Medewerker archiefbewerking (36 uur inclusief ADV 40 uur)

Het Drents Archief vertelt het verhaal van Drenthe. In ons Regionaal Historisch Centrum (RHC) geven we invulling aan de wettelijke taak om de archieven van onze partners – Gemeente Assen en het Rijk –, aangevuld met een omvangrijke particuliere collectie, te beheren en vervullen we een publieke taak om de schatten aan informatie die we in onze depots bewaren voor een breed publiek toegankelijk te maken. Met een klein, maar bevlogen team van dertig professionals en veertig vrijwilligers bereiden we ons voor op een toekomst waarin duurzaam digitaal archiefbeheer een steeds groter aandeel zal hebben, maar waar ook een diepgaande kennis over analoge archieven behouden blijft.

Wat ga je doen?
Met meer dan 1800 verschillende archieven en collecties en een jaarlijkse toestroom van nieuw materiaal, is er een grote behoefte om deze archieven snel toegankelijk te maken voor ons publiek. Dat betekent dat de archieven bewerkt en beschreven moeten worden. Daar ligt precies jouw kracht. Jij bestudeert de stukken, bepaalt hoe deze logisch toegankelijk gemaakt worden, je maakt passende digitale beschrijvingen die voldoen aan de standaarden.

Door jouw toenemende kennis van de archieven en collecties zul je steeds meer een vraagbaak worden van de collega's van dienstverlening, communicatie en educatie. Je ondersteunt in de acquisitie van nieuwe collecties en signaleert hiaten in onze collectie, die nodig gevuld moeten worden met nieuwe bronnen.

Wat breng je mee?
We zoeken jou als je van geschiedenis en/of archieven houdt. Je kunt goed primaire bronnen vertalen naar beschrijvingen die de lading van de inhoud dekken. En als je ergens niet uitkomt, schakel je actief je collega's en netwerk in voor hulp. Je staat ook graag klaar voor je collega's. Dus helpen bij bijvoorbeeld een publieksactiviteit is de gewoonste zaak van de wereld.

De bijpassende opleiding bij deze functie is de Voortgezette Vorming Archiefbeheer (VVA). Het zou mooi zijn als je deze succesvol hebt afgerond en zo aan de slag kunt. Je kunt het vak ook bij ons leren, dan maken we er een werk-leren-traject van. We verwachten minimaal een MBO+ of HBO niveau, al hoef je dat niet met diploma's aan te tonen.

Wat bieden wij
Het Drents Archief is een informele en gezellige organisatie waar persoonlijk en professioneel contact centraal staat. Als medewerker archiefbewerking kom je te werken in een klein team. Jij en je collega's kunnen altijd op elkaar terugvallen voor vragen en advies. In het team staat een open communicatie centraal. Als jij houdt van uitdaging, afwisseling en een goede werksfeer dan ben je hier op je plek. Je krijgt volop de ruimte om jouw brede en actuele kennis van archief-bewerking en informatie om te zetten in concrete en zichtbare resultaten.

 Verder bieden wij:

  • Een tijdelijk dienstverband voor de duur van 1 jaar. Voor afloop van deze periode wordt met je besproken of de tijdelijke aanstelling wordt voortgezet voor onbepaalde tijd. Voorwaarde is in elk geval dat je de VVA-opleiding dan succesvol hebt afgerond. 
  • Het Drents Archief volgt de rechtspositie Rijk (Cao Rijk). Je ontvangt een bruto maandsalaris in schaal 8 (maximum schaal € 3.782,52 bij een volledige werkweek van 36 uur). Bij een werken-leren-traject begin je in aanloopschaal 7. De inschaling en het precieze bedrag stemmen we af op jouw kennis en ervaring.
  • Naast je salaris ontvang je een IKB-budget van 16,37% van het bruto jaarsalaris dat je vrij kunt besteden. Jouw pensioen wordt ondergebracht bij het ABP;
  • We vinden het belangrijk dat jij je bij ons thuis voelt en je maximaal kan ontwikkelen in en naast je loopbaan. Daarom meten wij continu het werkplezier en de vitaliteit van onze medewerkers;  
  • Bij het Drents Archief ben je vrij om jouw ideeën te delen; de lijntjes zijn kort en er is ruimte voor jouw inbreng;
  • Jouw werkplek stem je af op de werkafspraken en jouw persoonlijke situatie. Ons kantoor in het historisch centrum van Assen, op loopafstand van het NS-station, wordt zo steeds meer een plek voor samenwerking en ontmoeting. Analoge archieven bewerk je daar of op locatie bij een opdrachtgever. Je krijgt een laptop en mobiele telefoon tot je beschikking.

Wat je ook nog moet weten
Voor deze functie is een Verklaring omtrent het Gedrag vereist.

Informatie en solliciteren
Ben je enthousiast geworden over deze functie? Laat het ons weten en solliciteer! 
Je kunt tot 29 maart aanstaande reageren op deze vacature door jouw motivatiebrief en curriculum vitae te mailen naar vacature@drentsarchief.nl.

Heb je een vraag over de vacature?  Neem dan contact op met Jos Arends. Je kunt hem bereiken via telefoonnummer 0592 – 31 35 23.