Event vluchtelingen project op 12 juli 2016

Op dinsdag 12 juli jl. heeft een de eerste bijeenkomst plaatsgevonden in het kader van ons project ‘Refugees, the new human resources’.

In de congreszaal van Het Kasteel mochten we 45 hoger opgeleide vluchtelingen verwelkomen die geïnteresseerd waren in ons project. Na het welkomswoord van onze projectleider Raouf Alzaibak hebben Marina Validzik en Sylvia Vrieling, beide recruitment consultants bij Yacht, vertelt over hoe je solliciteert op de Nederlandse arbeidsmarkt en het juiste gebruik van digitale hulpmiddelen daarbij. Vervolgens heeft Henk Eggens (directeur Noorderlink) verteld over Noorderlink en Mireille Galama (programmaleider Noorderlink Careers) over het vluchtelingen project. Ook was Barbara Janssen van Werken zonder Grenzen en een vertegenwoordiging van het Wenckenbach instituut aanwezig. Er was voldoende ruimte om vragen te stellen en daar is volop gebruik van gemaakt.

De achtergrond van de aanwezigen was zeer divers. Tijdens de gesprekken kwamen onder andere een anesthesist, een HR adviseur, een trainer, een advocaat, een software developer en een arts aan het woord. De bijeenkomst is vastgelegd door een Syrische fotograaf. Al met al was het een mooie informatieve bijeenkomst. Informatief van ons naar de vluchtelingen toe, maar ook zeker andersom. De sfeer was positief en vrijwel alle aanwezigen hebben aangegeven samen met ons de volgende fase van het project in te willen stappen.

Dit betekent dat we op korte termijn workshops gaan organiseren waarmee de vluchtelingen nog meer bekend raken met de do’s en don’ts van het solliciteren in Nederland. Vervolgens gaan ze als oefening een ‘echt’ sollicitatiegesprek voeren met een HR adviseur uit ons netwerk. Naast een mooie oefening voor de vluchteling, biedt dit ons de gelegenheid om meer informatie te verzamelen over hem of haar. Deze informatie gebruiken we om binnen ons netwerk gericht op zoek te gaan naar netwerkgesprekken, werkervaringsplaatsen, interessante ontmoetingen met vakgenoten en daar waar het kan zelfs banen.