Masterclasses Digitale Fitheid

Heb je het gevoel tientallen uren onnodig werk te doen en word je geleefd door jouw mailbox? Word je enerzijds overspoeld door informatie, maar ben je tegelijk de informatie die je nodig hebt vaak kwijt? En wil je weten hoe je verantwoord omgaat met zaken als veiligheid, privacy en wachtwoorden?

Je wint kostbare tijd, energie en slagkracht door je digitale fitheid te vergroten! Zorg dat je digitaal gereedschap voor jou gaat werken en bouw een 'brein-ondersteunend systeem' om snel en doeltreffend bij al jouw kennis te komen. Volg deze masterclassreeks!

Digitale fitheid is een 5-delige online masterclassreeks voor medewerkers van aangesloten organisaties van Noorderlink. De reeks bestaat uit vijf webinars van elk ca. 1,5 uur en 4 maanden lang toegang tot het online platform van Digitale Fitheid.

De data:

Maandag 31 januari 2022 (13.00-14.30 uur)
Maandag 14 februari 2022 (13.00-14.30 uur)
Maandag 28 februari 2022 (13.00-14.30 uur)
Maandag 14 maart 2022 (13.00-14.30 uur)
Maandag 28 maart 2022 (13.00-14.30 uur)

Wat zijn de voordelen van deze masterclassreeks?

 • Ontdek wat digitale fitheid voor jou kan betekenen
 • Vergroot je digitale veiligheid
 • Leer de stortvloed van informatie te temmen
 • Scherp je digitale vaardigheden aan
 • Leer alles over persoonlijk kennismanagement
 • Bespaar tijd en energie

Bovendien: 4 maanden lang toegang tot de online omgeving van Digitale Fitheid

Het beste leer je met elkaar op de werkvloer en al helemaal als je het gevoel hebt dat je iemand om hulp kan vragen als je even vastloopt. Die begeleiding bieden we ook. Naast de webinars krijg je:

 • Een grote collectie korte video's met snelle, maar waardevolle tips en tricks
 • Wekelijks online live spreekuur voor antwoord op je vragen en/of handige tips
 • Een community van erg hulpvaardige (en digitaal fitte!) kenniswerkers


Het Programma

Webinar 1: Digitaal bewustzijn

De manier waarop we onze samenleving inrichten en beleven wordt enorm beïnvloed door technologie. En die verandert ook nog eens snel en doorlopend. De weinig flexibele manier waarop we ons werk organiseren voldoet daardoor totaal niet meer en vraagt om heel ander gedrag en organiseren.Op welke manieren en met welke uitgangspunten kan en moet dat anders? Om die vraag te kunnen beantwoorden is digitaal bewustzijn nodig. Het geeft je een goed beeld bij wat er op dit moment aan de hand is in de wereld van technologie en hoe je je daartoe het beste kunt verhouden; digitaal bewustzijn is het waarom van Digitale Fitheid.

Onderwerpen:

 • De dynamiek van de netwerk- en informatiesamenleving.
 • De vele technologieën die op dit moment ons werk beïnvloeden
 • De nieuwe paradigma's die nodig zijn om ons werk de komende jaren effectief te organiseren.


Webinar 2: Digitale hygiëne

Als je leest dat er bij de organisatie iets misgaat met de ICT, dan is het doorgaans een probleem met digitale hygiëne. Digitale hygiëne kan gaan om de beveiliging van je computer, zoals passwords en tweefactor-authenticatie, maar ook om het maken van backups en tijdige updates. Bovendien is het bij digitale hygiëne belangrijk om je eigen en elkaars focus te bewaken door digitaal op te ruimen en afspraken te maken over zaken zoals e-mail.

Onderwerpen:

 • Op verantwoorde én eenvoudige manier omgaan met veiligheid, privacy en wachtwoorden
 • Informatie veiligstellen (voor jezelf en je organisatie)
 • Zorgen dat je jezelf en anderen niet overspoelt wordt met informatie, notificaties en berichten


Webinar 3. Digitale vaardigheden

De meeste mensen gebruiken de computer als een moderne typemachine en werken vooral met 4 soorten A4-tjes: DOC, XLS, PDF en PPT. Heel veel informatie is onnodig gevangen in documenten. Dat is net als over de snelweg rijden met een Boeing 747. Het kan maar is geen goed idee. Gebrek aan digitale vaardigheden kost een gemiddelde kenniswerker minimaal 200(!) uur per jaar. Dat is tijd, maar ook energie en slagkracht die met digitale vaardigheden is terug te winnen. Digitale vaardigheden is steeds weten welk digitaal gereedschap relevant is, hoe het werkt én welk gereedschap je het beste kunt gebruiken.

Onderwerpen:

 • Quick wins op het gebied van inspanning, slagkracht en energie
 • Strategieën om nieuwe vaardigheden snel eigen te maken
 • Het delen van vaardigheden binnen een organisatie


Webinar 4: Persoonlijk kennismanagement

Als het om geld gaat zorgen we dat het liquide en daarmee snel inzetbaar is. Maar een andere krachtige vorm van kapitaal, informatie, zit vaak 'verstopt' in documenten, mappen en submappen. Daardoor is teveel van onze kennis op het moment dat het ertoe doet niet voorhanden. Als het gaat om je eigen duurzame inzetbaarheid en ter ondersteuning van een leven lang leren ontkom je niet aan het slim beheren van je eigen kennis. Want als je die kennis snel kunt bewaren, terugvinden en delen win je aanzienlijk aan slagkracht.

Onderwerpen:

 • Het bouwen van 'brein-ondersteunende' systemen zodat je snel en gemakkelijk bij je eigen kennis kunt komen
 • Geschikte tools om zo'n systeem te bouwen
 • Het verzamelen en delen van kennis binnen je organisatie


Webinar 5: Persoonlijke groei met behulp van technologie

Met handige hulpmiddelen kun je je persoonlijke ontwikkeling beter in de gaten houden en zelfs versnellen. Als je je voorneemt om elke dag 10.000 stappen te zetten is het reuzehandig om te weten hoeveel stappen je al gezet hebt. Moeiteloos meten is dankzij technologie makkelijker, goedkoper en leuker dan ooit. Ook kan technologie te hulp schieten bij dingen die op eigen kracht lastig zijn; denk aan je agenda die op het juiste moment een seintje geeft wanneer je iets moet doen.

Onderwerpen:

 • Life loggen / bullet journaling
 • Wekelijkse reviews
 • Biohacking en Quantified Self

Aanmelden

Kosten

595 euro voor medewerkers van bij Noorderlink aangesloten organisaties 
675 euro overig


Docenten:Martijn Aslander is al meer dan 10 jaar één van de meest ervaren sprekers op het gebied van de netwerk- en informatiesamenleving.
Zijn boeken Easycratie en Nooit Af gelden als een standaardwerk voor menig bestuurder. Als StandUp Filosoof onderzoekt en verwoordt hij elke dag opnieuw mogelijkheden om problemen te tackelen en kansen te verzilveren. Met zijn nieuwste thema, Digitale Fitheid pioniert hij wederom in de voorhoede van de toekomst van werk.

Van TEDx Groningen tot startups in Teheran: Mark Meinema werkt al ruim 25 jaar over de hele wereld als spreker, sprekerscoach, voorlichter en docent, maar heeft ook jarenlang IT-ondersteuning en systeembeheer gedaan.
Zijn specialiteit is het bestrijden van 'filter failure' of informatieruis. Daardoor werk je alleen met informatie die op dat moment daadwerkelijk relevant is en kun je een enorme berg informatie filteren wat er het meest toe doet, zowel bij het vastleggen, terugvinden als delen ervan.