Jurist Europese aanbestedingen

Functie omschrijving

Koopt de Rijksoverheid iets in, dan reken maar dat het om miljoenen euro's gaat. Van ICT-middelen voor de rijkskantoren tot afvalverzorging, en van uitzendkrachten tot uiteenlopende onderzoeksopdrachten. Jij als jurist zorgt dat de complexe Europese aanbestedingen van Inkoopuitvoeringscentrum Noord in Groningen rechtmatig verlopen.

De enorme diversiteit aan in te kopen producten en diensten vind je bij andere organisaties niet zo snel. Tel daarbij op de vaak politiek gevoelige onderwerpen én het feit dat je zorgt dat juist de wetgever volgens de wet inkoopt, en je begrijpt hoe interessant jouw baan als aanbestedingsjurist is.

Van a tot z ben je bij de aanbestedingstrajecten betrokken. Je toetst de aanbestedingsdocumenten, nota's van inlichtingen en gunnings- en afwijzingsbrieven, en adviseert over welke procedure het beste kan worden toegepast. Inkoopadviseurs, contractmanagers en onze afnemers weten jou te vinden als zij vragen hebben, maar je adviseert ook ongevraagd. Jouw doel: zorgen dat de trajecten binnen de grenzen van het aanbestedingsrecht verlopen. Dat vraagt soms wat van je overtuigingskracht. Jij weet waarom een bepaalde procedure of omschrijving niet is toegestaan. Het is aan jou om dat aan het inkoopteam of de klant over te brengen en te zorgen dat het traject volgens de letter van de wet verloopt.

Gelukkig komt het niet vaak voor, maar klaagt een partij (bijvoorbeeld een leverancier) de staat aan, dan is het gegarandeerd een interessante zaak. Jij fungeert dan als het aanspreekpunt voor de landsadvocaat, bent tot in de detail bij alle stappen in het proces betrokken en bent ook bij de zitting aanwezig. Je staat er overigens niet alleen voor: je kunt altijd terugvallen op en sparren met de collega's binnen Inkoopuitvoeringscentrum (IUC) of de andere IUC's in het land.

Functie-eisen

Elke casus is anders en je krijgt met uiteenlopende juridische vraagstukken te maken. Jouw analytische vermogen komt dus goed van pas om de stukken grondig te onderzoeken. Ook ben je een overtuigende gesprekspartner met goede communicatieve vaardigheden. Je weet aan het inkoopteam of de klant over te brengen waarom een bepaalde procedure of omschrijving niet is toegestaan, en weet ze mee te nemen in jouw oplossing. Daarbij kun je je woordkeuze en communicatiestijl aanpassen aan de situatie en je gesprekspartner. Je bent ook goed in plannen en organiseren. Dit is belangrijk omdat je altijd bij meerdere complexe aanbestedingen tegelijkertijd betrokken bent. Dankzij je organisatiesensitiviteit voel je goed aan wat er speelt en weet je daar op de juiste manier op te reageren.

Verder heb je:

  • Een wo-diploma rechten.
  • Kennis van relevante (inter)nationale wet- en regelgeving en jurisprudentie.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4092,- tot €6045,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 36 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

  • Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern uitgezet.
  • Neem voor meer informatie over de vacature contact op met Luuk Tuinder, teammanager Inkoopuitvoeringscentrum Noord, via 06 – 15 94 79 28.
  • Een (online) assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure.
  • Soort dienstverband: vast (eventueel voorafgegaan door een tijdelijke arbeidsovereenkomst om je geschiktheid te bepalen).
  • Interesse in deze functie? Mail dan een motivatiebrief samen met jouw (bij voorkeur) Europass-cv (www.europass.eu). 
  • Je kunt reageren tot en met 15 augustus 2022. De gesprekken vinden aansluitend plaats.
  • Bij DUO streven we naar diversiteit en een inclusieve werkomgeving. Wij willen onze teams graag verrijken met collega’s van diverse achtergronden en culturen om onze dienstverlening nog meer te kunnen verbeteren. Zo kunnen we samen onze krachten, ervaring en inzichten bundelen en dragen we ons steentje bij aan een slim, vaardig en creatief Nederland.

Inkoopuitvoeringscentrum Noord

De inkoopkolom van de Rijksoverheid telt 4 portfolio's en 22 categorieën, en er zijn maar liefst 19 inkooppunten verspreid over het land, oftewel: inkoopuitvoeringscentra (IUC's). Ministeries, uitvoeringsdiensten (onder andere de Belastingdienst) en baten-lastendiensten (zoals het Centraal Justitieel Incassobureau) hebben een eigen IUC. Of ze maken gebruik van een gezamenlijk inkooppunt. Daarnaast zijn bij elk IUC ook één of meer categorieën belegd. Dit betekent dat zij voor deze categorieën inkopen voor het gehele Rijk. Denk bijvoorbeeld aan uitzendkrachten, energie en kantoorartikelen. En zo koopt het ministerie van Defensie dienstauto's in voor andere departementen. Dankzij dit categoriemanagement kunnen we als Rijksoverheid efficiënter en goedkoper inkopen. En dus nog meer maatschappelijke impact hebben.

IUC Noord is een van de twintig landelijke IUC’s en levert inkoopdiensten aan de dienstonderdelen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en aan het Centraal Justitieel Incassobureau van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarnaast is de rijksbrede inkoopcategorie datacenters aan IUC Noord toegewezen.

Via inkoop innovatie stimuleren
Wat een baan bij het Rijk zo interessant maakt, is de enorme diversiteit aan producten en diensten die worden ingekocht. Het gaat vaak om politiek gevoelige onderwerpen en een interessante markt. Daarbij zet het Rijk inkoop in om innovatie te stimuleren. We prikkelen de markt met nieuwe aanbestedingsmethoden en door te vragen naar oplossingen in plaats van naar gedetailleerd omschreven producten of diensten. Op die manier bieden we leveranciers de ruimte om innovatieve ideeën in te dienen. Wat jouw baan nog meer zo bijzonder maakt? Je krijgt met uiteenlopende afnemers te maken. Zo leer je je rijkscollega’s snel kennen en bouw je een interessant netwerk op.


Reageer op deze vacature