(Senior) Woordvoerder

Functie omschrijving

Het CJIB zoekt een woordvoerder die ons helpt ons verhaal te vertellen. Dit doe je richting media en onze ketenpartners, maar ook door bij te dragen aan de doorontwikkeling van ons externe communicatiebeleid. Een afwisselende rol waarin geen dag hetzelfde is. Ben jij onze woordvoerder die bijdraagt aan het zichtbaar maken van wie het CJIB is en waar het voor staat?
 
Wat ga je doen?
Als woordvoerder heb je een organisatiebrede functie. Samen met communicatiecollega’s verbind, versterk en vertel je het verhaal van het CJIB over uiteenlopende onderwerpen en thema’s. Jij bent dé schakel tussen de organisatie en de media. Dat betekent dat je binnen het CJIB het aanspreekpunt bent als het gaat om adviezen rondom (social) media. Maar ook onderhoud jij contacten met de media. Je analyseert vragen die binnenkomen en organiseert de beantwoording ervan. Ook adviseer je de directie over het mediabeleid en de mediastrategie van het CJIB en ondersteun je directieleden en managers in hun mediaoptreden. Ook stel je woordvoeringslijnen op. Als woordvoerder speel je tevens een rol bij WOO-verzoeken (Wet Open Overheid), waarbij er verzoek kan worden gedaan tot openbaarmaking van bepaalde overheidsinformatie en individuele vraagstukken. Daarnaast ben je als woordvoerder nauw betrokken bij de (door-)ontwikkeling van beleid op het gebied van reputatiemanagement, issuemanagement en crisisonderwerpen.

Functie-eisen

Wat vraagt deze functie van jou?
We zoeken een collega, die bijdraagt aan de positieve sfeer op de afdeling en die op een inspirerende en verbindende wijze te werk gaat. Iemand die de directe collega’s op de hoogte houdt van wat er speelt in de portefeuille Externe Communicatie en Media.

In deze rol zijn organisatiesensitiviteit en een analytisch vermogen onmisbaar. Je houdt overzicht, denkt strategisch en plaatst communicatie in het grotere geheel. Je onderkent risico’s en speelt in op actualiteiten in de Nederlandse samenleving. Je hebt een schakelend vermogen, waardoor je hier snel op in kunt spelen. Ook ben je een stevige sparringpartner voor de directie en andere belangrijke stakeholders binnen het CJIB en het departement waarbij je kritische vragen durft te stellen. Je zoekt proactief afstemming met interne stakeholders, ketenpartners en opdrachtgevers. Je weet feiten boven water te krijgen en denkt in kansen. Je bent stressbestendig en daardoor in staat om onder druk een afgewogen beslissing te nemen. Jij herkent jezelf daarnaast in competenties als netwerken, samenwerken, lef en initiatief tonen. Met jouw vaardigheden en ervaring ben je een uitstekende vertegenwoordiger van het CJIB.

 • Je bent een goede match wanneer jij jezelf herkent in onderstaande zaken:
 • Je beschikt over (aantoonbaar) wo-werk- en -denkniveau* en hebt bij voorkeur een afgeronde opleiding op het gebied van communicatie.
 • Je hebt minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring in een soortgelijke functie in een politiek-bestuurlijke of complexe omgeving.
 • Je beschikt over een uitgebreid netwerk in de mediawereld.
 • Je hebt affiniteit met het realiseren van een mediastrategie.
 • Je weet je gemakkelijk in een organisatie te bewegen, je maakt je de rol van verbinder snel eigen en onderhoudt daardoor contacten op alle niveaus binnen de organisatie en daarbuiten.

* dit kan worden getoetst aan de hand van een (online) assessment.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4092,- tot €6045,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Waarom solliciteren?
Het CJIB streeft hoge ambities na en is volop in beweging. In jouw rol draag je daaraan bij. De vraagstukken die jij bij de kop pakt zijn divers. Daardoor is iedere werkdag anders. Je kunt je kwaliteit om te netwerken en te overtuigen optimaal kwijt in deze functie. Je bent verantwoordelijk voor het contact met journalisten, waardoor je echt als het gezicht fungeert van het CJIB. Bovenal kan je in deze rol pionieren op het gebied van externe communicatie. Zichtbaar en transparant zijn is in deze tijd belangrijker dan ooit, wij vragen jou om samen met ons hier meer vorm aan te geven.

Wat bieden wij jou nog meer?

 • Uitdagend en maatschappelijk relevant werk;
 • Een goede balans tussen werk en privé;
 • Volop faciliteiten om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling;
 • Een structurele functie binnen de Rijksoverheid met uitzicht op een vast dienstverband, voor maximaal 36 uur per week;
 • Deze functie valt onder de functiegroep senior medewerker Behandelen en Ontwikkelen, roepnaam adviseur communicatie, en is ingeschaald in schaal 12 van de cao Rijk. Jouw inschaling is afhankelijk van jouw kennis, ervaring en achtergrond;
 • Je ontvangt, naast je salaris, 16,37% Individueel Keuzebudget.

Centraal Justitieel Incassobureau

Over het CJIB
Als expert in persoonsgericht innen & incasseren, innen wij vorderingen. Denk aan verkeersboetes, bestuurlijke boetes en overheidsincasso’s van bijvoorbeeld DUO, CAK en UWV. Daarnaast zijn we regisseur in de executieketen voor alle strafrechtelijke beslissingen. Zoals geldelijke sancties, maar ook werkstraffen, maatregelen en gevangenisstraffen. Hiermee zorgen we, door het voeren van de operationele regie, voor meer grip en zicht binnen de executieketen. Onze directe ketenpartners zijn dus erg divers. Denk aan onder meer het Openbaar Ministerie, de Politie, de Reclassering, DJI, maar ook CAK, DUO en bijvoorbeeld het Agentschap Telecom. Het werkveld is daarmee complex en dynamisch. Hoewel het CJIB in Leeuwarden is gevestigd, is politiek Den Haag iedere dag erg dichtbij en werken we nauw samen met de departementen. Zeker als het gaat om aankomende wet- en regelgeving.

Maatschappelijke ontwikkelingen stellen het CJIB voor nieuwe uitdagingen en vragen van ons dat we opnieuw kijken hoe én waar we het best tot ons recht kunnen komen en waarde kunnen toevoegen. Beter, slimmer en persoonsgericht: dat is waar wij naar streven in onze dienstverlening. Dit doen we in veranderopgaven, welke in 3 ambities zijn geformuleerd: het regisseren en verbinden in de executieketen, persoonsgericht innen & incasseren en op slimme wijze waarde realiseren met IT en data. Daarnaast karakteriseert het CJIB zich als een informele en lerende organisatie. Betrokken, professioneel en laagdrempelig, in een politiek-bestuurlijke omgeving.

Team Communicatie

Met wie werk je samen?
Binnen de afdeling Communicatie wordt gewerkt aan de interne en externe communicatie van het CJIB en aan de zichtbaarheid van het belangrijke werk dat het CJIB verricht om recht te doen aan de samenleving. Het team Communicatie is opgedeeld in verschillende portefeuilles. Jij wordt onderdeel van de portefeuille Externe Communicatie en Media.

In iedere portefeuille werken een communicatieadviseur en communicatiemedewerker nauw samen. Het gehele team bestaat op dit moment uit 8 kundige en gedreven communicatieprofessionals. Met jouw komst en een nieuwe communicatieadviseur zijn wij weer op volle sterkte. Wij zijn gedreven, loyaal en werken hard met elkaar, maar er is zeker ook ruimte om feestjes te vieren.
 
“Team Communicatie is een leuk en gezellig team dat graag in verbinding staat met elkaar. Jij krijgt een mooie rol waarin jij echt van betekenis kunt zijn voor het team en de organisatie. Je krijgt de ruimte om jezelf en de communicatie binnen de organisatie verder te ontwikkelen.” Maureen Wiersma, Manager Communicatie


Reageer op deze vacature