02 april 2025
De Digitale Academie Noord-Nederland
Eén op de vijf werknemers heeft moeite met digitale vaardigheden. Veel mensen zijn bovendien ‘onbewust onbekwaam’: ze beseffen niet dat ze achterlopen op dit gebied. De Digitale Academie Noord-Nederland (DANN) wil daar verandering in brengen. Het doel: van Noord-Nederland de meest digitaal geletterde regio van Nederland maken.
DANN werd in 2022 opgericht door de Hanze met ondersteuning van de Digital Literacy Coalition (DLC) en het Nationaal Programma Groningen (NPG). In de Digitale Academie werken de Hanze, Noorderpoort, Rijksuniversiteit Groningen, NHL Stenden en Biblionet Groningen samen aan deze maatschappelijke ambitie.
Online platform
De Digitale Academie is opgebouwd rond drie pijlers: een online leerplatform, een bewustwordingscampagne en onderzoek. Het online platform, leren.dann.nl , biedt een laagdrempelige manier om digitale vaardigheden te verbeteren — zowel voor digitaal laaggeletterden als voor professionals en vrijwilligers. In een tijd waarin digitale competenties steeds belangrijker worden, helpt het platform mensen om bij te blijven en zichzelf te ontwikkelen.
Door een gratis account aan te maken, krijgen gebruikers toegang tot een breed aanbod aan cursussen en opleidingen. Ongeveer 80 procent van het aanbod is kosteloos beschikbaar.
De Digitale Academie ontwikkelt zelf geen eigen lesmateriaal, maar bundelt het reeds bestaande aanbod op één plek. Van een aantal aanbieders heeft DANN de licenties afgekocht, zodat alle inwoners hiervan kosteloos gebruik kunnen maken. Gebruikers kunnen eenvoudig zoeken naar cursussen die aansluiten bij hun interesses en behoeften. Daarnaast biedt het platform de mogelijkheid om vaardigheden te testen en korte, inspirerende video's te bekijken. Zo kun je op toegankelijke wijze je kennis vergroten.
Voor professionals is het platform een waardevol hulpmiddel om hun digitale vaardigheden te versterken en hiermee een goede basis te leggen voor bijvoorbeeld het gebruik van AI - essentieel in de moderne werkomgeving.
Bewustwordingscampagne
De Digitale Academie werkt samen met RTV-Noord om zoveel mogelijk Groningers te attenderen op het aanbod. Een bewustwordingscampagne moet ervoor zorgen dat ook de ‘onbewust onbekwamen’ bereikt worden. Digitaal vaardig worden begint zo dus offline.
Onderzoek
De derde pijler van DANN is onderzoek. Arnout Ponsioen van de Digitale Academie Noord-Nederland deed onderzoek naar digitaal kwetsbare groepen binnen de arbeidsmarktregio Groningen. De volledige rapportage, inclusief samenvatting en aanbevelingen, is beschikbaar op de website van DANN.
Momenteel wordt in kaart gebracht hoe organisaties aandacht besteden aan digitale kwetsbaarheid. De resultaten worden ingezet om het regionale netwerk rond digitale inclusie te versterken en de ondersteuning aan digitaal kwetsbaren verder te verbeteren. Zo wordt actief bijgedragen aan het verkleinen van de digitale kloof.
Op maat voor jouw organisatie
De Digitale Academie biedt organisaties de mogelijkheid om een eigen leeromgeving in te richten. Het opleidingsaanbod kan op maat beschikbaar worden gemaakt met eigen content en eigen inlog voor interne ontwikkeling en bijscholing.
Meer weten?
Wil je meer weten over de Digitale Academie Noord-Nederland of over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Bezoek www.dann.nl . of neem contact op met Esther Terpstra van DANN ([email protected], 0648529499)