Technische veiligheid adviseur

Technisch Veiligheid Adviseur

Gasunie is een van de grootste transporteurs van gevaarlijke stoffen in Nederland. Het voorkomen en beheersen van risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, kortweg VGM, is daarom een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering van Gasunie en hier kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken.

Het omzetten van de energietransitie in realiteit betekent dat er voor Gasunie veel verandert: nieuwe infrastructuur, nieuwe media om te transporteren en op te slaan en nieuwe samenwerkingsverbanden. Wat niet verandert is dat de integriteit van onze assets aantoonbaar op hetzelfde hoge niveau moet blijven als nu.

Zowel voor onze nieuwe infrastructuur als de bestaande. Ook bij het hergebruik van de bestaande infrastructuur voor waterstoftransport is van bijzonder belang dat de integriteit gewaarborgd blijft om de energietransitie te laten slagen. Deze integriteitsvoorwaarde vraagt ook dat de risico’s omtrent externe veiligheid in een steeds drukker Nederland continu beheerst blijven.

Waar ga je werken?

Je standplaats is Groningen. Voor je werkzaamheden zal je regelmatig binnen Nederland onderweg zijn voor onder andere projectmatige werkzaamheden, overleg, incidentenonderzoek, instructie, toetsing en audits. Overleg met directe collega’s is online, op het hoofdkantoor of elders in Nederland.

Uren per week:

40 uur

Wat ga je doen?

Als Technisch Veiligheid Adviseur lever je een actieve bijdrage aan het aantoonbaar beheersen van de integriteit van onze bestaande en onze nieuwe assets. Je hebt en ontwikkelt inzichten in de degradatiemechanismen van onze assets, manieren om deze te detecteren en de mogelijke gevolgen te bepalen alsmede hoe wij deze gevolgen beheersen. Ook voor externe veiligheid kijk je naar de bedreigingen en beheersmaatregelen met daarbij bijzondere aandacht voor de nieuwe media die we gaan transporteren.

Als expert op het gebied van integriteit vertegenwoordig je Gasunie in (inter)nationale gremia waar onderzoek uitgevoerd wordt op je expertise gebieden en waar inzichten vanuit het werkveld vertaald worden naar standaarden en best practices die zorgen voor een veilig en gelijk speelveld binnen Europa.

Als onderdeel van de wachtdienst bepaal je samen met de Veiligheidsinspecteur, die ter plekke bij een calamiteit aanwezig is, de mogelijke gevolgen van beschadigingen van assets en de te nemen maatregelen. Hierbij behoud je een brede blik naar de context van de omgeving van de calamiteit en mogelijke gevolgen van de maatregelen die Gasunie moet treffen. Als de calamiteit daarom vraagt, treed je op als lid van het Operationeel Crisis Team om deze te beheersen.

Binnen het team van integriteitsspecialisten ontwikkel je je als expert op het gebied van Fit For Purpose (FFP), externe veiligheid en inline inspection. Dit team werkt exclusief voor de geaccrediteerde (NEN-EN-ISO/IEC 17020) Eigen Inspectiedienst van de unit V.     

Over de afdeling:

De doelstelling van de unit V is het voorkomen van ongevallen, ernstige incidenten en leidingbeschadigingen en de beperking van de impact van de activiteiten van Gasunie op het milieu, kortom het creëren van een veilige omgeving voor iedereen die voor Gasunie werkt, of nabij de leidingen of stations van Gasunie woont of werkt, zowel nu als in de toekomst, ook als het gaat om bijvoorbeeld de inpassing van groen gas en waterstof, het transport en de opslag van CO2 en de aanleg van warmtenetten.

Een goede prestatie op gebied van veiligheid, gezondheid en milieu is de basis van de Licence to Operate van Gasunie en daarom topprioriteit. Om ongevallen en incidenten te voorkomen zijn er binnen Gasunie barrières ingericht. De afdeling Veiligheid helpt alle collega’s binnen onze organisatie om zo goed mogelijk invulling te geven aan deze barrières.

Je komt te werken binnen de afdeling VA. Daar werken specialisten met als aandachtsgebieden arbeidsveiligheid, arbeidshygiëne, externe veiligheid, technische veiligheid, procesveiligheid, mijnbouw en milieu.

Wat vragen we?

Om als Technisch Veiligheid Adviseur aan de slag te gaan:

 • heb je hbo/wo werk- en denkniveau en beschik je over een afgeronde technische opleiding (werktuigbouwkunde, materiaalkunde, civiele techniek of vergelijkbaar);
 • heb je ervaring met Inline Inspection technieken, het beoordelen van de resultaten en het vertalen daarvan in zowel acties als beleid;
 • heb je ervaring met Niet-Destructief Onderzoek, het beoordelen van de resultaten en het vertalen daarvan in zowel acties als beleid is een pré;
 • heb je ervaring met risicobeoordelingen en risicostudies op het gebied van externe veiligheid, weet je de praktijk aan te laten sluiten bij de theorie;
 • heb je enkele jaren relevante ervaring in de procesindustrie en met de techniek van het gastransport inclusief toepassing van de NEN3650 en/of de EN13480;
 • beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden en weet je de standpunten van Gasunie op je expertisegebieden zowel intern als extern uit te dragen zowel op uitvoerend als beleidsbepalend niveau;
 • neem je bij onveilige situaties of incidenten het initiatief tot het uitvoeren of coördineren van onderzoek. Ben je er verantwoordelijk voor dat er een onderzoeksplan wordt opgesteld en uitgevoerd, analyseer je de onderzoeksresultaten, stelt een rapport van conclusies en aanbevelingen op ten behoeve van het management en zie je er op toe dat acties, werkwijzen en procedures ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en toegepast;
 • communiceer je mondeling en schriftelijk gemakkelijk in zowel Nederlands als Engels; Duits is een pré.

Om optimaal te kunnen presteren als Technisch Veiligheid Adviseur heb je een goed gevoel voor de rol die je hebt. Dit houdt in dat je analytisch, feitelijkobjectief en accuraat bent. Met jouw overtuigingskracht ben je in staat anderen, door het gebruik van meerdere argumenten en verschillende invalshoeken te overtuigen van je standpunt. Samenwerken kun je goed. Je houdt rekening met de belangen van anderen, begrijpt de complexiteit van de organisatie en handelt daar naar. Je betrekt relevante partijen, geeft constructieve feedback en gaat goed om met gegeven feedback. Het is ook van belang dat je je prettig voelt in een zelfstandige functie met veel vrijheid. 

Wat bieden we je?

We bieden je een pakket van arbeidsvoorwaarden dat o.a. bestaat uit:

 • een salaris dat past bij de kennis en kunde die jij meebrengt. Het minimum jaarsalaris van de schaal is € 62.794,- bruto op jaarbasis (12 maanden);
 • bovenop het salaris ontvang je een vaste 13e en 14e maand;
 • we bieden je een contract voor bepaalde tijd met uitzicht op een vast contract;
 • wachtdiensttoeslag van 7,5% per maand;
 • een uitstekende pensioenregeling met een kleine eigen bijdrage van 2%; 
 • naast 160 verlofuren per jaar krijg je een flexibel keuzebudget. Hier kun je extra vrije dagen van kopen, maar je kan het ook laten uitbetalen;
 • ruime mogelijkheden om cursussen/opleidingen te volgen;
 • de mogelijkheid om gedeeltelijk vanuit huis te werken. Om je thuiswerkplek goed in te richten krijg je van ons een vergoeding van maximaal €750;
 • een werklaptop of iPad en een iPhone.

Wij zijn Gasunie:

Bij Gasunie werken we elke dag weer aan ons high tech netwerk: honderden installaties, 1.300 gasontvangstations, aansluitingen op (inter)nationale pijpleidingsystemen en ruim 17.000 kilometer pijpleidingen in Nederland en Noord-Duitsland. In ons netwerk maken we gebruik van innovatieve technologie, die we meestal zelf ontwerpen. We zoeken continu naar de juiste optimalisatie of verbetering. Daarnaast bouwen we aan nieuwe assets om de klimaatdoelen te halen.

Wil je solliciteren?

Ben je geïnteresseerd in de functie van Technisch Veiligheid Adviseur bij Gasunie? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren voor 5 augustus. Rond 11 augustus laten we je weten of je bent uitgenodigd voor de sollicitatiegesprekken op 17 augustus in Groningen. Na maximaal 3 werkdagen krijg je terugkoppeling op dit sollicitatiegesprek.

Wil je eerst meer weten over de vacature? Bel met je mogelijk toekomstige manager Walter Crommelin: 06-3103 7027. Wil je meer weten over de procedure? Neem dan contact op met de corporate recruiter Julia Raharing: 06-3938 6745.

Voor indiensttreding dient een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te worden overlegd.

Werken bij Gasunie betekent werken in een professionele omgeving die volop in beweging is. Een organisatie met een belangrijke maatschappelijke rol. Samen met alle collega’s lever je een bijdrage aan de realisatie van o.a. de Energietransitie. Engineers, business developers, ICT’ers, managers, administratieve kracht en dispatchers, samen en met de nodige energie koersen we richting 2030. Dit willen we bereiken met medewerkers vanuit diverse achtergronden, opleidingen en nationaliteiten. Wij zijn een organisatie waar we geloven dat elkaars verschillen, kwaliteiten en talenten ons sterker maken. Een organisatie waar iedereen ertoe doet en zichzelf mag zijn. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Delen van deze vacature in je netwerk wel!