Begeleider B -Chopinlaan (2019-1135)

“Cosis zoekt een Begeleider B (26 uur, locatie Chopinlaan – Groningen). Heb jij affiniteit met cliënten met een meervoudige beperking? Wil jij graag écht wat betekenen voor onze bewoners en voor hun een huis veranderen in thuis? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wie ben jij?
Je brengt veel tijd met onze cliënten door en kunt, ook als de omstandigheden ingewikkeld zijn, een vertrouwde en gezellige basis voor ze creëren. Je weet een gewone dag leuk te maken, samen met jou genieten onze cliënten van kleine dingen zoals een activiteit doen, een kort gesprek voeren of een wandeling maken.

Je hebt humor en engelengeduld, je bevordert de zelfredzaamheid van cliënten door ze zoveel mogelijk zelf te laten doen. Je kunt de cliënt en zijn gedrag goed lezen. Je speelt snel in op veranderingen in de omstandigheden, het gedrag of de hulpvraag. Een drukke werkdag kun jij zo indelen dat de cliënten dit niet opmerken, omdat jij de rust uitstraalt waaraan zij behoefte hebben.

Je kunt in je werk altijd terugvallen op een Begeleider C en andere enthousiaste collega’s voor overleg en advies. Samen staan jullie voor een prachtig resultaat; zorgen dat onze cliënten (weer) grip op hun leven krijgen. Het gesprek aangaan vind je normaal, je overlegt met collega’s over wat je opvalt bij een cliënt, maar gaat ook het gesprek niet uit de weg over hoe jullie als team nog beter kunnen functioneren.

Hoe ziet jouw dag eruit?
Je komt ‘s ochtends op je werk en begint de dag met het doorspreken van de overdracht met je collega. Vervolgens ga je aan de slag. Je helpt Sander om rustig wakker te worden en begeleid hem bij het douchen, als alle cliënten uit bed zijn eten jullie samen het ontbijt. Tijdens de dagbesteding gaan jullie aan de slag met het thema herfst. Dingen knutselen voor de seizoen tafel en jullie halen een boodschapje. Je bent steeds bij de cliënten in de buurt en leeft het leven voor.

Je ziet wat spanning in het gezicht bij Tim, hij heeft onrust, omdat er een monteur de groep binnen kwam lopen om de kraan te repareren. Je stelt hem gerust door dicht bij hem te blijven en samen door te gaan met de activiteit. De spanning lijkt wat te blijven hangen. Als de dagbesteding af is gelopen neemt je collega het van je over. In de avond koken we samen. Tim kan de wortels snijden, De spanning is wat gezakt bij hem. Marnix voelt in een pan met droge macaroni en geniet van het gevoel van de korrels over zijn handen. Tijdens het eten wil Lieke een tweede bord eten, ze weet dat Mama zegt dat het niet goed is voor haar gewicht, maar het ruikt zo lekker. Ze wordt boos. Je vraagt of je haar mag helpen. Dit mag.

Bij het naar bed brengen gebruik je de tillift voor de rolstoelgebonden cliënt, je maakt er een mooi moment van met persoonlijke aandacht en observeert of zijn fysieke gezondheid in orde is. Na een verhaaltje en een slaapliedje sluit je de dag af. Je draagt de zorg over aan de nachtdienst. Hierin vergeet je niet te melden dat Tim gespannen was vandaag.

De komende paar dagen ben je vrij en daarna begint je nachtdienst. Dan ziet jouw dag er heel anders uit. Je helpt dan niet alleen de cliënten van je eigen groep, maar ook de cliënten van andere groepen als ze in de nacht wakker worden of zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld door een cliënt te draaien in de nacht of iemand die wakker is geworden weer in bed te stoppen. Door domotica houd je zicht op cliënten in het pand. Daarnaast zet je medicatie uit en doe je bijvoorbeeld de was.

Je wordt grotendeels ingezet op wonen waar 6 cliënten verblijven. Meestal is er ook 1 logee. Jij bent als begeleider echter ook wel eens actief op de dagbesteding. Er zijn twee cliënten op de groep die in een rolstoel zitten, dit vergt intensieve ADL zorg.

Wat vragen we van je?
Je hebt:

 • een afgeronde opleiding op minimaal MBO niveau 3;
 • minimaal 3 jaar relevante werkervaring;
 • een rijbewijs/auto;
 • een ondernemende, verantwoordelijke en kritische houding;
 • een open houding en kunt onbevooroordeeld luisteren;
 • een ‘geen zorgen voor, maar zorgen dat’-aanpak.

Je kunt:

 • zoeken naar de beste bestaande of nieuwe oplossingen;
 • open en heldere taal naar cliënten en hun familie spreken;
 • collega’s, cliënten, verwanten en gasten een welkom gevoel te geven;
 • plezier halen uit ‘net dat stapje extra zetten’ voor je cliënten en collega’s;
 • uiteraard ook een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen.

Je bent:

 • enthousiast om te werken met het netwerk van de cliënt en deze waar nodig uit te breiden;
 • flexibel, want je hebt onregelmatige diensten en het kan ook weleens voorkomen dat je gevraagd wordt een collega te vervangen;
 • steeds nieuwsgierig naar de vraag achter de vraag;
 • iemand die blijft investeren in zijn eigen ontwikkeling.


Aantal uren per week
Het betreft een functie voor 26 uur per week.

Wat bieden wij?

 • Een locatie of afdeling waarop je trots kunt zijn.
 • Een team waarin teamprestatie en plezier in het werk vanzelfsprekend zijn.
 • Collega's die net als jij alles uit de dag halen.
 • Een tevreden glimlach aan het einde van de dag.
 • Dezelfde salarisschaal als je collega’s Begeleider B minimaal € 1.707,- en maximaal € 2.546,- volgens FWG 30 van de CAO Gehandicaptenzorg (op basis van een fulltime dienstverband).

Leuke extra’s:
Wij bieden goede arbeidsvoorwaarden (voor meer informatie klik hier). Mocht je naast je werktijd nog zin hebben in een leuke activiteit zoals een stedentrip of een musical? Cosis heeft een actieve personeelsvereniging met een veelzijdig aanbod van activiteiten.

Interesse en sollicitatie
Wil jij ook werken voor één van de grootste werkgevers van het noorden? Waarbij je werkt in een klimaat waarin verantwoordelijkheid en eigenaarschap voorop staat en waar je volop kansen krijgt om je te ontwikkelen? Stuur een motivatiebrief en cv en wie weet word jij onze nieuwe collega! We ontvangen je sollicitatie graag uiterlijk op 29 september aanstaande. Sollicitaties die we later ontvangen, kunnen we niet in behandeling nemen.

Je kunt solliciteren door hier te klikken. Vul het formulier in en maak je account aan. Als je eerst meer wilt weten of vragen hebt over de vacature, bel dan met Lute Hovenkamp, Teamcoördinator, op telefoonnummer 06 - 22 17 91 63.

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern verspreid, waarbij interne kandidaten met voorrang zullen worden behandeld.

Waar staan we voor?
Cosis helpt mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking grip te krijgen en houden op het leven. Je komt ons tegen in Groningen en Drenthe. Midden in de samenleving, voor korte of langere tijd en dicht bij de mensen die we helpen. ‘De bedoeling’ van onze organisatie is richtinggevend voor hoe wij ons dagelijkse werk doen. Daarbij staat de samenwerking tussen cliënten, het persoonlijk netwerk en de professional centraal. Onze vakbekwame, professionele en bevlogen medewerkers schakelen onze dienstverlening ‘op en af’ waar mogelijk of noodzakelijk. Samen maken we kleine stappen om de opgestelde doelen te behalen.

Cosis maakt gebruik van 'cliëntprofielen'. Binnen locatie Chopinlaan bieden we hulp aan de persona Priscilla. Ben je nieuwsgierig naar de persona's van Cosis, klik dan hier!

Wil je meer weten over Cosis en locatie “Chopinlaan”?
Breng een bezoek aan onze prachtige website en lees over onze organisatie en "Chopinlaan".

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.