Commercieel Adviseur

Als commercieel adviseur draag je actief bij aan het realiseren, optimaliseren en ontwikkelen van commerciële en contractuele business support. Dit doe je binnen een breed speelveld van bestaande en nieuwe deelnemingen van Gasunie. Je succes wordt in deze functie bepaald door je kennis en vooral door jouw aanpak. In deze functie word je een uitstekend perspectief geboden om verschillende facetten van commerciële en financiële uitdagingen te verkennen en geeft je een podium om jouw ideeën te ontplooien.

Standplaats: Groningen
Aantal uur per week: 36 tot 40

Wat ga je doen?

De functie is een combinatie van het analyseren, inventariseren en filteren van commerciële ontwikkelingen in acties om te komen tot een toegevoegde waarde voor de deelnemingen:

 • je verzamelt en interpreteert, gevraagd en ongevraagd, relevante marktinformatie en marktontwikkelingen;
 • je vertaalt marktinformatie en marktontwikkelingen in consequenties/acties;
 • je geeft gefundeerd advies en concrete voorstellen aan het management;
 • je draagt zorg voor een optimaal inzicht in de markt, dit als basis voor verdere commerciële processtappen en het vormgeven van de commerciële strategie.

Hierbij kijk je vanuit een brede context naar de commerciële, juridische, regulatoire en IT belangen en weeg je deze mee in je verdere uitwerking. Je krijgt dus te maken met veel externe stakeholders (klanten en toezichthouders), maar ook met interne partijen zoals commerciële teams, juristen, de governors, IT specialisten. Je werkt hierbij proactief, je weet jouw stakeholders goed mee te nemen in verschillende vraagstukken en je krijgt mensen in beweging.  

Je overziet het speelveld en weet daarbinnen welke speelruimte er is, je komt tot inventieve en vernieuwende oplossingen. Je hebt ook buiten het eigen vakgebied inzicht in de bedrijfsprocessen en risico’s van de organisatie.

Wat maakt jou uniek als commercieel adviseur?

 • Je hebt een afgeronde wo-opleiding zoals economie of bedrijfskunde en je hebt minimaal 5 jaar werkervaring in een soortgelijke functie.
 • Je bent een teamplayer met commerciële drive. Je neemt commerciële werkervaring mee, bij voorkeur uit de Europese gasindustrie en wil die bij Gasunie verder ontwikkelen.
 • Je zoekt voortdurend de balans tussen belangen, stuurt op duurzame commerciële relaties en integrale dienstverlening door klantbelang en organisatiebelang te verbinden.
 • Je beschikt over uitstekende analytische vaardigheden: je voert diepgaande analyses uit om werkprocessen met een verschillende aard en inhoud op elkaar af te stemmen en om complexe problemen op te lossen.
 • Je hebt in eerdere functies te maken gehad met stakeholdermanagement en je was hierin succesvol.

Mensen waarderen jou om je contactuele vaardigheden, maar ook om je kennis en vooral om je vermogen creativiteit te koppelen aan de belangen van je interne en externe stakeholders en deze te vertalen in concrete voorstellen. Jij laat zien steeds weer in staat te zijn een goede relatie op te bouwen met je stakeholders. Je weet anderen te overtuigen en hebt een goed ontwikkeld zintuig voor formele en informele (externe) invloeden. Uiteraard weet je hier goed mee om te gaan zonder je doel uit het oog te verliezen. Sterker nog: je maakt er handig gebruik van. Jij begrijpt namelijk dat je met jouw persoonlijke aanpak het verschil kunt maken, het gaat vaak niet alleen om de inhoud. Je ben een prettige speler in een team. Handig, want je werkt veel in projecten aan gemeenschappelijke doelen. Je hebt ‘een lange adem’, maar bent ook wat ongeduldig. Je wilt namelijk concrete en duurzame resultaten boeken.

Wat wij bieden

 • Een goed salaris van minimaal € 60.500 bruto op jaarbasis (12 maanden).
 • Een goede pensioenregeling van 2% en een vaste 13e en 14e maand.
 • Naast 160 verlofuren per jaar krijg je een flexibel keuzebudget. Hier kun je extra vrije dagen van kopen, maar je kan het ook laten uitbetalen.
 • Ruime mogelijkheden om cursussen/opleidingen te volgen.
 • De mogelijkheid om vanuit huis te werken. Om je thuiswerkplek goed in te richten krijg je van ons een vergoeding van maximaal € 750.
 • Een contract voor bepaalde tijd met uitzicht op een vast contract.
 • Het ‘loopbaanpad roulatie traject’: een unieke mogelijkheid om binnen meerdere commerciële afdelingen binnen Gasunie een opdracht te doen.

Wij zijn Gasunie

Gasunie is een netwerkbedrijf voor energie. In Nederland en Noord-Duitsland beheren en onderhouden we de infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van gas. Nu is dat nog vooral aardgas, maar als gevolg van de energietransitie verschuift dit steeds verder naar groen gas en waterstof. Daarnaast werken we mee aan de aanleg en het beheer van netwerken voor warmte en CO₂. Gasunie zorgt ervoor dat dit deel van de energievoorziening veilig, ongestoord en zo duurzaam mogelijk gebeurt. Zodat iedereen altijd over energie kan beschikken.

In het kort is de afdeling Deelnemingen Support (DS) verantwoordelijk voor het ontwikkelen en bijdragen aan het producten- en dienstenpakket van de Gasunie deelnemingen en het verwerken daarvan in contracten met klanten, NNO’s en derden met inachtneming van regulatoire randvoorwaarden en met het oog op maximalisatie van de omzet van de Gasunie deelnemingen. Bovendien realiseren en behouden we een bestendige commerciële en contractuele relatie met een gevarieerde internationale klantenportefeuille zoals shippers, traders, klanten, NNO’s  (National Grid, GTS) en GMSL.

Binnen de afdeling DS werk je in een open sfeer, zijn de lijnen naar je collega's en je leidinggevende kort en makkelijk. De werkomgeving stelt je in staat het maximale uit jezelf te halen. De DS cultuur kenmerkt zich door openheid, niet bang zijn vragen te stellen en gezamenlijk het maximale resultaat halen. Dit bereiken met continue serieusheid gaat niet lukken, dus een portie humor is nooit ver weg.

Hoe ziet de sollicitatieprocedure er uit?
De vacature sluit op zondag 6 februari. Als je hebt gesolliciteerd laten we je op 7 februari weten of je bent uitgenodigd voor een (online) kennismakingsgesprek op donderdag 10 februari. Binnen drie werkdagen krijg je terugkoppeling op dit kennismakingsgesprek.

Wil je eerst meer weten over de vacature? Bel met je mogelijk toekomstige manager Kateryna Wilio 06-1100 5367. Wil je meer weten over de procedure? Neem dan contact op met onze recruiter Jelte de Haan op 06-4675 2273.

Bij indiensttreding moeten wij een VOG-verklaring ontvangen.

Werken bij Gasunie betekent werken in een professionele omgeving die volop in beweging is. Een organisatie met een belangrijke maatschappelijke rol. Samen met alle collega’s lever je een bijdrage aan de realisatie van o.a. de Energietransitie. Engineers, business developers, ICT’ers, managers, administratieve kracht en dispatchers, samen en met de nodige energie koersen we richting 2030. Dit willen we bereiken met medewerkers vanuit diverse achtergronden, opleidingen en nationaliteiten. Wij zijn een organisatie waar we geloven dat elkaars verschillen, kwaliteiten en talenten ons sterker maken. Een organisatie waar iedereen ertoe doet en zichzelf mag zijn.  

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Delen van deze vacature in je netwerk wel!