Diversiteit komt niet vanzelf: Aletta Jacobscongres dinsdag 3 april in Groningen

PERSBERICHT
27 maart 2018

Diversiteit komt niet vanzelf: Aletta Jacobscongres dinsdag 3 april in Groningen
Op 3 april 1878 behaalde dr. Aletta Jacobs haar bul aan de Rijksuniversiteit Groningen; ze was daarmee de eerste vrouw in Nederland die een universitaire studie mocht afronden. 140 jaar later is duidelijk dat we er nog lang niet zijn als het gaat om de positie van vrouwen in Nederland. Op 3 april 2018 organiseren vijf Noorderlingen daarom het Aletta Jacobscongres in het Van Swinderen Huys in Groningen. “Met dit congres willen we bewustwording creëren en concreet afspraken met elkaar maken ter bevordering van de diversiteit in onze prachtige regio”, aldus Jellie Tiemersma namens de initiatiefneemsters.

Krap de helft van de vrouwen in Nederland is maar economisch zelfstandig. En vrouwen, mensen met een andere culturele achtergrond en jongeren zijn flink ondervertegenwoordigd in overheid, bestuur en bedrijfsleven. Helaas staat het thema in het Noorden nog minder hoog op de agenda dan in de Randstad. Mannen domineerden de raadsverkiezingen in Groningen en Drenthe. Van alle 2.658 kandidaten was slechts één op de drie vrouw (31%) en van alle lijsttrekkers slechts één op vier1. Landelijk is 21% van de wethouders vrouw. Drenthe is daarbij nu het dieptepunt: 37 van de 42 wethouders zijn man. De initiatiefneemsters van het congres vinden dat dit anders kan en moet; immers, een samenleving met meer diversiteit en kleur loont.

Van hoogleraar tot directeur
Het congres focust zich specifiek op het versterken van de positie van vrouwen in Noord-Nederland. Op 3 april aanstaande worden wetenschappelijke inzichten met politiek-bestuurlijke standpunten en de visie van het bedrijfsleven verbonden. M eer dan 100 deelnemers afkomstig uit het bedrijfsleven, de politiek-bestuurlijke wereld en het onderwijs worden door dagvoorzitter Janine Abbring door het afwisselende programma geloodst. Achtereenvolgens spreken oa. Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de RUG, Jacqueline Prins, directeur Emancipatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Jacques v/d Broek, CEO van Randstad.

Jellie Tiemersma: “Ik zeg altijd: diversiteit komt niet vanzelf. Daarom sluiten we het Aletta Jacobscongres af met het ondertekenen van een manifest met enkele concrete doelstellingen. Hiermee willen we bekrachtigen dat we ons gezamenlijk in willen zetten om diversiteit, in al haar vormen, in Noord-Nederland versneld te bevorderen.”

page1image3730544

1 Bron: DvhN 2018

Sponsoren en organisatie
Het Aletta Jacobscongres op dinsdagmiddag 3 april 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen, Noorderpoort, Gemeente Groningen, het Vlindertuinoverleg, Personal Too, Rijksuniversiteit Groningen, en door Noorderlink (met 45 aangesloten werkgevers), tevens verantwoordelijk voor de organisatie.

Noot voor de pers:
De vijf initiatiefneemsters zijn: Mare Riemersma (directeur HRM, Noorderpoort), Xandra Groenewold (directeur Pro-Time), Jellie Tiemersma (directeur Personal Too), Henniëlle Dam (programmamanager Noorderlink) en Jorien Bakker (woordvoerder Rijksuniversiteit Groningen).

Het congres begint om 15.00 uur en eindigt rond 17.00 uur. Locatie: Van Swinderen Huys, Oude Boteringestraat 19, Groningen . U bent van harte uitgenodigd het congres bij te wonen, maar dient zich hiervoor wel aan te melden. Dit kan door een mailtje te sturen naar j.a.bakker@rug.nl .

Voor meer informatie neemt u contact op met Jorien Bakker, tel. 06-12528224 / 06-11800452