Proeverij 'Hoe werkt dat met de overgang?'

Vermoeidheid, opvliegers, slapeloosheid, concentratiegebrek, vergeetachtigheid. Het zijn maar een paar van de vele symptomen waar vrouwen in de overgang mee te maken kunnen krijgen. Door gebrek aan kennis worden deze klachten veelal niet direct met de overgang geassocieerd. Om duurzaam inzetbaar te blijven, is kennis, bewustzijn, openheid en communicatie bij zowel de werkgever als werknemer onmisbaar. Daarom organiseert Noorderlink deze eerste proeverij over het onderwerp. Om het er over te hebben! 

Tijdens dit webinar onderzoekt Alice:

  • Hoe werkt dat, de overgang? Wat is waar en wat zijn fabeltjes?
  • Wat kun je doen om het leed wat te verzachten? 
  • Wat betekent de overgang voor duurzame inzetbaarheid van vrouwen? 
  • Hoe pakt het uit op de werkvloer?

We vroegen Alice: Wat drijft jou om dit onderwerp op de kaart te zetten?

Persoonlijk heeft de overgang veel meer impact gehad op mijn leven dan dat iemand me ooit van te voren had verteld. Ik ben grootgebracht met vooral schrikbeelden over de overgang. Breinblubber en nachtzweten. Vrouwen maken elkaar van alles wijs “Pas maar op, je hebt het mooiste nu gehad!”. De overgang wordt in allerlei landelijke talkshows weggezet als “niet sexy”, daar kan ik me echt boos over maken.
Echt boos, niet een opvlieger die voorbij waait :)

Maar er is ook veel wijsheid over de overgang die niet gedeeld wordt. Overgangsklachten worden door bedrijfsartsen vaak gelabeld als burn-out klachten. Veel loopbaanvragen en twijfels over het huidige werk doemen op in deze fase. De hormoonhuishouding verandert en ook de behoefte om te zorgen neemt drastisch af. Ondertussen blijft de moderne vrouw juist maar door zorgen omdat de kinderen niet uitvliegen en de ouders een beroep doen op mantelzorg. Dit veroorzaakt enorm veel stress en juist stress verergert de overgangsklachten. 

Voor sommige vrouwen is de 2e pubertijd het moment om hun levens drastisch om te gooien en gaan ze eindelijk dat doen waar ze altijd al naar verlangden. Voor sommige vrouwen pakt het anders uit, dus niet: “Je hebt het mooiste gehad” maar “Het mooiste moet nog komen”. Misschien behoor ik wel tot die categorie. Maar voor het zover is moet je door diepe dalen en onderweg veel moed verzamelen. 

Wij vrouwen mogen best zelfspot en humor inzetten, terwijl misplaatste grapjes van leidinggevenden en collega’s echt in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Laat die humor maar aan ons over. Ik wil graag zoveel mogelijk taboes doorbreken en het complete verhaal voor het voetlicht brengen!
De ups en de downs, de kracht en de kwetsbaarheid, de ongemakken en de lusten!”

Extraatje: Alice verloot samen met Noorderlink onder alle vrouwen die deelnemen aan het webinar een extra traktatie: de kers op de taart felicitatiekaart (een gratis consult met Alice om je alvast wegwijs te maken in dat wat je te wachten staat in de overgangsperiode).

Aanmelden

Het zal een programma worden met veel afwisseling zoals je van Alice gewend bent. Deze ochtendshow is hopelijk een stap naar meer openheid!

portretfotoalice

Alice Faber is 56 jaar en een “oude bekende” van Noorderlink. We kennen haar als theatermaker, dagvoorzitter, coach en columnist.  Ze schreef o.a. een rubriek “advies van Alice” over mantelzorg, waarin ze mantelzorgers een hart onder de riem stak. Verder produceerde zij en trad ze op met de Generatieshow. Daarnaast verzon ze fakespeeches en energizers voor congressen en events.