Intern Strafrechtjurist

Functie omschrijving

Het voortouw nemen als het gaat om de verdere professionalisering van de dienstverlening van het CJIB. Als juridisch sparringpartner lever jij een bijdrage aan de vertaling van wet- en regelgeving naar de dagelijkse praktijk. Je neemt beslissingen in de tenuitvoerlegging van strafzaken en stuurt hierbij de ondersteunde teams op inhoud aan. Ook vergroot jij de kennis van je collega’s door jouw rol als opleider. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Wat ga je doen?
Als Intern Strafrechtjurist (intern bekend als Zaakregisseur) beslis je over de executie van straffen waar een persoonsgerichte beoordeling aan ten grondslag ligt. Het creëren van draagvlak bij tegengestelde belangen is aan de orde van de dag om belanghebbenden mee te krijgen in beslissingen over de tenuitvoerlegging van straffen. Je signaleert knelpunten in specifieke en generieke zaken, analyseert problemen en draagt verbetervoorstellen aan. Als Intern Zaakregisseur voer en/of leid je interne overleggen en werkgroepen om de kwaliteit van de dienstverlening te optimaliseren. Je levert een inhoudelijke bijdrage aan de beleidsontwikkeling. En je informeert en adviseert de interne organisatie over de gevolgen en invloed van dit beleid.

Met de verschillende clusters binnen de directie Executie werk je nauw samen om een goede persoonsgerichte en uniforme aanpak te waarborgen. Naast de beslis- en adviserende rol draag je bij aan de doorontwikkeling van de directie Executie. Zo ben je betrokken bij de ontwikkeling van opleidingen en het geven van trainingen aan medewerkers binnen de clusters.

Je draait mee in een rooster voor beslis- en piketdiensten. Tijdens de beslisdiensten ben je samen met een collega verantwoordelijk voor de beslissingen van die dag. Hierbij komen verschillende onderwerpen op het executievlak aan bod, zoals de beslissing tot onmiddellijke invrijheidstelling, het ingrijpen in de executievolgorde of het opschorten van de vervangende hechtenis bij een taakstraf. Je bekijkt welke zaken je zelf kunt afdoen en welke zaken je routeert naar de Extern Zaakregisseurs, die in de regio’s werken. Het CJIB is 24/7 bereikbaar voor spoedzaken van ketenpartners. Buiten kantoortijden heeft een zaakregisseur piketdienst. Je behandelt spoedvragen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

Deze functie is ontstaan toen op 1 januari 2020 de Wet USB in werking trad. De functie is in ontwikkeling en dat betekent dat er veel ruimte is voor eigen invulling. Een speerpunt voor 2022 is het verder professionaliseren van de executie van strafzaken onder meer door (nieuwe) medewerkers te doceren over de complexe juridische inhoud van het strafrecht.

Functie-eisen

Wat vraagt deze functie van jou?
Voor deze rol zoeken wij collega’s die gemakkelijk contact leggen met medewerkers op elk niveau. De kern van een specifieke zaak doorzie je snel en je bent sterk in een goede probleemanalyse en oordeelsvorming. Als gesprekspartner ben je stevig, waarbij je de relatie niet uit het oog verliest. Je werkt persoonsgericht, bent volledig op de hoogte van de toepasselijke wet- en regelgeving en zorgt voor uniformiteit. Je hebt ervaring in het schrijven van bondige, begeleidende memo’s. Je bent stressbestendig en behendig in het organiseren en coördineren, ook op onverwachte momenten. Je bent niet bang om beslissingen te nemen en kunt je keuzes goed onderbouwen. Je haalt energie uit het opleiden van mensen en het verder ontwikkelen van kennis binnen de directie. Tot slot ben je bereid piketdiensten te draaien.

Om succesvol te zijn in deze functie, zien we daarnaast graag het volgende terug in je profiel:

  • Je beschikt over wo werk- en denkniveau* en hebt een afgeronde wo opleiding rechten, bij voorkeur in strafrechtelijke richting;
  • Je hebt minimaal drie jaar relevante werkervaring bijvoorbeeld als juridisch adviseur in een politiek, bestuurlijke, complexe omgeving;
  • Je beschikt over recente ervaring in de strafrechtketen.

*Dit wordt getoetst aan de hand van een (online) assessment.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4092,- tot €6045,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Wat bieden wij jou?
Wij bieden jou een uitdagende functie binnen een dynamische werkomgeving waarin geen dag hetzelfde is. Als zaakregisseur kan jij jouw juridische expertise optimaal inzetten. Er wordt veel vrijheid geboden om te pionieren in jouw rol. Binnen de afdeling waar jij komt te werken, heerst een prettige en informele werksfeer. De collega’s met wie jij gaat samenwerken zijn stuk voor stuk gedreven en staan voor hun bijdrage aan het CJIB als wendbare en betrouwbare uitvoeringsorganisatie voor de overheid. Gezamenlijk werken jullie aan maatschappelijke opgaven, waardoor je met jouw werkzaamheden een bijdrage levert aan een veiliger en rechtvaardiger Nederland.

Goed om te weten is dat deze functie:

  • Een vaste baan is voor 32 tot 36 uur per week;
  • Ingeschaald is in schaal 12 van de CAO Rijk. Jouw inschaling is afhankelijk van jouw kennis, ervaring en achtergrond;
  • Valt onder de functiegroep (Senior) Adviseur;
  • Deze vacature staat gelijktijdig open staat in fase 0 t/m 3 van het vacaturebeleid. Dit betekent dat zowel interne, uitzendkrachten, extern ingehuurde medewerkers, Rijksambtenaren en externe kandidaten kunnen reageren. Loopbaankandidaten hebben hierin voorrang op ambtelijke CJIB-medewerkers. Ambtelijke CJIB-medewerkers hebben vervolgens voorrang op externen, uitzendkrachten en medewerkers reeds in dienst bij een andere Rijksorganisatie. Om deze reden staat de vacature ook gepubliceerd op de Mobiliteitsbank en op werkenvoornederland.

Centraal Justitieel Incassobureau

Wie zijn wij?
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is een dynamische en ambitieuze uitvoeringsorganisatie binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het is gevestigd in Leeuwarden en er werken momenteel ruim 1.250 medewerkers. Het CJIB is bij de meeste Nederlanders bekend als verwerker van de verkeersboetes. Minder bekend is dat het CJIB daarnaast ook regisseur in de executieketen is voor alle strafrechtelijke beslissingen. Hiermee zorgen we, door het voeren van de operationele regie, voor meer grip en zicht binnen de executieketen.

Hoogwaardige en persoonsgerichte dienstverlening staat centraal in alles wat we doen; richting de burger en richting (keten)partners waarmee we samenwerken. Altijd in verbinding met hen en de samenleving. Het CJIB staat daarbij bekend om het innovatief vermogen, hands-onmentaliteit en het zijn van een lerende organisatie waarin ontwikkeling van medewerkers een belangrijk uitgangspunt is. Gedreven medewerkers zorgen ervoor dat onze taken, ondersteund door adequate ICT, binnen de beschikbare middelen op juiste wijze worden uitgevoerd.

Directie Executie

Jouw werkveld
De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat een straf of maatregel die is opgelegd snel en goed wordt uitgevoerd. Binnen de directie Executie zijn we verantwoordelijk voor de uitvoering van deze strafrechtelijke beslissingen. Denk bijvoorbeeld aan geldelijke sancties, gevangenisstraffen en taakstraffen. We bepalen, op basis van het persoonsbeeld van de veroordeelde, welke uitvoering in de keten nodig is en zetten uitvoeringsopdrachten bij onze partners uit. Door deze regiefunctie zorgen we voor meer grip en zicht binnen de executieketen. Onze directe ketenpartners zijn erg divers. Denk aan onder meer het Openbaar Ministerie, de Politie, de Reclassering en DJI.

Je gaat werken in het team AICE in de regio. Dit team, dat begin 2020 van start is gegaan, bestaat uit procesregisseurs en interne- en externe zaakregisseurs. Gezamenlijk vormen zij het aanspreekpunt voor interne medewerkers en ketenpartners in de regio, die bij hen terecht kunnen met juridisch inhoudelijke en procesmatige executievraagstukken.

Intern Zaakregisseur, Anne-Berthe van der Velde vertelt: “De interne zaakregisseur staat midden in de organisatie. Zaken die je opvallen neem je mee naar interne besprekingen. Andersom ben jij ook de interne vraagbaak voor je collega’s. Je wisselt af tussen het draaien van beslisdiensten, het geven van kennissessies en het adviseren over de uitwerking van nieuwe executietaken van het CJIB.”


Reageer op deze vacature