Senior Adviseur Elektrolyse

Gasunie zet alles op alles om de transitie naar een CO₂-neutrale energievoorziening te realiseren. Onze infrastructuur, andere vormen van gas en nieuwe netwerken zullen een grote rol spelen in de energietransitie. Waterstof vervult daarbij een sleutelrol. Vanuit de waterstof projecten is een grote behoefte kennis over elektrolyse op te bouwen. Je bouwt aan inzicht over markt-, en technologische ontwikkelingen en netwerken bij leveranciers. Je zet deze kennis in onze waterstofprojecten in.

Als Senior Adviseur Elektrolyse bouw je mee aan een duurzamer Nederland!

Waar ga je werken?
Je standplaats is Groningen, maar je zult regelmatig onderweg zijn, op ander locaties en digitaal werken.

Wat ga je doen?
Als Senior Adviseur Elektrolyse ben je in de eerste plaats adviseur van de organisatie Gasunie (Gasunie groep) en in het bijzonder van de afdelingen Business Development Waterstof en Assetmanagement. Vanuit het perspectief van Assetmanagement, adviseer jij t.a.v. technische keuzes in projecten waar Gasunie samenwerkt met partners.

In afstemming met de afdelingen Assetmanagement en Business Development Waterstof, heb jij een actief sturende rol in projecten; je geeft de verschillende projectteams gevraagd en ongevraagd advies over technische oplossingen rond elektrolyse. Jij bent de spil in kennis en het aanspreekpunt over elektrolyse.

Jouw input wordt gevraagd op de diverse duurzaamheidsprojecten waar elektrolyse een rol speelt, zoals de conversie van windenergie naar waterstof. Daarbij werk je veel samen met in- en externe stakeholders. Binnen Assetmanagement ben je verantwoordelijk voor de assets categorie elektrolyse en het systeemontwerp van het technisch systeem. Daarnaast ben je als technisch expert verantwoordelijk voor de vaktechnische inbreng en treed je in veel gevallen op als lead engineer (“work stream leader”) voor alle relevante vakgebieden (E&I, proces- engineering en -automatisering, etc). 

Jouw activiteiten zullen o.a. bestaan uit;

 • kennisopbouw, -vastlegging, -borging en uitwisseling over de projecten heen en het ontwikkelen van procedures en standaarden m.b.t. elektrolyse;
 • het versterken van relaties met leveranciers, volgen/sturen van technologische ontwikkelingen;
 • met “key” leveranciers op het gebied van elektrolyse strategische banden aangaan/ontwikkelen, deelnemen aan aanbestedingen om de juiste leveranciers te selecteren;
 • deelnemen in kennisplatforms en seminars/congressen;
 • jij bent dé vraagbaak in de organisatie als het gaat om elektrolyse.

Wat vragen we?
Mensen in jouw omgeving omschrijven jou als een teamplayer, die gewend is op een constructieve manier feedback te geven en ook feedback te ontvangen. Je bent in staat het (complexe) projectenproces bij Gasunie en de complexiteit van projecten met vele stakeholders snel te doorgronden. Je bent communicatief vaardig en gaat altijd op zoek naar de oplossing op een verbindende manier. 
Daarnaast beschik je over:

 • WO werk- en denkniveau met afgeronde technische opleiding, proces-of E&I engineering of gelijkwaardig. Een aanvullende specialisatie op het gebied elektrochemie is zeer gewenst.
 • Minimaal 5 jaar als engineer in het ontwerp of aanleg van electrolyzers.
 • Vakkennis op zowel component- als systeemniveau.
 • Minimaal 5 jaar als opdrachtgever voor aannemers en/ of ingenieursbureaus is een pré.
 • Je hebt affiniteit met financieel economische vraagstukken, kan vraagstukken van verschillende kanten benaderen en houdt het overzicht bij complexe vraagstukken.
 • Als persoon ben je proactief en flexibel, je kunt procesmatig en conceptueel denken en hebt uitstekende communicatieve vaardigheden in het Nederlands en Engels.
 • Je ziet verbanden tussen de verschillende processen en belangen en kunt hier een verbindende rol in spelen.
 • Stakeholdermanagement is jou op het lijf geschreven.

Over Gasunie
Gasunie is een netwerkbedrijf voor energie. In Nederland en Noord-Duitsland beheren en onderhouden we de infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van gas. Nu is dat nog vooral aardgas. Dit zal met de energietransitie steeds verder verschuiven naar groen gas en waterstof. Daarnaast werken we mee aan de aanleg en het beheer van netwerken voor warmte en CO₂. Wij zorgen ervoor dat dit deel van de energievoorziening veilig, ongestoord en zo duurzaam mogelijk gebeurt. Zodat iedereen altijd over energie kan beschikken.

Over de afdeling 
LAB (ca 40 teamleden) is onderdeel van de afdeling LA die staat voor het ontwikkelen, beheren en besturen van de assets van de Gasunie groep waarbij we een risico gedreven balans hanteren tussen beschikbaarheid van de assets en aanverwante diensten, veiligheid, kosten en milieu. De onderwerpen en vraagstukken die over tafel gaan zijn vaak breed vertakt en complex en worden vaak in teamverband opgepakt. De uit te voeren werkzaamheden worden in goed overleg binnen de teams onder elkaar verdeeld. We werken samen met andere Gasunie units aan de ontwikkeling van nieuwe business door het specificeren van eisen en begeleiden van projecten binnen de door assetmanagement definieerde rol.

Wat bieden we je?
Een functie die je zal uitdagen. Uitdagen om over complexe vraagstukken na te denken die je op de rand van je comfortzone laten werken. Je mag in deze functie nieuwsgierig zijn, op inventieve manieren over aanpak en oplossingen nadenken en talent ontwikkelen om collega’s te overtuigen van goede ideeën over veranderingen.
Daarnaast een pakket van arbeidsvoorwaarden dat o.a. bestaat uit:

 • Een goed salaris dat past bij jouw kennis en kunde.
 • Een contract voor bepaalde tijd met uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd;
 • Een vaste 13e en 14e maand;
 • Een goede pensioenregeling;
 • Een jaarlijks bedrag om flexibel te besteden aan bijvoorbeeld meer vrije tijd;
 • Ruime mogelijkheden om cursussen/opleidingen te volgen;
 • Een budget om in te zetten voor jouw duurzame inzetbaarheid.

Wil je solliciteren? 
Stuur dan voor 7 september je CV en motivatie in via de website van Gasunie. Rond 13 september laten we je weten of je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op 21 september in Groningen of digitaal (via Teams). Na maximaal 3 werkdagen geven we je terugkoppeling op deze gesprekken

Bij overplaatsing/indiensttreding moeten wij een VOG-verklaring ontvangen.

Wil je eerst meer weten over de vacature? Bel met je mogelijk toekomstige manager Harry Kamping: 06 1100 5520.


Werken bij Gasunie betekent werken in een professionele omgeving die volop in beweging is. Een organisatie met een belangrijke maatschappelijke rol. Samen met alle collega’s lever je een bijdrage aan de realisatie van o.a. de Energietransitie. Engineers, business developers, ICT’ers, managers, administratieve kracht en dispatchers, samen en met de nodige energie koersen we richting 2030. Dit willen we bereiken met medewerkers vanuit diverse achtergronden, opleidingen en nationaliteiten. Wij zijn een organisatie waar we geloven dat elkaars verschillen, kwaliteiten en talenten ons sterker maken. Een organisatie waar iedereen ertoe doet en zichzelf mag zijn.  

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Delen van deze vacature in je netwerk wel!