Workshop: Waarneming en Geheugen

Doelgroep

Iedereen die graag zelf wil bepalen wat onvergetelijk is.

‘Het geheugen is het deel van het brein waarmee ik vergeet’ Zo lijkt het soms…

Daar is echter wat aan te doen. Je kunt je geheugen namelijk aanzienlijk verbeteren door meer te weten over hoe je geheugen werkt, door o.a. beter waar te nemen en aandacht te geven aan dingen die je wilt onthouden.

Verder is het mogelijk om door het toepassen van enkele simpele geheugentechnieken, namen, getallen, (telefoon)nummers, wachtwoorden etc. beter te onthouden. Kortom, een onvergetelijke training.

Voor de opname is ons korte termijngeheugen van belang. Concentratie en motivatie spelen hierbij een sleutelrol. Verder kunnen we door het toepassen van het ideale herhaalpatroon ervoor zorgen dat informatie van het korte naar het lange termijn geheugen gaat.

Drie typen geheugen

Hoe werkt ons geheugen en hoe kunnen we dit verbeteren? De drie verschillende typen geheugen worden behandeld: het zintuigelijk geheugen, het korte termijn geheugen en het lange termijn geheugen.

Een drietal verschillende geheugentechnieken wordt behandeld: het onthouden van namen, een systeem om getallen te onthouden en het Roman Room of LOCI systeem om zaken in een bepaalde volgorde te onthouden. Hierbij zetten we verschillende kwaliteiten van ons brein in.

Geheugentest

Hoe goed is je geheugen? Voordat je je geheugen efficiënter gaat gebruiken, is het interessant om te zien hoe goed het nu is. Dit wordt in deze workshop getest door twee verschillende geheugentesten. 

Wat levert het je op?

Deze workshop levert je handvatten om je geheugen te verbeteren. Juist in een tijd van vluchtige informatie is dat belangrijk. Informatie wordt namelijk pas kennis als het verbonden wordt met wat je al weet. Je geheugen bepaalt ook in grote mate je identiteit. Je geheugen is namelijk de plek van je persoonlijke geschiedenis.

De trainer

Peter La Roi

Deze workshop wordt verzorgd door Peter la Roi van BrainSense. 

"Mijn naam is Peter la Roi. Ik ben van nature zeer nieuwsgierig. Ik wil weten hoe iets werkt, en vooral, hoe iets beter werkt. Al tijdens mijn studie voor docent Tekenen Handvaardigheid was ik al geboeid door de werking van ons brein. Hoe kan het dat de één moeiteloos leert en het voor een ander een enorme klus is. Ik verdiepte mij in het onderwerp en volgde diverse trainingen over de werking van ons brein o.a. bij Jan-Willem van den Brandhof van BrainStudio, bij wie ik 5 jaar als trainer heb gewerkt. Sinds 2009 verzorg ik trainingen in brein-vriendelijk werken en leren. Hoe werk en leer je slimmer in plaats van harder. De trainingen zijn geschikt voor iedereen die gebruik wil maken van zijn of haar volledige breincapaciteit."

Meer info op de website van BrainSense.

Deze workshop is onderdeel van een 3-delige serie workshops met als thema: Breinvriendelijk leren. De workshops kunnen los van elkaar gevolgd worden. Bekijk ook de andere workshop uit de serie die je nog kan volgen:

Extra's

Na afloop van de workshop ontvang je van de trainer gedurende een maand eens per week een mail met tips, herhaalstof en oefeningen. 

Praktische informatie

Tijd:
Inloop: 13:45
Aanvang: 14:00
Eind: 17:00

Locatie:

Hollandse Nieuwe in Groningen 

Parkeren kan in de nabijgelegen parkeergarage Qpark garage Ossenmarkt, Spilsluizen 25

Kosten:
 €199,- excl. btw. (deelnemers van aangesloten organisaties Noorderlink)

€ 239,- excl. btw (deelnemers van niet-aangesloten organisaties Noorderlink) 
Incl. locatie en catering.

Aanmelden