Data Engineer

Functie omschrijving

Zit jij graag met je neus in gestructureerde of ongestructureerde data? Ben je daarnaast expert op het gebied van datamodelleren en gegevensverwerking? Dan kun jij bij ons van grote toegevoegde waarde zijn in de verdere inrichting van ons nieuwe clouddataplatform. Benieuwd? Lees snel verder.

Wat ga je doen?
Als data-engineer ga jij aan de slag met het analyseerbaar maken van juiste en volledige dataverzamelingen. Dit ligt jou goed, want jij bent expert op het gebied van gegevensverwerking, datamodellen, structuren en relaties in grote gegevensverzamelingen. De nadruk ligt hierbij primair op interne data, maar door die data te combineren met data van ketenpartners en open data wordt de context breder.

De verantwoordelijkheid voor het ontwerpen en bouwen van de datapijplijnen ligt in jouw handen. Zo maak jij nieuwe en slimme oplossingen mogelijk door het verzamelen, opslaan, transformeren, integreren en ontsluiten van data. Door jouw actuele kennis en ervaring is dit voor jou geen probleem. Hier vertrouwen jouw collega’s en de organisatie ook op, zo ben jij in staat om:

 • Mee te denken over een standaard architectuur en die te implementeren;
 • Goed contact te onderhouden met de data-analisten, het datascienceteam, architecten, IT- en businessintelligencespecialisten;
 • Met oplossingen te komen die alle partijen verder helpen met in achtneming van de specifieke issues die binnen de relevante vakgebieden spelen;
 • Datasecurity , -privacy en ethische aspecten een plek te geven in de genoemde oplossingen.

Dennis Hoekema (opgavemanager Data & Innovatie) vertelt: “Binnen de opgave Data & Innovatie zijn we bezig met het neerzetten van een heldere datagedreven visie en strategie. Het CJIB werkt aan een 'state of the art' dataplatform. Kom jij met jouw kennis en ervaring op het gebied van data impact maken binnen deze strategische ambitie?”

Functie-eisen

Wat vraagt deze functie van jou?

Wij zoeken die data-engineer, die snapt dat data pas echt interessant wordt als je het vertaalt naar informatieproducten. Jij bent hierin degene die duidelijkheid en structuur in data aanbrengt. Je bent onderzoekend en nieuwsgierig en het schrijven en optimaliseren van complexe query's is voor jou gesneden koek. Jij kunt denken in datastructuren en kan duidelijkheid en overzicht in data aanbrengen. Doordat jij inhoudelijk goed mee kunt praten, weet jij de juiste vragen te stellen. Daarnaast ben je in staat om je boodschap duidelijk over te brengen.

Daarnaast ben jij een teamspeler die hoge eisen stelt aan zijn eigen werk en dat van het team. Jij zoekt voortdurend naar mogelijkheden om de kwaliteit te verbeteren en motiveert en coacht anderen om dit ook te doen. Energiek, gedreven, vasthoudend en helder in de communicatie zijn, is hierbij essentieel.

Om succesvol te zijn in deze functie zien wij daarnaast graag het volgende terug in jouw profiel:

 • Je beschikt over wo-werk- en -denkniveau*. Bij voorkeur beschik je over een relevant hbo- of wo-diploma, bijvoorbeeld in de richting van bedrijfskundige informatica.
 • Je hebt als data-engineer minimaal 2 jaar werkervaring met het opzetten, ontwikkelen en technisch beheren van een dataplatform. Je bent vaardig in het gebruik en hebt kennis van bijvoorbeeld: SQL, NoSQL, Python en dimensioneel modelleren.
 • Je hebt bij voorkeur kennis van en ervaring met Matillion, Snowflake en Azure DevOps.
 • Je beschikt over het vermogen om daadwerkelijk zaken te organiseren en te implementeren.

*Dit kan getoetst worden in een (online) assessment.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4214,- tot €6227,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Waarom solliciteren?
Jij voelt je als een vis in het water in een dynamische, complexe IT- en datagedreven organisatie. Samen met jouw collega’s lever je een onmisbare bijdrage om nog slimmer en persoonsgerichter te werken en daarmee aan de ambities van het CJIB. Goed om te weten is dat deze vacature:

 • Een vaste functie betreft, voor 32 tot 36 uur per week;
 • De functie is ingeschaald in schaal 12 van de cao Rijk. Jouw inschaling is afhankelijk van jouw kennis, ervaring en achtergrond;
 • Valt onder de functiegroep Wetenschappelijk Medewerker, de interne roepnaam van de functie is data-engineer;
 • Deze vacature staat gelijktijdig open in fase 0 t/m 3 van het vacaturebeleid. Dit betekent dat zowel interne kandidaten, uitzendkrachten, extern ingehuurde medewerkers, rijksambtenaren als externe kandidaten kunnen reageren. Ambtelijke CJIB-medewerkers hebben voorrang op externen, uitzendkrachten en medewerkers reeds in dienst bij een andere rijksorganisatie. Om deze reden staat de vacature ook gepubliceerd op de Mobiliteitsbank en op werkenvoornederland.nl.

Centraal Justitieel Incassobureau

Wie zijn wij?
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is een dynamische en ambitieuze uitvoeringsorganisatie binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het is gevestigd in Leeuwarden en er werken momenteel ruim 1.250 medewerkers. Het CJIB is bij de meeste Nederlanders bekend als verwerker van de verkeersboetes. Minder bekend is dat het CJIB daarnaast ook regisseur in de executieketen is voor alle strafrechtelijke beslissingen. Hiermee zorgen we, door het voeren van de operationele regie, voor meer grip en zicht binnen de executieketen.

Hoogwaardige en persoonsgerichte dienstverlening staat centraal in alles wat we doen; richting de burger en richting (keten)partners waarmee we samenwerken. Altijd in verbinding met hen en de samenleving. Het CJIB staat daarbij bekend om het innovatief vermogen, hands-onmentaliteit en het zijn van een lerende organisatie waarin ontwikkeling van medewerkers een belangrijk uitgangspunt is. Gedreven medewerkers zorgen ervoor dat onze taken, ondersteund door adequate ICT, binnen de beschikbare middelen op juiste wijze worden uitgevoerd.

Directie IT & Data

Jouw werkveld
Jij gaat werken in een dynamische, complexe en IT en data gedreven omgeving. Het CJIB staat binnen de overheid bekend als koploper op het gebied van data-innovatie, IT-oplossingen en digitale transformatie. Data en informatie spelen een steeds grotere rol in de dagelijkse praktijk van het CJIB en staan hoog op de strategische agenda. Bij al deze ontwikkelingen is een rode draad duidelijk zichtbaar. Data wordt het middel om de dienstverlening aan burgers en ketenpartners naar een hoger niveau te tillen en om maatschappelijke vraagstukken van het CJIB op te lossen.

Data & Innovatie is een team van dataspecialisten, die de gesprekspartner zijn voor de business op het gebied van data analyse, business intelligence, data engineering en data science. Zij verzamelen data, duiden deze in samenwerking met de business, zetten deze om in begrijpelijke, betrouwbare (stuur)informatie en communiceren deze met verschillende onderdelen binnen het CJIB en haar ketenpartners. Het team voorziet het CJIB van analyses en visuele overzichten waardoor diepgaand inzicht wordt verkregen en tot adequate actie kan worden overgegaan. Verder geeft het team (proactief) inzicht in relevante ontwikkelingen. Hierbij is het doel om data te gebruiken voor het bedenken van oplossingen,in te spelen op veranderingen en het CJIB te helpen effectief te opereren. Er wordt, met de business afdelingen op een agile manier samengewerkt, hierbij hanteren wij de scrum methodiek.


Reageer op deze vacature