Software Architect

Functie omschrijving

Kwaliteit staat bij jou voorop. Dat is fijn, want met deze eigenschap kom je goed tot je recht binnen de afdeling IT & Data van het CJIB. Ook hier is kwaliteit een belangrijke pijler. Zowel in de ontwikkeling van applicaties als in vernieuwde softwareoplossingen. Kom jij met jouw oog voor kwaliteit een steentje bijdragen in de functie van Software Architect? Benieuwd naar deze uitdagende functie in een dynamische en data gedreven omgeving? Lees dan snel verder!

Wat ga je doen?
Als opsteller en bewaker van de software architectuur, binnen onze ontwikkelomgeving, vertaal je kaders en principes vanuit functionele en non-functionele specificaties naar bouwstandaarden voor de ontwikkelaars. In het stellen van deze kaders staat de kwaliteit van de applicaties voorop. Je zorgt dat applicaties worden gebouwd en begeleidt softwareontwikkelingen. Dit doe je door actief bij te dragen aan voortrajecten en het opstellen van de nodige architectuur documenten. Je houdt hierbij rekening met de bestuurbaarheid en beheerbaarheid van de processen en applicaties in samenhang met de infrastructuur.

Je adviseert het IT-management en de DevOps teams over relevante technologische softwareontwikkelingen en houdt hierbij rekening met toekomstbestendigheid, onderhoudbaarheid, kosten en aanwezige expertise. Doordat jij out-of-the-box denkt en toekomstgericht adviseert staat één ding vast; als IT ontwikkelen we moderne en hoogwaardige software-oplossingen, waar onze business de vruchten van plukt.

Philip Dijkstra, Manager IT, vertelt: “Afstemming is belangrijk, dit gebeurt in samenwerking met diverse partijen binnen en buiten het CJIB. Hierin vind ik het belangrijk dat jij je als Software Architect onafhankelijk en professioneel opstelt. Binnen deze functie is er voor jou de mooie rol weggelegd om tussen deze verschillende belangen te navigeren. Jij krijgt de verantwoordelijkheid en ruimte om vanuit je expertise de juiste technische en functionele keuzes in de applicatie inrichting te maken.”

Tot slot ben jij, samen met je collega-architecten, verantwoordelijk voor beslissingen over de te gebruiken technologieën, standaarden en frameworks. Waar nodig coach je collega-architecten en lever je een actieve bijdrage in kennisdeling. Gezien jij zelf een kundige ontwikkelaar bent adviseer, begeleid en bouw je in sommige gevallen mee aan applicaties. Hierin heb jij een belangrijke rol in het bewaken van de kwaliteit van de ontwikkelactiviteiten en het toetsen tegen de voorgeschreven architectuurstandaarden.

Functie-eisen

Wat vraagt deze functie van jou?
Het CJIB is op zoek naar een vernieuwend en besluitvaardig persoon, die zich niet af laat schrikken door conflicterende doelstellingen en eisen. Voor ons vertaalt dit zich in een communicatief vaardig, klantgerichte en praktische Software Architect, die energie haalt uit adviseren. Voor ons is het dan ook evident dat jij een (inhoudelijk) stevige sparringpartner bent voor zowel je collega’s als het IT-management. Deze personen meenemen in waarom je bepaalde keuzes maakt vind jij geen probleem. Met jouw overtuigingskracht kun jij keuzes en adviezen goed motiveren en uitleggen.

Dit alles binnen een dynamische, complexe en veranderende omgeving, wat het nodige van jou als Software Architect vraagt. Voor jou geen probleem, dit geeft je juist energie! Tot slot ben je in staat tot reflectie van zowel je eigen functioneren als ook het functioneren van je collega’s en de organisatie.

Om succesvol te zijn in de functie, zien we daarnaast graag het volgende terug in jouw profiel:
• Je beschikt over aantoonbaar wo werk/denk niveau*, daarnaast ben je in het bezit van minimaal een afgeronde hbo-opleiding (IT);
• Je hebt kennis van en ervaring met Continuous Delivery, software development lifecycle, DevOps en Agile/Scrum;
• Je hebt kennis van en ervaring met programmeeromgevingen, software ontwikkeling en design pattern:

 • Kennis van de ontwikkeltalen en frameworks die bij het CJIB worden gebruikt is een pre: Java, Spring (Boot), JPA, REST, JMS, etc.;

• Je hebt ervaring met data modellering;
• Je hebt kennis van- en ervaring met Cloud architecturen, netwerk oplossingen, Docker, Kubernetes en Azure;
• Je hebt inzicht in organisatorische, procesmatige en vakinhoudelijke context in samenhang met het applicatielandschap.

* Een (online) assessment kan onderdeel van de procedure zijn.

Competenties (FGR)
Organisatiesensitiviteit, analyseren, overtuigingskracht, resultaatgerichtheid, netwerken, omgevingsbewustzijn, plannen-en-organiseren, creativiteit

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3842,- tot €5710,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Interesse?
Klinkt dit voor jou als de ultieme kans om deel uit te maken van de gedreven en ambitieuze afdeling IT & Data van het CJIB? Dan kun je t/m 31 oktober reageren via het sollicitatieformulier.

Krijg je eerst graag nog iets meer beeld bij de functie of het team? Neem gerust contact op met Philip Dijkstra (Operationeel Manager IT) via p.dijkstra@cjib.nl of +31 6 5384 4129. Hij neemt je graag mee in het verhaal van het CJIB en we zijn ook benieuwd naar jouw verhaal!

Goed om te weten is dat deze vacature zowel binnen als buiten de rijksoverheid gepubliceerd is. Dit betekent dat:

 • Medewerkers in dienst bij het CJIB voorrang hebben op medewerkers die reeds in dienst zijn bij de rijkoverheid;
 • Medewerkers die reeds in dienst zijn bij de rijkoverheid hebben voorrang op externen.

*Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)

Het CJIB heeft als uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid twee kerntaken. De eerste is het innen en incasseren van onder andere verkeersboetes, boetevonnissen en schadevergoedingsmaatregelen. Daarnaast zijn we, als operationeel ketenregisseur, verantwoordelijkheid voor de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen. Het CJIB zorgt, door het voeren van deze regie, voor meer grip en zicht binnen de executieketen.

De wereld verandert. Maatschappelijke ontwikkelingen stellen het CJIB voor nieuwe uitdagingen. En vragen van ons dat we opnieuw kijken hoe én waar we het best tot ons recht kunnen komen en waarde kunnen toevoegen. Beter, slimmer en persoonsgericht. Hier geven we richting aan in drie veranderopdrachten, die zijn geformuleerd in de volgende ambities: ambitie 1: Regisseren en verbinden in de executieketen, ambitie 2: Persoonsgericht innen & incasseren en ambitie 3: Op slimme wijze waarde realiseren met IT & Data.

Het CJIB wil vanuit een sterke positie de prestaties op het vlak van IT, Data & Innovatie vergroten om zo maximale waarde voor ambitie 1 en 2 te leveren. Hier wordt binnen de afdeling IT & Data invulling aan gegeven in de veranderopgave Versnelling ambitie 3, door:

 • Meer waarde te halen uit data;
 • Het innovatieproces te verbinden aan de IT-voortbrenging;
 • Helderheid geven in rollen en verantwoordelijkheden;
 • Eenduidige werkwijze en portfoliosturing;
 • Zelf doen versus inkopen als dienst.

Dit vraagt om een gestroomlijnde IT & Data organisatie die boven alles wendbaar, productief en beschikbaar is. Om deze verandering versneld door te voeren zijn vier opgaven geformuleerd:

 • IT Voortbrenging
 • IT Voorzieningen
 • Innovatie
 • Data

IT Voortbrenging en jouw collega's

IT Voortbrenging
De totale veranderopgave Versnelling ambitie 3 is aanzienlijk en complex. Elke opgave wordt aangestuurd door een opgavemanager. De functie van Software Ontwikkelaar valt onder de opgave IT Voortbrenging. De IT Voorbrenging van het CJIB biedt IT oplossingen voor onze business. Dit gaat met name om software- en applicatieontwikkeling. Dit wordt uitgevoerd door zeer gemotiveerde IT-professionals, circa 250 fte, die volledig agile werken en onderverdeeld zijn in circa 40 DevOps teams.

Als Software Architect ben je onderdeel van één van de 40 DevOps teams van de afdeling IT & Data. Een DevOps team binnen het CJIB bestaat uit agile analist(en), testanalist(en), java ontwikkelaar(s), OPS-er(s) en een productowner vanuit de business. Van hen allen verwachten we dat zij T-shaped werken. Dat wil zeggen dat je naast je eigen specialisatie ook in staat bent om andere taken binnen een DevOps team op te pakken en bent gedreven om jouw kennis te verdiepen én te verbreden. Naast jouw directe DevOps collega’s werk je in deze functie ook veel samen met project- of productmanagers en gebruikers.
Binnen de afdeling IT & Data werken we agile, dus jouw werkdag begint met een daily stand-up. Momenteel is deze nog online, maar we gaan toe naar een hybride vorm van werken. Je bespreekt hoe gister verliep, wat je planning is vandaag én of er nog issues zijn. Terugkijken vinden we daarnaast erg belangrijk, aan het einde van de sprint heb je dan ook een retrospective met je team. Je bespreekt hier hoe de afgelopen sprint is verlopen, waarbij je kijkt wat goed is gegaan en wat er verbeterd kan worden.

Jouw collega’s
Als Software Architect ben je onderdeel van één van de 40 DevOps teams van de afdeling IT & Data. Een DevOps team binnen het CJIB bestaat uit agile analist(en), testanalist(en), java ontwikkelaar(s), OPS-er(s) en een productowner vanuit de business. Van hen allen verwachten we dat zij T-shaped werken. Dat wil zeggen dat je naast je eigen specialisatie ook in staat bent om andere taken binnen een DevOps team op te pakken en bent gedreven om jouw kennis te verdiepen én te verbreden. Naast jouw directe DevOps collega’s werk je in deze functie ook veel samen met project- of productmanagers en gebruikers.

Binnen de afdeling IT & Data werken we agile, dus jouw werkdag begint met een daily stand-up. Momenteel is deze nog online, maar we gaan toe naar een hybride vorm van werken. Je bespreekt hoe gister verliep, wat je planning is vandaag én of er nog issues zijn. Terugkijken vinden we daarnaast erg belangrijk, aan het einde van de sprint heb je dan ook een retrospective met je team. Je bespreekt hier hoe de afgelopen sprint is verlopen, waarbij je kijkt wat goed is gegaan en wat er verbeterd kan worden.


Reageer op deze vacature