Financieel beleidsadviseurs Sociaal Domein “Verbindend en samenwerken”

Houd jij ervan financiële- en beleids-bedrijfsprocessen te verbeteren en in te richten? Dan zijn wij op zoek naar jou! 

Voor het Sociaal Domein, de beleidsteams Beleid Ontwikkeling Sociaal Domein en Account Beleid Sociaal Domein zoeken wij twee:

Financieel beleidsadviseurs Sociaal Domein “Verbindend en samenwerken”

(32-36 uur per week)

Vacaturenummer: 23.035


  

Wij zoeken twee Financieel beleidsadviseurs voor het Sociaal Domein. Bij de gemeente Emmen richten wij ons op: samenwerken en verbindend. Specifiek doe je dit voor het Sociaal Domein. Daarnaast draag je bij aan de uitvoering van de P&C-cyclus.

Wat ga je doen?  

Als adviseur

 • Geef je jouw adviezen aan organisatie, management en bestuur op het gebied van financiën in het sociale domein; 
 • Geef je financieel advies op College- en raadsvoorstellen; 
 • Ben je sparringpartner van het management(s) en of budgethouders als het gaat over financiële risico’s voor Wmo, Jeugdwet en Participatiewet; 
 • Initieer je periodieke budgetgesprekken ten behoeve van de planning en control cyclus. 

Als analist/scenarioplanner 

 • Maak je prognoses en stel je (financiële) scenario's op; 
 • Draag je zorg voor een adequate informatievoorziening naar bestuur, management en organisatie; 
 • Kun je data analyseren en is data gestuurd werken jouw ding. 

Als facilitator/verbeteraar 

 • Draag je bij aan de totstandkoming van de planning & control producten; Financiële- en bedrijfsprocessen verbeteren en inrichten. 

Wat verwachten wij van jou?

 • Je hebt bij voorkeur een afgeronde HBO of WO opleiding in Financiën of Bedrijfseconomie;
 • Je hebt bij voorkeur minimaal 3 jaar ervaring in de rol van financieel adviseur binnen de overheid met als expertise Sociaal Domein;
 • Je hebt een goed gevoel voor politieke, bestuurlijke en ambtelijke verhoudingen en kunt de verschillende belangen goed inschatten;
 • Je bent klantgericht, analytisch sterk en je analyses monden uit in een duidelijk advies;
 • Je toont eigenaarschap en bent communicatief vaardig;
 • Ervaring met Civision Samenleving en Key2Financiën is een pré. 

Welke competenties vinden wij belangrijk?  
Om de functie op een goede wijze te kunnen vervullen zijn de volgende vaardigheden van belang: proactief, analytisch, oplossingsgericht, creativiteit, innoverend, omgevingsbewustzijn, samenwerken, empathisch en ondernemend.  

Wat bieden we jou?  
Dit betreft een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren. Afhankelijk van je opleiding en ervaring kun je met deze functie bij ons maximaal € 4.671,00 (schaal 10 Cao Gemeenten) verdienen bij een volledige werkweek van 36 uur. Naast jouw salaris beschik je over een Individueel Keuze Budget van 17,05% van je bruto jaarsalaris. Je beheert dit budget zelf en je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit (of een deel hiervan) te laten uitbetalen, in te zetten voor je vitaliteit of er vakantie uren van te kopen. Wij kennen uitstekende arbeidsvoorwaarden op het gebied van flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden, een eigen mobiele telefoon, laptop en studiefaciliteiten. 

Het Sociaal Domein  
Binnen het Sociaal Domein heeft iedere gemeente verantwoordelijkheden in de zorg en ondersteuning aan inwoners.  

Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is ons  doel is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en dat zij goed mee kunnen doen in de maatschappij.  

Vanuit het principe het kind centraal stellen wij onszelf ten doel om met jeugdhulp de ontwikkeling van het kind te bevorderen, zijn veiligheid waar nodig te herstellen en problemen van het kind of binnen het gezin te verminderen.  

Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet.  

Een van de doelen van de Participatiewet is om meer mensen aan de slag te krijgen, ook mensen met een arbeidsbeperking. De gemeente is verantwoordelijk voor mensen met arbeidsvermogen die ondersteuning nodig hebben bij arbeidsre-integratie, en waar nodig inkomensondersteuning. 

Een ander doel van de wet is het verlenen van bijstand aan mensen ‘die in zodanige omstandigheden verkeren of dreigen te geraken dat zij niet over de middelen beschikken om in de noodzakelijke kosten van het bestaan te voorzien’.  

De wereld van het Sociaal Domein is voortdurend in beweging. Steeds meer inwoners maken gebruik van de Wmo en Jeugdhulp. Er is krapte op de arbeidsmarkt. Hoe kunnen we er voor zorgen dat dit houdbaar blijft? 

Wij zijn dan ook nog in ontwikkeling en kijken voortdurend naar kansen. 

Het team 
Je werkt als financieel adviseur in de twee teams Beleid, Ontwikkeling (BOS) en Account, Beleid, Sociaal Domein (ABS) met de disciplines accountmanagement, beleidsontwikkeling en beleidsvertaling. De twee teams bestaat uit plusminus 35 medewerkers met ieder hun eigen dossiers. 

Gemeenten staan voor een grote financiële uitdaging als het gaat om een toekomstbestendig en financieel houdbaar Sociaal Domein. Waarbij verantwoordelijkheden laag in de organisatie liggen en de samenwerking met strategische partijen essentieel is in het bereiken van gestelde doelen binnen vooraf vastgestelde financiële kaders. Jouw rol en taak vormt hierin een belangrijke schakel in de keten. Je weet snel helder te krijgen wat de huidige situatie is binnen de verschillende domeinen, wat het doel is en welke sturingsinformatie zorgt dat alles zo optimaal mogelijk werkt. 

Werken bij…
Werk je bij de gemeente Emmen, dan werk je in een organisatie waar de dienstverlening aan onze inwoners en bedrijven voorop staat. We zijn de grootste gemeente in Drenthe en één van de 40 grote gemeenten in Nederland. Met zo’n 900 collega’s werken we voor met en ruim 100.000 inwoners. Dit doen we samen met collega’s uit verschillende teams binnen onze organisatie, met partners, andere overheden, bedrijven en natuurlijk met inwoners. Ontwikkeling vinden we belangrijk. Door te ontwikkelen groeien we samen naar een organisatie die nog wendbaarder en flexibeler is. Dit doen we om de ontwikkelingen in de steeds sneller veranderende samenleving op te vangen en nu en in de toekomst er te zijn voor onze inwoners en bedrijven. We juichen het toe als iedere collega daaraan een eigen perspectief en waarde toevoegt.

Wil je meer informatie over de functie?   
Neem dan contact op met  Remco Kappers (teamleider) via het algemene telefoonnummer van de gemeente Emmen: 14-0591.

Solliciteren  
Ben jij de collega die we zoeken? Stuur dan vóór 30 maart a.s. via Financieel beleidsadviseurs Sociaal Domein (vooruitindrenthe.nl) je brief en CV. Je kunt je brief richten aan Ria Sterkenburgh.

De sollicitatiegesprekken staan gepland op 5 april 2023.