Licentie- en contractmanager IT

Functie omschrijving

Het doelmatig en rechtmatig inzetten van software binnen het CJIB. Dat is dé kerntaak van de functie licentie- en contractmanager IT (interne roepnaam software asset manager). Met jouw denkkracht, vermogen tot overtuigen en adviesvaardigheden ben jij een belangrijke partner voor collega’s, interne stakeholders en externe leveranciers van het CJIB. Kun jij gemakkelijk schakelen tussen strategisch, tactisch en operationeel niveau en typeer jij je als iemand die met ambitie de kwaliteit naar een nóg hoger niveau wil tillen? Dan ben jij de perfecte kandidaat voor ons!

Wat ga je doen?
Als licentie- en contractmanager IT ben jij gericht op het kostenbewust, doelmatig en rechtmatig gebruik van de IT-infrastructuur waarop licenties van toepassing zijn. Jouw werk omvat alle activiteiten en processen die van belang zijn voor de controle, bescherming en administratief beheer van de assets binnen het CJIB. Je werkt samen met diverse teams en treed als inhoudelijk verantwoordelijke zowel op binnen als buiten de organisatie. Je geeft invulling aan het complete proces rondom het beheren en optimaliseren van de aankoop, het onderhoud en de implementatie van softwarepakketten binnen het CJIB. Ook realiseer je besparingen door de IT-middelen gepast af te stemmen op organisatiedoelen en waar mogelijk te standaardiseren.

Je hebt een ondersteunende en adviserende rol ten opzichte van het management. De ene keer adviseer je op het gebied van licenties, gebruiksrechten en compliance, een andere keer ondersteun je bij de uitvoering van software compliance audits. Ook stel je rapportages op en houd je je bezig met het bepalen en uitzetten van acties om compliance te realiseren, risico’s te vermijden en kosten te besparen.

Daarnaast zijn de volgende werkzaamheden onderdeel van je werk:

 • Je bent verantwoordelijk voor de regie op de uitputting en compliancy van de software binnen het CJIB.
 • Je ondersteunt en adviseert bij de licentieadministratie in de SAM-tool Flexera en bij de uitvoering van licentiemanagement, software asset management en IT-management, hierbij maak je gebruik van de SAM ISO norm SO/IEC 19770-1:2012.
 • Het analyseren en rapporteren over de soft- en hardware omgeving bij het CJIB in het kader van IT asset management.

Functie-eisen

Wat vraagt deze functie van jou?
In deze rol zijn communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht onmisbaar. Je bent resultaatgericht, neemt initiatief en voelt eigenaarschap voor de doelstellingen binnen IT asset management op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau. Verder ben jij een kei in samenwerken en onderhoud je contacten met collega’s, interne stakeholders en externe leveranciers. Met jouw ervaring omtrent contracten, licentiemodellen en -metrieken (zoals bijvoorbeeld van Microsoft, Oracle, IBM en VMWare) en jouw ervaring met ITIL en agile werken, maakt dat jij een berg aan kennis meebrengt. Je wilt deze kennis graag tot een hoger niveau brengen binnen het CJIB waarbij je de kwaliteit nooit uit het oog verliest. Ten slotte beschik je over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden in zowel Nederlands als Engels.

Om succesvol te zijn in de functie, zien we daarnaast graag het volgende terug in je profiel:

 • Je beschikt over wo-werk- en -denkniveau* en bij voorkeur een afgeronde hbo-opleiding op het gebied van Bedrijfskunde, Informatica of een andere relevante opleiding.
 • Je bent Certified Licentie- en Contractmanager IT of beschikt over soortgelijke accreditaties.
 • Je beschikt over 2-5 jaar ervaring in ITAM/ SAM en hebt kennis van IT en ITAM tooling (bij voorkeur Flexera).
 • Je hebt kennis van relevante inkoopprocessen.
 • Je bent bekend met de juridische termen in het softwarelicentiedomein.

*Een (online) assessment kan onderdeel zijn van de procedure.

Competenties Functiegebouw Rijk (FGR)
Organisatiesensitiviteit, analyseren, overtuigingskracht, netwerken, omgevingsbewustzijn, plannen en organiseren en creativiteit.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3608,- tot €5503,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: None tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Goed om te weten is dat deze functie:

 • Valt onder de functiegroep Senior Adviseur Bedrijfsvoering met roepnaam procesmanager.
 • De functie is ingeschaald in schaal 11 van de CAO Rijk. Jouw inschaling is afhankelijk van jouw kennis, ervaring en achtergrond.
 • Een structurele positie betreft, voor maximaal 36 uur per week.
 • Deze vacature open staat in fase 0 t/m 3 van het vacaturebeleid. Dit betekent dat niet alleen interne medewerkers, uitzendkrachten, gedetacheerde medewerkers bij het CJIB, rijksambtenaren, maar ook externe kandidaten kunnen reageren. Medewerkers in dienst van het CJIB hebben voorrang op alle andere categorieën. Uitzendkrachten, gedetacheerden en medewerkers in dienst bij een andere Rijksorganisatie hebben voorrang op externe kandidaten.

Centraal Justitieel Incassobureau

Wie zijn wij?
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is een dynamische en ambitieuze uitvoeringsorganisatie binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het is gevestigd in Leeuwarden en er werken momenteel ruim 1.250 medewerkers. Het CJIB is bij de meeste Nederlanders bekend als verwerker van de verkeersboetes. Minder bekend is dat het CJIB daarnaast ook regisseur in de executieketen is voor alle strafrechtelijke beslissingen. Hiermee zorgen we, door het voeren van de operationele regie, voor meer grip en zicht binnen de executieketen.

Hoogwaardige en persoonsgerichte dienstverlening staat centraal in alles wat we doen; richting de burger en richting (keten)partners waarmee we samenwerken. Altijd in verbinding met hen en de samenleving. Het CJIB staat daarbij bekend om het innovatief vermogen, hands-onmentaliteit en het zijn van een lerende organisatie waarin ontwikkeling van medewerkers een belangrijk uitgangspunt is. Gedreven medewerkers zorgen ervoor dat onze taken, ondersteund door adequate ICT, binnen de beschikbare middelen op juiste wijze worden uitgevoerd.

Directie IT & Data

Jouw werkveld
IT speelt bij het CJIB een cruciale rol, vanaf de allereerste klantvraag tot en met het volledige beheer van IT-diensten. Denk daarbij aan informatiearchitectuur, IT-consultancy, projectmanagement, informatieanalyse, ontwerp, software- en netwerkengineering, testen, applicatie- en systeembeheer, business intelligence, etc. Bij al die activiteiten is het essentieel dat we meegroeien met nieuwe technologieën en toepassingen voor de verdere professionalisering van onze diensten.


Reageer op deze vacature