Klinisch fysici in opleiding Radiotherapie

Afdeling

Radiotherapie

Werkomgeving

Het UMCG is een van de grootste universitaire ziekenhuizen en de eerste in Nederland met een geïntegreerde radiotherapieafdeling voor behandeling met fotonen en protonen. De afdeling Radiotherapie van het UMCG behandelt per jaar ca. 4500 patiënten uit Noordoost-Nederland, deels ook in een satelliet bij het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Centraal voor de afdeling staat het voortdurend leveren van de beste kwaliteit van behandeling, op alle fronten. Hiervoor staat de modernste apparatuur ter beschikking zoals twee protonen gantries met pencil beam scanning, acht lineaire versnellers (LINACs), drie CT’s, HDR brachytherapie en bestralingsplanningsystemen. Installatie van een MR-LINAC is in voorbereiding.

De sectie Klinische Fysica en Instrumentatie binnen de afdeling Radiotherapie telt ruim 60 personen, inclusief vijf klinisch fysici-in-opleiding. In de sectie werken 20 internationaal georiënteerde klinisch fysici Radiotherapie die daarmee de grootste groep klinische fysici van Nederland vormen. Naast de klinische ondersteuning en ontwikkeling van fotonen- en protonentherapie worden ook belangrijke wetenschappelijke bijdragen geleverd op het gebied van het voorspellen, voorkomen en behandelen van schade aan normale weefsels, adaptieve radiotherapie en bestraling van bewegende tumoren.

De opleiding wordt vormgegeven in samenwerking met de klinische fysica Radiotherapie van Isala in Zwolle. De afdeling Radiotherapie van Isala is onderdeel van het Isala Oncologisch Centrum en behandelt ruim 2500 patiënten met state-of-the-art apparatuur, waaronder een Gamma Knife. Op het Gamma Knife worden kleine intracraniële afwijkingen met hoge precisie behandeld. Dit binnen een intensieve samenwerking van Neurochirurgie, Radiologie, Radiotherapie en klinische fysica.

De klinische fysica in Isala draagt zorg voor het doorvoeren van innovaties en het realiseren van een hoogwaardige, efficiënte en effectieve workflow. De klinisch fysici Radiotherapie vormen samen met de andere klinisch fysici in Isala (Radiologie/Nucleaire Geneeskunde en Algemene Klinische Fysica) een vakgroep van 12 personen.

Functiebeschrijving

De opleiding beslaat vier jaar overeenkomstig de opleidingseisen voor het subspecialisme Radiotherapie van de stichting Opleiding Klinisch Fysicus (OKF). Naast voorgeschreven cursussen bestaat de opleiding uit het onder begeleiding en in toenemende mate zelfstandig werken in de kliniek en kennismaken met alle aspecten van de klinische fysica Radiotherapie, inclusief protonentherapie. Daarnaast zijn klinisch wetenschappelijk onderzoek en bijdragen aan de ontwikkeling en introductie van nieuwe bestralingstechnieken een standaard onderdeel van de opleiding.

Een deel van de opleiding (9 maanden) vindt plaats bij Isala in Zwolle.

Wat vragen wij

- Je hebt een universitaire opleiding afgerond in de (technische) natuurkunde of een andere door het College Consilium van de OKF goedgekeurde vooropleiding.
- Je bent geïnteresseerd in de toepassing van de klinische fysica in de Oncologie.
- Je hebt (aantoonbare) belangstelling voor toegepast klinisch wetenschappelijk onderzoek; het is een pre als je gepromoveerd bent op een natuurwetenschappelijk onderwerp.
- Je hebt goede contactuele eigenschappen en communicatieve vaardigheden.
- Je functioneert goed in een multidisciplinaire omgeving met collega’s, artsen, technici en laboranten.
- Je bent bereid om met enige regelmaat buiten kantooruren te werken.
- Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse talen.
- Per OKF requirements, foreign candidates need to prove equivalency with a Dutch MSc in Physics with a diploma evaluation certificate by NUFFIC and Dutch language proficiency by at least NT2 diplomas.

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen. Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij indiensttreding een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Wat bieden wij

Je krijgt een arbeidsovereenkomst op tijdelijke basis voor de duur van de opleiding (normaliter vier jaar) per 1 januari 2024 (streefdatum). Het salaris bedraagt minimaal € 3.629,- en maximaal € 5.566,- bruto per maand (schaal 10M), afhankelijk van opleiding en ervaring en op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

dr. ir. Dirk Wagenaar telefoonnummer (050) 361 3674
d.wagenaar@umcg.nl
ir. Mireille Florijn
m.a.florijn@umcg.nl

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 15 oktober 2023. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

Digitaal sollicitatieformulier