Traineelink en Hieroo organiseren: Waarom stem jij (niet)?

De opkomst van de (lokale en regionale) verkiezingen in 2022 waren historisch laag. De burger trekt de verkiezingen steeds vaker in twijfel en het wantrouwen groeit enorm. De politiek lijkt tevens meer bezig met de volgende verkiezingen dan met de lange termijn. Komt dit door de crisis? Of zit er toch meer achter? 

Wantrouwen en afkeer van de politiek zou gezorgd hebben voor een opkomst-diepterecord van ongeveer 51 procent, en voor een recordaantal van ruim een derde van de stemmen voor lokale partijen (EenVandaag). Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat het wantrouwen in de politiek voor 55 procent van de niet-stemmers een reden is om niet naar de stembussen te gaan. De tweede reden ‘geen vertrouwen in de lokale politiek’ was voor 34 procent een reden om thuis te blijven, gevolgd door 18 procent van mensen die het gevoel hebben dat hun stem geen invloed heeft. Als laatste gaf 5 procent de oorlog in Oekraïne als reden om niet te stemmen.  De democratie lijkt ver te zoeken als we kijken naar deze statistieken. Een bestuursvorm waarin het volk regeert maar niet reageert.

 

“Er is iets vreemds aan de hand met de democratie: 

iedereen lijkt ernaar te verlangen, maar niemand gelooft er nog in”

– David van Reybrouck

 

Vroeger werd democratie heel anders uitgeoefend dan vandaag de dag; in de tijd van het oude Griekenland, vaak genoemd als bakermat van de democratie, bestond er bijvoorbeeld nog geen representatie (vertegenwoordiging), zoals we die in de moderne democratie kennen. Tijdens deze “Atheense democratie” was er sprake van directe democratie: burgers kwamen bij elkaar om politieke besluiten te nemen en problemen op te lossen. En voor bestuursfuncties werd meestal geselecteerd door middel van loting.

Veel mensen denken dat democratie gelijkstaat aan verkiezingen, maar is dit wel zo? Waarom bestaat ons huidige systeem zoals het nu is? En waarom ligt het huidige politieke systeem zo onder vuur? Tijdens deze MeetUp kom jij erachter hoe ons politieke systeem is ontstaan en zullen we in gesprek gaan over de mogelijke alternatieven!

Wat gaan we doen?

Lijkt het jou interessant om te praten over ons huidige politieke systeem? Meld je nu aan voor de MeetUp en ga, onder leiding van een interessante spreker (TBA), de discussie aan met andere starters uit de regio! Deze MeetUp organiseren we samen met Hieroo Groningen. Net als wij organiseren ze netwerkevents. Dit netwerkevent is bedoeld voor Groningse young professionals en gezamenlijk duiken we in een thema waarover we met elkaar in gesprek gaan, met aansluitend een borrel. 

Dus ben jij een Groninger (of uit de regio), in ieder geval geïnteresseerd in de politiek (of juist niet) en wil je hier meer over te weten komen door in gesprek te gaan met andere young professionals uit de regio? Meld je dan snel aan!

Meld je aan

Programma

  • 15:45 – 16:00 inloop en kennis maken
  • 16:00 – 18:00 activiteit
  • vanaf 18:00    borrel

Locatie

De MeetUp zal plaatsvinden in het pand van Hieroo, De Pijp. Je vindt dit op Boterdiep 69-1 in Groningen.

Geïnteresseerd?

Nice! Aanmelden kan via de aanmeldknop. Deelname is kosteloos en staat open voor jonge professionals in de regio Groningen.

Heb je vragen?

Mail naar Yourie, Lennart of Maarten via traineelink@noorderlink.nl. Tot donderdag 7 juli!