Adviseur Beleidsuitvoering (Examens)

Functie omschrijving

Wij organiseren en faciliteren de afname van examens en toetsen in het publieke domein. Het gaat om examens en toetsen op het gebied van voortgezet onderwijs en Nederlands als tweede taal (ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en op het gebied van financiële dienstverlening (ministerie van Financiën). We zorgen dat de dienstverlening op orde is en het klantperspectief staat bij ons hoog in het vaandel. Examens worden geleverd conform de afgesproken prestatie-indicatoren. Dit alles conform de DUO- en IV-strategie. Er vindt veel vernieuwing plaats binnen Examens omdat er qua systemen veel legacy vervangen moet worden. Naast deze veranderingen wordt, samen met het College voor toetsen en examens (CvTE), de regievoerder op de examenketen, gewerkt aan de verbeteragenda staatsexamens.

Het werkpakket
Als adviseur beleidsvoering maak je de vertaalslag van relevante beleid en wetgeving van onze opdrachtgevers naar de uitvoering. Richting het betreffende ministerie geef je duidelijk aan of het beleid uitvoerbaar is en adviseer je hier ook in. Je levert wetstechnische en beleidsmatige ondersteuning zowel binnen de eenheid Examens als de afdeling OCW Examens, met de focus op de Verbeteragenda staatsexamens. Dit doe je door kennis en informatie te vergaren en te delen. Ook analyseer en interpreteer je de voor de werkzaamheden van de afdeling relevante wet- en regelgeving en adviseer je daarover. In overleggen met ketenpartners, beleidsmedewerkers van opdrachtgevers en stakeholders, vertegenwoordig jij DUO. Je volgt de beleidsontwikkelingen en bent aanspreekpunt als het gaat om beleidsontwikkelingen en wetstechnische vragen. Omdat je onderdeel uitmaakt van de examenketen is affiniteit met het onderwijsstelsel en toetsing en afsluiting een pré.

Bij wijzigingen in wet- en regelgeving en/of beleid word je gevraagd een uitvoeringstoets op te stellen of daaraan een bijdrage te leveren. Hier staat in of de beoogde wijziging haalbaar en uitvoerbaar is en welke inzet van middelen hiervoor nodig is, incidenteel en structureel. In dit proces werk je nauw samen met onder meer de businessanalist, product owner en account manager. Verder lever je vooraf input op beoogde wijziging en adviseer je over aanstaande ontwikkelingen. Daarmee draag je bij aan de voorbereiding en realisatie van beleid. Je doet dit in een dynamische omgeving: onze professionele eenheid is volop in beweging. Dit geeft jou de kans om te leren, te ervaren, te adviseren en te vernieuwen. Kortom, om goed onderwijs in Nederland mede mogelijk te maken.

Functie-eisen

 • Je het wo-niveau en een juridisch diploma.
 • Je hebt kennis van en ervaring met het begrijpen en toepassen van wet- en regelgeving.
 • Je kunt goed zowel zelfstandig als in teamverband werken, bent collegiaal en flexibel.
 • Je houdt altijd het eindresultaat voor ogen.
 • Je hebt analytisch vermogen.
 • Je bent punctueel en houdt hierbij goed overzicht op je dossier.
 • Je kunt je mondeling en schriftelijk goed uitdrukken en hebt een heldere communicatiestijl.
 • Je kunt snel schakelen en prioriteren.
 • Je hebt ervaring in een adviesfunctie

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3608,- tot €5503,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Uren per week: None tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer. Ook bieden we je de mogelijkheid om de voor jou belangrijke feestdagen te vieren zonder dat je daar een vrije dag voor hoeft op te nemen. Hemelvaartsdag en/of 2e pinksterdag kun je bijvoorbeeld inruilen voor een andere feestdag. Hierover maak je afspraken met je leidinggevende.

Bijzonderheden

 • Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern uitgezet.
 • Rijksmedewerkers hebben bij gelijke geschiktheid voorrang in de sollicitatieprocedure.
 • Nadere informatie omtrent deze functie kun je verkrijgen bij Janneke de Kleuver, Businessmanager Examens, telefoon 0629279671.
 • Interesse in deze functie? Mail dan een motivatiebrief samen met jouw (bij voorkeur) Europass CV (www.europass.eu).
 • Je kunt tot en met 24 september 2023 reageren. De gesprekken zullen op een nog nader te bepalen moment plaatsvinden.
 • Bij DUO streven we naar diversiteit en een inclusieve werkomgeving. Wij willen onze teams graag verrijken met collega’s van diverse achtergronden en culturen om onze dienstverlening nog meer te kunnen verbeteren. Zo kunnen we samen onze krachten, ervaring en inzichten bundelen en dragen we ons steentje bij aan een slim, vaardig en creatief Nederland.
 • Controleer regelmatig je ongewenste/spam e-mailmap. Het kan voorkomen dat mailwisseling vanuit DUO in deze map(pen) terechtkomt.
 • Ben je een intermediair? Wij werven zelf of met onze vaste partners via het Rijksinkoopstelsel. Acquisitie is niet gewenst.

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) werkt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is de schakel tussen iedereen die met onderwijs te maken heeft: studenten, ouders, docenten, scholen, universiteiten, beleidsmakers en overheidsorganisaties. DUO is volop in beweging. Zo houden wij ons meer dan ooit bezig met de vraag hoe wij onze klanten nog sneller, beter en kostenefficiënter 24/7 van dienst kunnen zijn. ICT speelt daarin een belangrijke rol; innovatie en de nieuwste technologieën staan in de ontwikkeling van DUO centraal.

Wil je deel uitmaken van deze vernieuwende en toonaangevende werkgever in Groningen en Den Haag? Natuurlijk weten wij dat onze organisatie alleen succesvol kan zijn als jij als medewerker alle kansen krijgt om te leren en te groeien. Niet voor niets investeren wij in jouw vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling met interessante traineeships en opleidingen, en kun je rekenen op een goede balans tussen werk en privé. Zo zetten we gezamenlijk de schouders onder het succes en de groei van de organisatie.

Examens

OCW Examens is een dynamische omgeving waar veel gebeurt en geen dag hetzelfde is. Het werkpakket kent daarnaast een stevig inhoudelijke component. Het is daarom van belang dat jij beschikt over de gevraagde competenties, je prettig voelt in een snel veranderende omgeving en het leuk vindt flink de diepte in te gaan om je de complexe processen eigen te maken.


Reageer op deze vacature