Senior Adviseur Systeemintegratie

Hoe ziet de duurzame energievoorziening van de toekomst eruit? Wat zijn de maatschappelijk slimme keuzes om ervoor te zorgen dat de energievoorziening daadwerkelijk verduurzaamt, deze betaalbaar blijft, met behoud van 24/7 levering van energie en er genoeg draagvlak is voor de te nemen maatregelen? Dit zijn de vragen waar je als senior adviseur binnen het programma systeemintegratie mee bezig bent. Je gaat met de industrie in gesprek over hun verduurzaming plannen (Cluster Energie Strategieën). Daarnaast zit je aan tafel bij allerlei overleg structuren waar keuzes worden besproken t.a.v. de verduurzaming van het totale energiesysteem. Het is jouw rol om hierbij de belangen van Gasunie m.b.t. systeemintegratie, waterstof, groen gas, warmte en CO2 helder naar voren te brengen. Beweeg jij je gemakkelijk binnen een complex speelveld en heb jij strategisch inzicht, dan ben jij misschien wel de collega die wij zoeken! 

Waar ga je werken?
Je standplaats is Groningen, maar je zult regelmatig elders in Nederland actief zijn. 

Wat ga je doen?
Als sr. Adviseur Energiesysteemintegratie ga je in gesprek met de industrie (clusters) over hun verduurzaming plannen. Daarbij breng jij kennis in m.b.t. systeemintegratie en mogelijkheden voor waterstof, groen gas, warmte en CO2. Deze verduurzaming plannen worden vastgelegd in Cluster Energie Strategieën (CESsen). Op basis van de CESsen en ontwikkelingen binnen andere marktsegmenten bepalen jij en jouw collega’s samen met andere infrabedrijven bijpassende infraontwikkelingen. Je bent ambassadeur en onderstreept de rol van gasvormige energiedragers. Je zorgt voor aandacht en juiste beeldvorming bijvoorbeeld bij overheden, netwerkbedrijven en belangengroepen. En je creëert bij externe partijen met een grote diversiteit binnen en buiten het eigen vakgebied draagvlak voor de visie van Gasunie; 

Verder neem je deel aan werkgroepen van o.a. Netbeheer Nederland en de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) waarbij wordt getracht overeenstemming te bereiken over diverse energietransitie gerelateerde onderwerpen, denk hierbij bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals het marktsysteem/marktordening, het subsidieregime, governance van de energietransitie enzovoort.

Je levert input voor consultaties op het gebied van de energietransitie (Gasunie, NVDE en Netbeheer Nederland). Daarnaast ben jij de kennishouder op het gebied van de verduurzaming van de industrie en de gebouwde omgeving en draagt deze kennis actief intern en extern uit. Op deze manier zorg je voor bewustwording. Je bouwt intern en extern aan een stevig, breed en steeds verder groeiend relevant netwerk. Uiteraard weet je dit netwerk op het juiste moment aan te spreken. 

Wat vragen we?
Om succesvol te zijn als Sr. Adviseur Systeemintegratie ben als mens een echte teamplayer en kun je je goed inleven in de belangen van andere partijen. Daarnaast heb je een brede blik en oog voor het maatschappelijk belang, met daarbij een drive om nieuwe business kansen te vinden. Daarnaast beschik je over: 

 • Je hebt een HBO of WO studie afgerond
 • Je hebt minimaal 8 jaren relevante werkervaring waar je op strategisch niveau belangen hebt behartigd voor een organisatie. Het is aan jou om te verwoorden waarom jouw ervaring relevant is voor deze functie.
 • Je bent aantoonbaar in staat om volwaardig gesprekspartner te zijn op strategisch niveau voor de industrie.
 • Vanuit je ervaring breng je deskundigheid mee m.b.t. het geïntegreerde energiesysteem en in het bijzonder het transport van duurzame gassen, warmte en CO2. Kennis van energie-infrastructuur is waardevol voor deze functie.
 • Je hebt aantoonbaar affiniteit met energie. Je gelooft dan ook echt in de kansen van de energietransitie.

Daarnaast is de volgende omschrijving op jou van toepassing:
Je begrijpt externe invloeden op de interne Gasunie strategie en kunt meedenken op beleidsniveau. Je neemt zelf initiatief en zet jouw invloed tactvol in om doelen te bereiken. Jij hebt een goed inlevingsvermogen. Je vindt het niet erg om zo nodig tegen de stroom in te gaan en waait bij tegenwind niet om. Eigenlijk heb jij zelfs die uitdaging en tegengas nodig om optimaal te presteren. Je blijft wel altijd een prettig persoon in de omgang: helder en plezierig in je communicatie, standvastig, enthousiast en gedreven. Humor en relativeringsvermogen passen daar ook bij. Mensen werken om al deze eigenschappen graag met je samen en zoeken je gemakkelijk op. Jouw netwerk is stevig en breed, zowel intern als extern. Je brengt kennis van het energiesysteem (gas, elektriciteit en warmte) en de energietransitie mee en bent heel gemotiveerd je hier verder in te verdiepen.

Over Gasunie en de afdeling
Gasunie is een netwerkbedrijf voor energie. In Nederland en Noord-Duitsland beheren en onderhouden we de infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van gas. Nu is dat nog vooral aardgas. Dit zal met de energietransitie steeds verder verschuiven naar groen gas en waterstof. Daarnaast werken we mee aan de aanleg en het beheer van netwerken voor warmte en CO₂. Wij zorgen ervoor dat dit deel van de energievoorziening veilig, ongestoord en zo duurzaam mogelijk gebeurt. Zodat iedereen altijd over energie kan beschikken.

Je gaat werken binnen de afdeling BE (Wegbereiding Energietransitie). Zij richten zich op de analyse en vaststelling van de lange termijn vraag naar energie-infrastructuur in Nederland. Hiervoor is kennis van de werking en potentiele ontwikkeling van het hele energiesysteem (methaan, waterstof, warmte, elektriciteit en de interactie tussen deze energiedragers) van belang en is inzicht in de gevolgen van een steeds duurzamere energievoorziening relevant. Vanuit deze expertise levert het team een bijdrage aan het vormgeven en dichterbij brengen van een duurzaam energiesysteem. Samen met de afdeling Strategie en Tennet draag je ook bij aan verdere systeemintegratie binnen Europa.

Wat bieden we je?                                                  
We bieden je een uitdagende functie met veel vrijheid. Je hebt de mogelijkheden om je zowel in je vak als je carrière te ontwikkelen. Omdat je werkt in een grote afdeling van engineers is er altijd een vakgenoot met wie je kunt sparren. Daarnaast een pakket van arbeidsvoorwaarden dat o.a. bestaat uit:

 • Een goed salaris dat past bij de kennis en kunde die jij meebrengt. Het minimum jaarsalaris van de schaal is circa € 66.004,-
 • Een contract voor bepaalde tijd met uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd;
 • Een goede pensioenregeling en een vaste 13e en 14e maand;
 • Een jaarlijks bedrag om flexibel te besteden aan bijvoorbeeld meer vrije tijd;
 • Ruime mogelijkheden om cursussen/opleidingen te volgen;
 • Een budget om in te zetten voor jouw duurzame inzetbaarheid.

Wil je solliciteren?
Stuur dan voor 28 november je CV en motivatie in via onze site.
Rond 7 december laten we je weten of je bent uitgenodigd voor de sollicitatiegesprekken op 10 december (’s ochtends) in Groningen of via Teams.
Wil je eerst meer weten over de vacature? Bel dan met de programma manager Marijke Kellner 06- 1100 5578.