Hoger veiligheidskundige

Hoger veiligheidskundige

Het omzetten van de energietransitie in realiteit betekent dat er voor Gasunie veel veranderd: nieuwe infrastructuur, nieuwe media om te transporteren en op te slaan en nieuwe samenwerkingsverbanden. Wat niet verandert, is dat we dit net zo veilig willen doen als altijd. Daarom zoekt de afdeling veiligheid van Gasunie enthousiaste Hoger Veiligheidskundigen. 

Als veiligheidskundige lever je een actieve bijdrage aan (arbeids-, externe-, technische- en proces-) veiligheidsvraagstukken die spelen binnen Gasunie.

Waar ga je werken?

Voor jouw werkzaamheden zal je regelmatig binnen Nederland onderweg zijn voor onder andere voor incidentonderzoek, veiligheidsstudies, toetsing, audits, projectmatige werkzaamheden, overleg en het geven van instructie. Overleg met directe collega’s is online, op het hoofdkantoor of elders in Nederland. Voor deze functie krijg je een lease auto.
De werkzaamheden en projecten waar de hoger veiligheidskundigen ingezet worden zijn landelijk; hierom zijn zowel kandidaten uit het noorden als ook westen en/of zuiden van harte uitgenodigd om te reageren.

Wat ga je doen?

Je bent lid van het team van veiligheidskundigen en draagt proactief bij aan (beleids)ontwikkeling op je vakgebied. Binnen het team ontwikkel je jezelf als specialist en ben je het aanspreekpunt voor de hele organisatie op een aantal specifieke deelgebieden. Het werken in het team biedt voordelen: als veiligheidskundige ben je elkaars back-up, geef je elkaar regelmatig feedback, houd je elkaar scherp als het gaat om nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied en versterk je elkaar met specialistische kennis.

Als veiligheidskundige:

 • Streef je naar continue verbetering van de veiligheidsprestatie van de gehele Gasunie organisatie en haar dochterbedrijven/deelnemingen.
 • Zorg je dat bij nieuwe activiteiten die Gasunie ontplooit in de energietransitie de veiligheidsrisico’s die hier optreden gemitigeerd worden en dat de veiligheidscultuur en prestatie ook bij deze organisaties op niveau is.
 • Geef je binnen het aan jou toegewezen aandachtsgebied gevraagd en als de situatie daar om vraagt ook ongevraagd adviezen en neem je deel aan diverse overleggen en werkgroepen.
 • Help je mee bij de ontwikkeling van het veiligheidsbeleid waarbij arbeidsveiligheid naast externe veiligheid, procesveiligheid en technische veiligheid de pijlers vormen.
 • Je weet veiligheidszaken, bijvoorbeeld door het verzorgen van presentaties of ontwikkelen van specifieke brochures, helder voor het voetlicht te brengen op zowel uitvoerend als beleidsbepalend niveau.
 • Neem je bij onveilige situaties of incidenten het initiatief tot het uitvoeren of coördineren van onderzoek. Je bent er verantwoordelijk voor dat er een onderzoeksplan wordt opgesteld en uitgevoerd, je analyseert de onderzoeksresultaten, stelt een rapport van conclusies en aanbevelingen op ten behoeve van het management en je ziet er op toe dat acties, werkwijzen en procedures ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en toegepast.
 • Desgevraagd geef je toelichtingen over adviezen, incidentonderzoeken, procedures en instructies aan de verschillende management teams binnen Gasunie en haal je daar signalen over de veiligheidsprestatie op.

Wat vragen we?

Om als veiligheidskundige bij Gasunie aan de slag te gaan:

 • Heb je HBO werk- en denkniveau en beschik je over een afgeronde technische opleiding aangevuld met de opleiding Hoger Veiligheidskundige (of je bent bereid deze opleiding te halen).
 • Heb je enkele jaren relevante technische ervaring in de procesindustrie.
 • Ervaring met onderzoeksmethoden zoals TRIPOD, HAZOP, SWIFT en kennis van statistiek is een pré.

Je bent een professional met overtuigingskracht die zich onafhankelijk opstelt. Je bent onpartijdig en zonder vooroordelen. Communicatieve vaardigheden zijn een must in deze functie. Je beschikt dan ook over een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in zowel woord als geschrift; Duits is een pré. Je streeft naar een goede samenwerking. Je kunt omgaan met verschillende belangen, je geeft constructieve feedback en je staat zelf open voor feedback.

Wat bieden we je?

Een pakket van arbeidsvoorwaarden dat o.a. bestaat uit:

 • een salaris dat past bij de kennis en kunde die jij meebrengt. Het minimum jaarsalaris van de schaal is € 62.794 bruto op jaarbasis (12 maanden);
 • bovenop het salaris ontvang je een vaste 13e en 14e maand;
 • we bieden een contract voor bepaalde tijd van een jaar met uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd;
 • een leaseauto;
 • een uitstekende pensioenregeling met een kleine eigen bijdrage van 2%; 
 • naast 160 verlofuren per jaar krijg je een flexibel keuzebudget. Hier kun je extra vrije dagen van kopen, maar je kan het ook laten uitbetalen;
 • ruime mogelijkheden om cursussen/opleidingen te volgen;
 • hybride werken is mogelijk. Om je thuiswerkplek goed in te richten krijg je van ons een vergoeding van maximaal €750;
 • een werklaptop of iPad en een iPhone.

Over de afdeling

Gasunie is een van de grootste transporteurs van gevaarlijke stoffen in Nederland. Het voorkomen en beheersen van risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, kortweg VGM, is daarom een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering van Gasunie.

De doelstelling van de afdeling VGM is het voorkomen van ongevallen, ernstige incidenten en leidingbeschadigingen en de beperking van de impact van de activiteiten van Gasunie op het milieu. Kortom het creëren van een veilige omgeving voor iedereen die voor Gasunie werkt, of nabij de leidingen of stations van Gasunie woont of werkt, zowel nu als in de toekomst. Ook als het gaat om bijvoorbeeld de inpassing van LNG, groen gas en waterstof, het transport en de opslag van CO2 en de aanleg van warmtenetten.

Een goede prestatie op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu is de basis van de Lisence to Operate van Gasunie en daarom topprioriteit. Om ongevallen en incidenten te voorkomen zijn er binnen Gasunie barrières ingericht. De afdeling Veiligheid helpt alle collega’s binnen onze organisatie om zo goed mogelijk invulling te geven aan deze barrières.

Je komt te werken binnen de afdeling VA. Daar werken specialisten met als aandachtsgebieden arbeidsveiligheid, arbeidshygiëne, externe veiligheid, technische veiligheid, procesveiligheid, mijnbouw en milieu. De afdeling adviseert de hele organisatie over die aandachtsgebieden en verifieert veilig handelen in de breedste zin van het woord binnen Gasunie. Binnen deze afdeling opereert het team veiligheidskundigen en arbeidshygiënisten die verantwoordelijk zijn voor alle operationele werk voor de vakgebieden arbeidsveiligheid en arbeidshygiëne.

Wil je solliciteren?

Stuur dan voor 21 augustus je CV en motivatie in via de portal. Rond 23 augustus laten we je weten of je bent uitgenodigd voor de sollicitatiegesprekken op 30 augustus in Groningen of digitaal (via Teams). Na maximaal 3 dagen krijg je terugkoppeling op dit sollicitatiegesprek.

Wil je eerst meer weten over de vacature? Bel met je mogelijk toekomstige manager Walter Crommelin: 06 3103 7027. Wil je meer weten over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met de corporate recruiter Julia Raharing: 06 3938 6745.

Het overleggen van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure. 

Werken bij Gasunie betekent werken in een professionele omgeving die volop in beweging is. Een organisatie met een belangrijke maatschappelijke rol. Samen met alle collega’s lever je een bijdrage aan de realisatie van o.a. de Energietransitie. Engineers, business developers, ICT’ers, managers, administratieve kracht en dispatchers, samen en met de nodige energie koersen we richting 2030. Dit willen we bereiken met medewerkers vanuit diverse achtergronden, opleidingen en nationaliteiten. Wij zijn een organisatie waar we geloven dat elkaars verschillen, kwaliteiten en talenten ons sterker maken. Een organisatie waar iedereen ertoe doet en zichzelf mag zijn. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Delen van deze vacature in je netwerk wel!