Chief Data Officer (CDO)

Tijdelijk voor 2 jaar | 1 fte

Ben jij de CDO die data gedreven werken en sturen verder gaat brengen in de gemeente Groningen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 

De gemeente Groningen streeft bij de uitvoering van al haar taken naar de best mogelijke uitkomsten voor de Groninger samenleving. Het realiseren van publieke waarde, zoals schonere straten, veiligere buurten, een beter vestigingsklimaat en meer werkgelegenheid staat steeds centraal in wat de gemeente doet. Het realiseren van publieke meerwaarde door data gedreven werken & sturing houdt in dat we komen tot een betere oplossing voor concrete publieke vraagstukken met behulp van data. De gemeente heeft daarbij de ambitie te groeien naar een data gedreven organisatie. Om dit te bereiken is een visie met bijhorend kader opgesteld. In de uitvoering hiervan zijn stappen in de goede richting gezet. Maar er is meer voor nodig. Daarom wil de gemeente een Chief Data Officer aanstellen die aan deze ontwikkeling een extra impuls gaat geven. Hij of zij gaat de kaders in onderlinge samenhang verder implementeren en wordt kwartiermaker voor de doorontwikkeling van de data gedreven gemeentelijke organisatie!

 

Jij

  • bent het gemeentelijk boegbeeld om data als belangrijke waarde van de organisatie te positioneren;
  • kunt zowel op strategisch, tactisch als operationeel niveau het belang van data aanstippen en jij bent de katalysator om maatschappelijke vraagstukken van de gemeente op te lossen en de gemeentelijke processen effectiever en efficiënter te maken;
  • realiseert de ambitieuze visie op het gebied van data (“data gedreven werken”) en je kan je positioneren (intern en extern)  als een autoriteit en visionair;
  • geeft invulling aan data vraagstukken in projecten;
  • weet hoe een strategie moet worden vertaald naar tactische en operationele activiteiten. Daarnaast creëer je draagvlak, ben je communicatief sterk en weet je met politiek gevoelige situaties om te gaan. Je hebt een uitstekend gevoel voor kansen, herkent urgentie en ernst van risico’s en maakt de juiste afweging. Je hebt geduld en doorzettingsvermogen bij weerstand.

Plek in de organisatie

Je maakt deel uit van de afdeling Regie die onder de directie Informatie en Services valt. Je werkt samen met de verschillende directies en de afdelingen Onderzoek Informatie en Statistiek (OI&S) en GEO & Data om data gedreven vraagstukken op te zetten en op te lossen. De afdeling Regie bestaat uit de volgende disciplines: Strategische Informatie Management, I-advies, Informatiebeheer, Contractmanagement, Servicemanagement, Architectuur en Security management.

 

Wij vragen

  • een afgeronde WO opleiding op gebied van informatiekunde of-management, informatica, computerscience, verandermanagement of een daarmee vergelijkbaar niveau van kennis en vaardigheden. Enkele jaren relevante werkervaring in een (soort)gelijke functie en de potentie om je verder te willen ontwikkelen;
  • minimaal 5 jaar ervaring met advisering op strategisch niveau en in een management functie;
  • je hebt brede kennis van informatietechnologie en datamanagement (DAMA DMBOK), business intelligence, data analytics en big data;
  • een ondernemende houding met een netwerk binnen het vakgebied.

 

Competenties

Creatief | Je bent creatief en hebt een out-of-the-box mentaliteit. Je komt met originele oplossingen voor problemen.

Kwaliteitsgericht | Je bent kwaliteitsgericht en hebt oog voor de kernwaarden van de organisatie (samenwerking, betrouwbaar, lef, open en daadkrachtig).

Onderzoekend | Je bent zowel onderzoekend als oplossingsgericht.

Communicatief vaardig | Je bent proactief, communicatief en kunt technische zaken helder overbrengen, niet afhankelijk van je omgeving en je kan grote groepen enthousiasmeren. 

Teamspeler | Je bent een teamspeler die zich goed weet te verplaatsen in een ander en zich verantwoordelijk voelt voor het geheel.

Netwerkvaardigheid | Je ontwikkelt en bestendigt een netwerk van formele en informele contacten binnen en buiten de eigen organisatie en benut deze voor het verkrijgen van informatie, steun en medewerking.

Integriteit | Jij houdt je aan algemene of professionele sociale en ethische normen en waarden.

 

Wij bieden

Wij bieden een uitdagende functie in een organisatie die constant in ontwikkeling is. Jouw expertise, enthousiasme en inzet doen er toe.

Afhankelijk van opleiding en ervaring kan inschaling plaatsvinden tot een maximum bedrag van € 5.872,- bruto per maand (CAO gemeenten, functionele schaal 12, fulltime salarisnorm d.d. 1-10-2020). Daarnaast heb je een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05%. De gemeente Groningen kent een 36-urige werkweek met de keuze voor ADV. De functie is indicatief ingedeeld in de HR-21 normfunctie adviseur II (schaal 12).

De functie is in eerste instantie voor de duur van 2 jaar, afhankelijk van het resultaat/succes van de werkzaamheden is er kans op verlenging.

Een Talent Motivatie Analyse (TMA) kan onderdeel uitmaken van de procedure.

 

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van de functie, kun je contact opnemen met Arne Bakker/Jeanine Vosselman, functie Directeur I&S en afdelingshoofd OI&S, tel.nr. (050) 367 7677 / (050) 367 5308.

Een informatiepakket kan opgevraagd worden via secretariaat-IenA@groningen.nl o.v.v. informatiepakket vacature CDO.

De selectiegesprekken worden hoogstwaarschijnlijk gevoerd op vrijdag 12 óf 19 februari a.s.

 

Reageren

Ben je geïnteresseerd, reageer dan uiterlijk 5 februari 2021 via de onderstaande button “Solliciteren”.

 

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern geworven waarbij, voorrangs- en interne kandidaten van de gemeente Groningen voorrang hebben.

 

Interne medewerkers zijn: medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde en bepaalde tijd bij de gemeente Groningen; (oud-) werknemers die op basis van de Cao gemeenten een uitkering ontvangen van de gemeente (hoofdstuk 7, 9 en 10 Cao gemeenten); kandidaten uit de allochtonenpool; medewerkers met een werkervaringsplaats, re-integratiebaan of een maatschappelijke baan, werkzaam binnen de gemeente Groningen; WSW-medewerkers; trainees (na een halfjaar werkzaam te zijn bij de gemeente Groningen); medewerkers

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

                                                                                                     

 

Solliciteer