het stadsbestuur de opdracht om een carillon te realiseren. In de loop der tijd is het uitgegroeid tot een instrument met 52 klokken (vier octaven op C’) waaronder de basklokken (F (8000 kilo) –G –A –Bes).
De wekelijkse carillonbespelingen zijn op de dinsdag (12-13 uur) en zaterdag (11-12 uur)  en worden, naast andere werkzaamheden, verzorgd door de huidige stadsbeiaardier. Vanwege zijn pensionering zoekt de gemeente Groningen per 1 mei 2021 twee opvolgers voor totaal  0,4 fte (2 x 8 uur) per week.


Werkzaamheden

 • twee vaste (wekelijkse) bespelingen; inclusief het verwerven, bewerken en instuderen van muziek;
 • bijhouden van Buma/Stemra-lijsten en het versterken van de speeltrommel;
 • extra bespelingen in opdracht van Stichting Martini Beiaard Groningen;
 • adviseur t.a.v. PR en adviesrol voor de Stichting Martini Beiaard Groningen;
 • toezicht op beheer en onderhoud van het carillon en de torens, inclusief het uitvoeren van kleine reparaties; contact met de klokkengieterij en uitvoerende organisaties;
 • bijhouden van eigen professionele ontwikkeling en van de ontwikkeling van (inter)nationale beiaardkunst.

Plek in de organisatie

De beiaardiers vormen samen een team en vallen onder de directie Dienst maatschappelijke ontwikkeling (DMO). De Stichting Martini Beiaard Groningen is de belangrijkste samenwerkings- en sparringpartner.

 

Wij vragen

 • kandidaten zijn in het bezit van een master diploma Beiaardier behaald aan de Beiaardschool te Amersfoort of een vergelijkbaar diploma voor beiaardiers;
 • daarnaast beschikking kandidaten over goede contactuele eigenschappen, communicatieve en sociale vaardigheden, en het vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband te kunnen opereren;
 • kandidaten beschikken over de nodige flexibiliteit en creativiteit om (nieuwe) projecten enthousiast te organiseren en op te pakken;
 • affiniteit met de stad Groningen hebben, kunnen inspelen of vooruitlopen op gebeurtenissen in de stad;
 • de Martinitoren wordt jaarlijks bezocht door vele toeristen. Spreekvaardigheid van, in elk geval, Engels en Duitse taal zijn vereist.

 

Competenties

Creatief |  Je ziet mogelijkheden om op onverwachte manieren publiek te bereiken.

Communicatief en gastvrij | Je kunt omgaan met het feit dat er veel bezoekers de toren betreden en hen een welkom gevoel geven.

Flexibel | De kandidaten kunnen inspelen op actualiteiten door middel van gepaste muziekstukken spelen, passend bij de actualiteit.

Zelfstandig | Je bent in staat de werkzaamheden zelfstandig uit te voeren waarbij je wel afstemt met je duo beiaard en met andere belanghebbenden.

 

Wij bieden

Wij bieden een verantwoordelijke, veelzijdige en uitdagende beiaardiersfunctie met een omvang van 2 x 8 uur per week, verdeeld over twee personen, in een omgeving die per dag anders kan zijn en om nieuwe dingen vraagt.

 

De functie is vooralsnog indicatief gewaardeerd in functioneel schaal 10. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding en ervaring - maximaal € 4.450,-- bruto per maand volgens CAO Gemeenten bij een 36-urige werkweek. HR21-normfunctie is medewerker beleidsuitvoering I.

Daarnaast kent de gemeente Groningen uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

 

Sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 11. Kandidaten die na dit gesprek worden geselecteerd kunnen deelnemen aan het tweede deel van de sollicitatieprocedure: een proefspel van circa 30 minuten. Hierin laat de kandidaat het instrument zoveel mogelijk breed klinken in repertoire en een improvisatie op een op te geven lied of thema.

Een deskundige commissie beoordeelt het spel van de kandidaten.

Na een aanstelling geldt een proefperiode.

 

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van de functie, kun je contact opnemen met Anita Lesman, teamleider a.i., te bereiken op 06-25234979 op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

 

Reageren

Je kunt uitsluitend reageren via het digitale sollicitatieformulier via de button ‘solliciteren’. Solliciteren kan tot en met 10 maart 2021. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 19 maart 2021. Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

 

Het kan voorkomen, dat correspondentie van de gemeente Groningen met betrekking tot deze vacature in je ‘ongewenste items’ (SPAM-box) terecht komt. Check je SPAM-box daarom regelmatig!

 

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern geworven waarbij, voorrangs- en interne kandidaten van de gemeente Groningen voorrang hebben.

 

Interne medewerkers zijn: medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde en bepaalde tijd bij de gemeente Groningen; (oud-) werknemers die op basis van de Cao gemeenten een uitkering ontvangen van de gemeente (hoofdstuk 7, 9 en 10 CAO gemeenten); kandidaten uit de allochtonenpool; medewerkers met een werkervaringsplaats, re-integratiebaan of een maatschappelijke baan, werkzaam binnen de gemeente Groningen; WSW-medewerkers; trainees (na een halfjaar werkzaam te zijn bij de gemeente Groningen); medewerkers 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.                                          

HR21 normfunctie van stadsbeiaardier is medewerker beleidsuitvoering I.

Solliciteer