Toezichthouder Wet natuurbescherming (Wnb)

Friesland kent veel natuur die het beschermen meer dan waard is. Als jij dat ook vindt en je bent buitengewoon opsporingsambtenaar, dan is deze vacature bij de FUMO vast iets voor jou.

Voor onze afdeling Toezicht en Handhaving, team Agrarisch, Groen en Mid-Office, zijn wij op zoek naar een enthousiaste en professionele Toezichthouder / Boa Wet natuurbescherming ( Wnb) voor 32 - 36 uur per week.

Wat doet de FUMO?

Onze wereld is de wereld van het milieu en de natuur: onze leefomgeving. De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) zet zich in voor een betere, schone en veilige leefomgeving in Fryslân. Wij schrijven vergunningen, houden toezicht en handhaven waar nodig. Onze specialisten geven advies op het gebied van licht, geluid, trillingen, bodem, energie, externe veiligheid en juridische zaken.

De FUMO is gevestigd in Grou en wij ondersteunen alle 18 Friese gemeenten, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân bij de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu en omgeving.

Wat ga je doen?

Binnen het Team Agrarisch, Groen en Mid-Office voert een team van vijf collega’s het toezicht en de handhaving uit op de bescherming van diersoorten, Natura 2000- gebieden en houtopstanden. In opdracht van de provincie Fryslân zie je, samen met hen, toe op de naleving van de Wet natuurbescherming. Je werkgebied is verdeeld over de hele provincie Fryslân, inclusief het Waddengebied en het IJsselmeer.

Je taak bestaat vooral uit controles binnen het thema houtopstanden. Daarbij controleer je o.a. of er voldaan wordt aan de herplantplicht en of er illegale vellingen plaatsvinden. Het toezicht op de zorgplicht en gedragscodes is ook een onderdeel van je werk. Daarbij ga je meedraaien in het jaarlijks terugkerende toezicht op de zorgplicht voor weidevogels. Daarnaast voer je controles in Natura 2000 gebieden, zowel op het land als op het water met een bijzondere focus op controles in het IJsselmeergebied.

Als boa domein II treed je strafrechtelijk op als dat nodig is. Vooral binnen je eigen taakveld van houtopstanden. Je kunt ook worden ingezet op andere taakvelden zoals bij soortenbescherming en bij het toezicht op de toegangsregels in Natura 2000 gebieden. Verder doe je mee aan gezamenlijke handhavingsprojecten.

Op basis van je expertise adviseer je het Team Groene Regelgeving van de provincie Fryslân op het gebied van de Wet natuurbescherming over de handhaafbaarheid van vergunningen en ontheffingen, beleid en toekomstige regelgeving. Je geeft een terugkoppeling van ervaringen vanuit het toezicht en handhaving in het veld.

Wat neem je mee?

 • Een relevant HBO diploma, met opgedane relevante kennis en ervaring
 • Rijbewijs B
 • Bij voorkeur vaarbewijs II
 • Een boa certificaat domein II of de bereidheid dit te halen;
 • Affiniteit met natuur en aantoonbare inhoudelijke (soorten)kennis van natuur en ecologie;
 • Ervaring als toezichthouder en handhaver op het gebied van de Wet natuurbescherming is een pré;
 • Zowel bestuursrechtelijke als strafrechtelijke kennis van de juridische kaders van de Wet natuurbescherming of in staat zijn die in korte tijd eigen te maken.
 • Naast een daadkrachtige ook een ondernemende en zelfstandige werkhouding;
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk;
 • Het werken buiten reguliere kantoortijden vind je geen probleem;
 • Omgevingsbewustzijn en nieuwsgierigheid naar wat in de provincie Fryslân speelt.

Wat bieden we jou?

Een informele sfeer, met collega’s die de natuur hoog in het vaandel hebben. Daarnaast zijn ze gedreven, sociaal en werken als een klein maar hecht team. Je krijgt de ruimte om je werkdag in te delen zoals jij wilt.

Verder:

 • Een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband na 1 jaar.
 • Salaris van max. € 4.208,00 bruto per maand (schaal 9 o.b.v. 36-urige werkweek).
 • Bovenop je salaris: een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05%. Te besteden aan o.a. een opleiding, extra verlof of salaris.  
 • Flexibele werktijden en thuiswerken.

Meer weten?

Bel dan met Jaap Wijmenga, teamleider Agrarisch, Groen en Midoffice, 0582-925061. Vragen over de sollicitatieprocedure kun je stellen aan Jan Jaap Akse. Hij beantwoordt graag al je vragen en is bereikbaar via 06-52553085.

Enthousiast?

Solliciteer dan via de website www.werkeninfriesland.nl. Dat kan tot vrijdag 3 juni a.s. We zien je sollicitatie graag tegemoet! Gelet op de huidige arbeidsmarkt, gaan we direct met geschikte kandidaten het gesprek aan en beoordelen we samen wat er nodig is om tot de juiste match te komen.

Wil je meer info over de FUMO?

Ga dan naar onze website www.fumo.nl/werkenbijdefumo. Daar vertellen onze collega’s Jan, Sylvie, Edgar en Nynke hoe het is om bij de FUMO te werken.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.