Informatiearchitect

Het team Informatie van de Gemeente De Fryske Marren bestaat uit 35 medewerkers, verdeeld over 4 clusters: Automatisering, Informatiemanagement, DIV (informatiebeheer) en Gegevensbeheer (Geo en Data). Daar komt nog een cluster Functioneel Beheer bij. In het voorjaar van 2020 is er een onderzoek naar de governance van ICT gedaan, wat inmiddels al heeft geleid tot een nieuwe structuur van prioriteren, begeleiden en financieren van ICT-projecten. Uit dit onderzoek kwam ook het belang van een goede informatiearchitectuur naar voren en daarmee het aanstellen van een informatiearchitect binnen het cluster Informatiemanagement. Deze positie kan door jou worden ingevuld en ook mede vorm worden gegeven!

Je komt te werken in een team met ambities: we proberen IT in te zetten voor een optimale dienstverlening voor inwoners en bedrijven, in een goede balans tussen kosten en opbrengsten, met behulp van moderne technieken en met oog voor veiligheid en continuïteit. We zien ICT als “enabler” van vernieuwing, onmisbaar voor het kunnen uitvoeren van het brede takenpakket van de hedendaagse gemeente. We werken samen met alle domeinen aan een nieuw informatiebeleid, en vullen dat graag aan met een architectuurvisie.

Wat ga je doen?

Als architect ga je zeker niet de rol van ‘politie-agent van de ICT’ spelen. Ja, je draagt bij aan het opstellen van de beleidskaders en je ziet toe op het gebruik ervan. Maar dat doe je vanuit een adviserende, overtuigende rol, niet op basis van regels. De door jou op te stellen / mede te ontwikkelen architectuur is ondersteunend aan het informatiebeleid en de gezamenlijk te maken keuzes. Informatiebeheer en informatiebeveiliging zijn een integraal onderdeel van de toekomstige architectuur. Het is geen ‘keurslijf’, maar een hulpmiddel om de doelen te kunnen realiseren. Je hebt daarbij oog voor regionale, landelijke en Europese ontwikkelingen. Je adviseert bij impact analyses, denkt mee in projecten en je fungeert als sparringpartner voor de I- en A-adviseurs. Je bent in staat een brugfunctie te vervullen tussen opdrachtgevers, gebruikers en projectleiders en je kunt complexe problemen overbrengen op niet-deskundigen. Alles vanuit een diepgaande kennis van het applicatielandschap, de gegevensstromen daarin en hun onderlinge relaties. En als warm pleitbezorger van het werken onder architectuur! Heel nadrukkelijk als lid van het totale team, met hun hulp en ondersteuning.

Wat breng je mee?

 • Minimaal aantoonbaar HBO werk- en denkniveau.
 • Eigenlijk zoeken we wel minimaal 5 jaar relevante werkervaring op gebied van architectuur, het liefst bij de (decentrale) overheid; wellicht heb je andere bagage in huis die hierbij past.
 • Aantoonbare kennis van:
  • Bedrijfsprocessen.
  • Hybride digitale omgevingen en wat daarmee gepaard gaat.
  • Overheids-architecturen (waaronder in ieder geval GEMMA).
  • Relevante ontwikkelingen zoals zaakgericht werken, data gedreven werken, procesmatig werken.
  • Architectuur frameworks zoals bijvoorbeeld TOGAF en/of DYA en tooling zoals ArchiMate; wij verwachten dat je ons daar in meeneemt.
  • Ontwikkelingen in de IT-markt, maar ook Common Ground en andere (overheids)initiatieven.

Wat mag je van ons verwachten?

 • Afhankelijk van opleiding en ervaring een salaris van maximaal € 5.372 (functieschaal 11 CAO gemeenten) bruto per maand bij een werkweek van 36 uur.
 • Naast het salaris krijg je een vrij te besteden budget. Dit geeft je meer keuzevrijheid en zeggenschap over je geld. Dit keuzebudget is 17,05% van je brutosalaris.
 • Je hebt veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen met opleiding en training.
 • Je hebt de mogelijkheid om thuis te werken.
 • De sfeer in onze organisatie is ‘noflik’ en betrokken.
 • Je moet een Verklaring Omtrent het Gedrag inleveren.
 • Do kinst de Fryske taal ferstean of wolst dit leare (je kunt het Fries verstaan of je wilt dit leren).

Heb je vragen?

Schroom niet, bel of app me gerust voor vragen! Peter Jager, Manager Team Informatie, tel: 06-51515584 of stuur een mailtje naar p.jager@defryskemarren.nl.

Direct solliciteren?

Ben je enthousiast over deze mooie kans binnen gemeente De Fryske Marren? Solliciteren kan via .
We zien je sollicitatie met belangstelling tegemoet. De vacature sluit zodra we een geschikte kandidaat hebben gevonden, we proberen dan ook binnen 5 dagen te reageren op jouw sollicitatie

Kijk voor meer informatie over gemeente De Fryske Marren op wanneerbeginje.