Adviseur / Coach Risicogestuurde contractbeheersing (RCB)

Als Adviseur/Coach Risicogestuurde Contractbeheersing (kortweg RCB) draag je binnen Gasunie actief bij aan het realiseren, optimaliseren en ontwikkelen van projecten t.b.v. de energietransitie en de implementatie van RCB op beheer en onderhoudscontracten. RCB is in de markt bekend als Systeemgerichte Contractbeheersing (SCB). RCB is een methode voor contractmanagement waarbij Gasunie als opdrachtgever stuurt op risico’s in het contract met de opdrachtnemer. We vertrouwen daarbij op het kwaliteitsmanagementsysteem van de opdrachtnemer en toetsen we hoe de opdrachtnemer deze contractrisico’s beheerst. De opdrachtnemer toont op basis van verificatie aan dat is voldaan aan de eisen uit het contract en valideert bij onduidelijkheden met opdrachtgever.

Met jouw adviserende en coachende aanpak weet jij hoe je dit succesvol moet afronden en hoe je dit moet borgen binnen de organisatie.

Standplaats: Groningen, waarbij je werkgebied Nederland is.
Aantal uren per week: 32 tot 40 uur

Wat ga je doen?

Als coach / adviseur maak je deel uit van het Operations Support team (OST). Je bent voortdurend in contact met de contractteams (voor zowel projecten als beheer en onderhoud) en je begeleidt, adviseert, coacht en ondersteunt jouw collega’s om te werken volgens de RCB methode. Zo draag je bij aan de juiste houding en gedrag, maar zorg je er ook voor dat middelen en processen beschikbaar zijn om deze nieuwe manier van samenwerken mogelijk te maken.

Naast de nodige kennis en ervaring vragen we onder meer een proactieve houding waarbij je het als een uitdaging ziet vooruit te denken en te acteren. Je bouwt makkelijk relaties op en weet mensen te binden en bent gemakkelijk in de omgang. Je houdt je op de hoogte van de relevante in- en externe ontwikkelingen binnen jouw aandachtsgebied en vertaalt dit naar toepasbare contractbeheersing. Je werkt dit uit, draagt dit uit en borgt dit. Je ziet toe op de naleving van de processen en procedures. Je doet dit samen met de andere collega RCB coaches binnen OST. Je hebt hierbij een primaire rol bij de organisatie en planning van de trainingen.

Om te kunnen bepalen of organisaties en/of projecten op de juiste wijze kwaliteitsborging uitvoeren en voldoen aan de klantvraag voer je systeem-, proces- en/of producttoetsen uit.

 1. Je treedt op als kennis-/ sparringpartner voor de organisatie;
 2. Je faciliteert contract risicosessies voorafgaand aan de marktvraag;
 3. Je levert een actieve bijdrage en geeft operationeel leiding aan verbetertrajecten;
 4. Je vertaalt ontwikkelingen en inzichten tot aanvullend beleid, methodes en/of instrumenten.

Om dit te kunnen doen heb je nauwe afstemming met de in- en externe stakeholders en werk je binnen de unit Operations nauw samen met medewerkers en management van de afdelingen Engineering, Omgevingsmanagement, Projecten en Beheer en Onderhoud. Gasunie beschikt over een uitgebreide digitale werkomgeving waarin RCB contracten worden beheerd, de RCB-tool geheten.

Wat vragen we?

 • Je hebt minimaal hbo werk- en denkniveau en minimaal 10 jaar relevante werkervaring in een project- en onderhoudsorganisatie binnen de energie en of procesindustrie.
 • Je hebt aantoonbare ervaring met het uitvoeren van audits als (lead) auditor.
 • Je hebt aantoonbare ervaring in het werken met SCB en RCB.
 • Je hebt ervaring met het opzetten en verbeteren van kwaliteitsmanagementsystemen.

Als persoon ben je energiek en sta je erom bekend dat het fijn is om met je samen te werken. Je denkt en handelt vanuit processen en verantwoordelijkheden en je weet dit helder en eenduidig uit te werken en uit te dragen. Je bouwt bij ieder voorstel aan betrokkenheid en draagvlak door anderen te bewegen tot samenwerken. Je bent ondernemend, proactief, coachend en je hebt een hoog kwaliteits- en veiligheidsbewustzijn.

Wat bieden we je?

 • Een salaris tussen € 70.305 en € 95.622 bruto per jaar op basis van een fulltime dienstverband.
 • Hier bovenop ontvang je een vaste 13e (vakantiegeld) en 14e maand.
 • Een contract voor bepaalde tijd met uitzicht op een vast contract.
 • Een uitstekende pensioenregeling met een kleine eigen bijdrage van 2,45%.
 • Naast 160 verlofuren per jaar krijg je een flexibel keuzebudget. Hier kun je extra vrije dagen (max 220 uur) van kopen, maar je kan het ook laten uitbetalen.
 • Ruime mogelijkheden om cursussen/opleidingen te volgen.
 • Een thuiswerkvergoeding en om je thuiswerkplek goed in te richten krijg je van ons een vergoeding van maximaal € 750.
 • Een werklaptop/-iPad en een iPhone.
 • Een actieve personeelsvereniging en diverse clubs waar je lid van kunt worden.
 • Een leaseauto of een kilometervergoeding conform cao.

Wij zijn Gasunie

Gasunie is een Europees netwerkbedrijf voor energie. In Nederland en Noord-Duitsland beheren en onderhouden we de infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van gas. Nu is dat nog vooral aardgas. Dit zal met de energietransitie steeds verder verschuiven naar groen gas en waterstof. Daarnaast werken we mee aan de aanleg en het beheer van netwerken voor warmte en CO₂. Wij zorgen, als 100% staatsdeelneming, ervoor dat dit deel van de energievoorziening veilig, ongestoord en zo duurzaam mogelijk gebeurt. Zodat iedereen altijd over energie kan beschikken.

Over de afdeling

OST ondersteunt Operations zodat zij continu kan verbeteren en de beste partij is en blijft voor het ontwikkelen, beheren en onderhouden van de assets. Het team is een proactief en wendbaar team dat adviseert, realiseert en implementeert. De dienstverlening wordt geleverd door 22 professionals, met verschillende achtergronden op het gebied van techniek, compliance, kwaliteit, proces en projectmanagement en risico gestuurde contractbeheersing.

Wil je solliciteren?

Stuur dan uiterlijk 19 juni je cv en motivatie in via de website van Gasunie. Rond 21 juni laten we je weten of je bent uitgenodigd voor de sollicitatiegesprekken op 26 juni in Groningen.

Wil je eerst meer weten over de vacature? Bel met je mogelijk toekomstige manager Rene Voorwerk op 06 4564 2298. Wil je meer weten over de procedure? Neem dan contact op met de betreffende recruiter Jelte de Haan: 06 4675 2273.

Het overleggen van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure. 

Werken bij Gasunie betekent werken in een professionele omgeving die volop in beweging is. Een organisatie met een belangrijke maatschappelijke rol. Samen met alle collega’s lever je een bijdrage aan de realisatie van o.a. de Energietransitie. Engineers, business developers, ICT’ers, managers, administratieve krachten en dispatchers, samen en met de nodige energie koersen we richting 2030. Dit willen we bereiken met medewerkers vanuit diverse achtergronden, opleidingen en nationaliteiten. Wij zijn een organisatie waar we geloven dat elkaars verschillen, kwaliteiten en talenten ons sterker maken. Een organisatie waar iedereen ertoe doet en zichzelf mag zijn. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Delen van deze vacature in je netwerk wel!