Vrijwilligers Educatie Drents Archief

Heb je een passie voor het verleden van de provincie Drenthe en vind je het leuk om kinderen enthousiast te maken voor de Drentse geschiedenis en erfgoed? Meld je dan aan als vrijwilliger van de afdeling educatie van het Drents Archief.

Het Drents Archief is het geheugen van Drenthe. Het is een Regionaal Historisch Centrum dat in het kader van de archiefwet de overgedragen archieven van onze partners – Gemeente Assen en het Rijk – beheert en de publieke taak vervult om de schatten aan informatie die wij in onze depots bewaren voor een breed publiek toegankelijk te maken. Het is onze ambitie om zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met het Drentse erfgoed. Dit doen we met een klein, maar bevlogen team van 30 professionals en ongeveer 40 vrijwilligers, die op verschillende plekken in de organisatie worden ingezet. Kijk voor meer informatie op www.drentsarchief.nl.

Wat ga je doen
Als vrijwilliger educatie help je met het begeleiden van schoolklassen. Er is ook altijd  een medewerker educatie bij aanwezig. De meeste schoolklassen starten rond 09.00 uur. Als de klas arriveert, beginnen we met een introductieverhaal en vervolgens begeleiden we gezamenlijk het lesprogramma. Bijvoorbeeld het interactieve Operatie Sigismund in onze educatieve kelder, een quiz in de Studio, een game op smartphones of het nieuwe innovatieve programma Het Oorlogsdagboek van Drenthe, waarbij leerlingen via een AR-wereld in de huid van jongeren uit de Tweede Wereldoorlog kruipen.

Het komt vaak voor dat er meerdere klassen van dezelfde school tegelijkertijd het archief bezoeken. Deze groepen splitsen we. De ene helft doet één programma in de educatieve kelder en de andere helft doet de quiz in de studio. Daarom zoeken we mensen die het leuk vinden om voor de groep te staan en zelf ook het  introductieverhaal te vertellen.

Wat vragen we van je
- Je hebt affiniteit met de Drentse geschiedenis en het onderwijs;
- Je vindt het leuk om een verhaal aan een klas te vertellen;
- Je vindt het leuk om leerlingen te begeleiden met hun opdrachten;
- Je kan omgaan met computers, tablets en smartphones

Wat bieden we

  • Een informele werksfeer met collega’s die passie hebben voor hun vak;
  • Een introductieprogramma en opleiding om nader kennis te maken met de programmatuur, organisatie, de medewerkers-vrijwilligers en de werkzaamheden;
  • Begeleiding en coaching bij de werkzaamheden door de projectcoördinator;
  • Cursussen afgestemd op je vrijwilligerswerk. Voor de vrijwilligers educatie varieert dit van een cursus ‘verhalen vertellen’ tot een cursus ‘didactiek’.

Wat je ook nog moet weten
Voor vrijwilligerswerk is een geldige Verklaring Omtrent Gedrag vereist. De kosten hiervan zijn voor rekening van het Drents Archief.

De omvang van het vrijwilligerswerk is afhankelijk van jouw beschikbaarheid. Na een tijdje evalueren we de wederzijdse ervaringen. Op basis van het evaluatiegesprek kunnen we ook jouw interesse en inzet voor eventueel andere werkzaamheden/projecten bespreken.

We schenken veel aandacht voor inclusie en diversiteit.

Wil je solliciteren?
Jouw motivatiebrief en curriculum vitae kun je mailen naar vacature@drentsarchief.nl   Als je vragen hebt over deze vrijwilligersvacature dan kun je die ook mailen naar vacature@drentsarchief.nl