Proeverij: Dienend leiderschap

In samenwerking met Johan de Kleine, eigenaar en leiderschaps-/transformatiecoach bij het Instituut voor Authentiek Leiderschap (http://www.ival.nl) organiseert Noorderlink op maandag 8 april de proeverij Dienend Leiderschap te Groningen. De kiem van dienend leiderschap is in de jaren 90 gelegd door Nelson Mandela, als 1ste zwarte president in Zuid Afrika na de Apartheid. Hij liet zien wat dienend leiderschap ten diepste inhield.

Wat kunnen wij van deze inspirerende leider leren? En hoe maak je dit eigen voor jouw organisatie?

Wendbare organisaties in een snel veranderde wereld

We leven in een complexe wereld die razendsnel verandert. Organisaties spelen hierop in met wendbaarheid, klantgerichtheid en innovatie. Op de werkvloer is maximale autonomie nodig om dit te realiseren. Maar zelfsturing, samensturing of agile werken alléén is niet voldoende.

Dienend leiderschap, diepgaande transformatie

Dienend leiderschap in de hogere organisatielagen is van belang, omdat een organisatie anders blijft hangen in de oude organisatiecultuur, of verandert in een losse groep van zelfsturende teams zonder enige samenhang.Volgens Jan Rotmans zitten we in een ‘verandering van tijdperk’ in plaats van een ‘tijdperk van verandering’. Verantwoordelijkheden worden teruggegeven aan de werkvloer. Inspireren, loslaten en vertrouwen geven zijn essentieel voor het transformeren van organisaties en dienend leiderschap.  Dienend leiderschap is ‘hot’.

Programma Proeverij

Via inspirerende ‘true story’ filmfragmenten van Mandela ga je dienend leiderschap aan den lijve ervaren.  Tijdens de workshop ga je hier een vertaalslag in maken voor je eigen organisatie. Beleef wat dienend leiderschap is, en leer de wezenlijke competenties van dienend leiderschap begrijpen. De workshop biedt de gelegenheid voor diepere dialogen en discussies. Ten slotte ga je een praktische vertaalslag maken naar je eigen organisatie.

Voor wie?

De Proeverij is voor agile organisaties en organisaties die van zelfsturing een succes willen maken. En voor leidinggevenden, managers, HR-adviseurs die willen leren hoe dienend leiderschap helpt om van losse zelfsturende teams samen-sturende teams te maken.

Johan de Kleine, leiderschapscoach

Als leiderschapscoach en -trainer begeleid ik leidinggevenden naar hun dienend en authentiek leiderschap. Ook adviseer en coach ik organisaties gedurende hun transformatie naar een samensturende (agile) organisatie. In het verlengde hiervan coach ik zowel leiderschapsteams alsmede de onderliggende autonome multidisciplinaire teams

Aanmelden

Tijd: 13.30 uur (inloop 13.00) - 17.00 uur

Locatie: Melkweg 1, Het Kasteel

Kosten: gratis voor deelnemers van aangesloten organisaties Noorderlink