Ontwerper openbare ruimte en landschap

Ben jij een landschapsontwerper/ontwerper openbare ruimte en ga je voor gedragen en uitvoerbare ontwerpen? Sta jij stevig in je schoenen en ben je zoek naar een mooi team waarin tal van ruimtelijke en maatschappelijke uitdagingen spelen op het gebied van, klimaatverandering, verkeersveiligheid en stedelijke/landschappelijke inpassing? Dan zijn wij op zoek naar jou!

De gemeente Emmen is voor het team Projecten Openbare Ruimte (POR) op zoek naar een:

Ontwerper openbare ruimte en landschap

(32 uur per week)

 Vacaturenummer: 23.113

Als grootste stad van Drenthe met het grootste bedrijventerrein van Noord-Nederland ontvangt Emmen dagelijks vele bezoekers. En met Wildlands Adventure Zoo hebben we een (inter)nationale topattractie midden in het centrum van de stad. We werken aan groene, leefbare woonwijken, aan het bereikbaar houden van de stad en het buitengebied.  We spelen in op de klimaatveranderingen door o.a. overtollig hemelwater een plaats te geven en door het gebruik van duurzame manieren van vervoer te stimuleren. Met 2600 hectare openbaar groen en 110.000 bomen is Emmen met recht een groene gemeente! Hier werken wij met veel mensen aan.

Samen met onze Erkende Overleg Partners, de wijk- en dorpsraden geven wij invulling aan hun wensen en behoeften in de openbare ruimte. Een speerpunt van onze gemeente is dan ook: ‘Meer van de samenleving, een andere overheid’.

Wat ga je doen

Het bijzondere aan het werken bij gemeente Emmen is de verscheidenheid aan opdrachten. Op alle schaalniveaus. In het stedelijke gebied, de wijken of in één van de talrijke en verschillende dorpen. Van een klein ontwerp van een functionele speelplek tot een hele, nieuwe woonwijk of een advies voor de aanleg van een nieuw natuurgebied. Dit alles doe je niet alleen maar samen met externen of collega’s van andere vakdisciplines.

Je participeert in tal van lopende en aankomende projecten met een ontwerpopgave in de fysieke openbare ruimte. Je maakt ontwerpen  van Emmense kwaliteit: vanuit een brede afweging, rekening houdend met de wensen en eisen van het bestuur, de gebruiker en het gemeenschappelijk belang. In Emmen is een functionele en bij de plek aansluitende inrichting van de openbare ruimte van groot belang. In je ontwerpen breng je vele, soms zelfs tegenstrijdige, belangen bij elkaar: duurzaamheid, bereikbaarheid, verblijfskwaliteit, veiligheid, en niet te vergeten schoonheid. Bij het ontwerpen houd je rekening  met de bijzonderheden van de plek, de wensen van de  inwoners en gebruikers, passend en herkenbaar materiaalgebruik, functionaliteit en goede beheerbaarheid.

Een greep uit jouw werkzaamheden:

 • Het adviseren over de ontwikkeling, het gebruik en de instandhouding van de openbare ruimte in brede zin;
 • Het leveren van concrete, ruimtelijke ontwerpen als basis voor inrichtingsplannen;
 • Het leveren van visie en input in projectgroepen met collega’s en andere belanghebbenden (externen)
 • Zelfstandig kunnen werken maar vooral ook  integraal samenwerken in projectgroepen binnen en buiten het eigen team om zo te komen tot een breed gedragen ontwerp;
 • Communiceren met alle betrokken partijen;
 • Deelnemen aan interne en externe overleggen.
 • (Digitaal) uitwerken van tekeningen, notities en presentaties

Kenmerkend aan jou

Je hebt vakkennis, visie, bent enthousiast en denkt in mogelijkheden en kansen. Je hebt een pragmatische instelling en werkt graag samen met verschillende vakdisciplines. Je ziet verbindingen en mogelijkheden voor (integrale) samenwerking en legt makkelijk contacten binnen en buiten de organisatie. Je houdt rekening met de verschillende belangen en hebt een goed gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen in een gemeentelijke organisatie.

Je draagt bij aan kwaliteitsverbetering en bent in staat zelfstandig te werken binnen een soms hectische werkomgeving. Ook ben je bereid om zo nu en dan in de avonduren deel te nemen aan informatieavonden en overleg met klankborgroepen.

Wat vragen we

 • HBO opleiding: Van Hall Larenstein, Tuin- en Landschapsinrichting, richting Ontwerp of een vergelijkbare opleiding;
  • Kennis en ervaring met grafische ontwerpapplicaties: Autocad, SketchUp en Adobe Suite;
  • Gedegen bomen- en plantenkennis en dit ook weten toe te passen;
  • Ervaring met projectmatig werken is niet noodzakelijk maar wel een pré.

Wat bieden we jou?

Naast een informele, open en collegiale werkomgeving, training- en ontwikkelmogelijkheden bieden we je, afhankelijk van je ervaring, opleiding en deskundigheid een salaris van maximaal €5.009,-  bruto per maand (schaal 10) bij een 36-urige werkweek. Daarnaast ontvang je een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% dat je naar eigen keuze kunt besteden.

Het team POR

Het team POR is een enthousiast en resultaatgericht team, waarin experts samenwerken aan een prettige leefomgeving van Emmen om onze netwerken in conditie te houden. Het team kent een mooie balans tussen jonge professionals en ervaren collega’s én een fijne en veilige cultuur, waarbinnen positief wordt samengewerkt. We investeren veel in het verrijken van kennis en vaardigheden van medewerkers.

Binnen team POR werken projectleiders, ontwerpers (landschap, verkeer, riool), werkvoorbereiders, adviseurs en directievoerders op projectmatige wijze nauw samen in projectteams Met passie en betrokkenheid lost het team dagelijks de nodige puzzels op,  We werken aan uiteenlopende projecten in het openbaar gebied. Van woningbouwprojecten , grootschalige reconstructies tot herinrichtingen in het kader van beheer en onderhoud.

Projecten met een mix van stedenbouwkundige, civieltechnische en cultuurtechnische vraagstukken. Dit doen we projectmatig en steeds duurzamer. Projectleiders sturen hierbij het proces en de projectteams aan (van initiatief tot overdracht naar beheer). Daarnaast adviseert het team over de ontwikkeling, het gebruik en de instandhouding van de openbare ruimte in brede zin. Bereikbaarheid, klimaatveranderingen, verduurzaming en verkeersveiligheid zijn opgaves die momenteel centraal staan. Om je een indruk te geven van waar team POR zoal aan werkt, vind je onder deze link een impressie van een aantal recente projecten.

Werken bij... 

Werk je bij de gemeente Emmen, dan werk je in een organisatie waar de dienstverlening aan onze inwoners en bedrijven voorop staat. We zijn de grootste gemeente in Drenthe en één van de 40 grote gemeenten in Nederland. Met zo’n 900 collega’s werken we voor en met ruim 100.000 inwoners. Dit doen we samen met collega’s uit verschillende teams binnen onze organisatie, met partners, andere overheden, bedrijven en natuurlijk met inwoners. Ontwikkeling vinden we belangrijk. Door te ontwikkelen groeien we samen naar een organisatie die nog wendbaarder en flexibeler is. Dit doen we om de ontwikkelingen in de steeds sneller veranderende samenleving op te vangen en nu en in de toekomst er te zijn voor onze inwoners en bedrijven.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met Vincent Fennis (teamleider) via ons algemene telefoonnummer: 14-0591.

Solliciteren

Herken jij je in deze vacature en voldoe je aan de functie-eisen? Reageer dan vóór 10 oktober 2023 via  Ontwerper openbare ruimte en landschap (vooruitindrenthe.nl)  Je kunt je brief met CV richten aan Vincent Fennis.

De sollicitatiegesprekken staan gepland op 19 oktober in de ochtenduren.

Selectieprocedure

Deze vacature staat open voor zowel interne medewerkers als externe kandidaten, waarbij de interne medewerkers (van de gemeente Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen) voorrang krijgen volgens de daarvoor geldende selectieprocedure.