Promovendus: Nachtelijke maskerbeademing bij patiënten met COPD

Afdeling

Longziekten en Tuberculose

Werkomgeving

Het coördineren van het RECAPTURE onderzoek met taken als:
- het benaderen, informeren, includeren, inplannen, beoordelen en vervolgen van patiënten die deelnemen aan het onderzoek;
- het verzamelen en verwerken van de studiedata (ook aanwezig zijn bij de bronchoscopieen) en het coördineren van de nadere analyses van de CT-scans en bronchoscopie data;
- het aansturen van de andere deelnemende ziekenhuizen;
- het schrijven van wetenschappelijke artikelen op basis van de verkregen uitkomsten;
- het schrijven van een proefschrift met publicaties over de studie, leidend tot een succesvolle promotie in 3 jaar;
- het presenteren van de verkregen uitkomsten tijdens (inter)nationale bijeenkomsten, inclusief publiekslezingen voor het brede publiek.

Functiebeschrijving

Chronisch Obstructieve Longziekte (COPD) is een progressieve aandoening met een hoge mortaliteit en morbiditeit wereldwijd. Op het moment dat de ziekte voortschrijdt ontwikkelen patiënten een totale respiratoire insufficiëntie en zijn de behandelmogelijkheden beperkt. Sinds enkele jaren weten we dat nachtelijke chronische niet-invasieve beademing (NIV) de levenskwaliteit en overleving verbetert. Echter het effect van NIV verschilt sterk tussen patiënten en we zijn nog niet goed in staat de patiënten te selecteren die het meeste baat hebben van deze complexe behandeling. Dit komt ook omdat we nog weinig kennis hebben over de exacte werking van NIV op de longen en ademhalingsmusculatuur op de langere termijn.

Het RECAPTURE onderzoek is een internationaal multicenter gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek wat tot doel heeft deze mechanismen te onderzoeken en daarmee de phenotypering en selectie van patiënten te verbeteren. Het RECAPTURE onderzoek is het eerste onderzoek wereldwijd wat gedetailleerd kijkt naar het effect van NIV op zowel het longparenchym als de luchtwegen. Deelnemende centra zijn het UMCG, Erasmus MC, MUMC en het Merheim ziekenhuis in Keulen. Naast uitgebreide klinische karakterisering, worden er high-resolution CT scans en bronchoscopiëen gedaan bij deze geselecteerde groep patiënten. Het RECAPTURE onderzoek loopt al enige tijd en we zoeken nu een tweede promovendus voor het goed kunnen afronden van dit project. Jouw rol als promovendus is het coördineren en verder uitvoeren van het onderzoek. De nadruk bij de analyses zal liggen op het uitwerken, analyseren en publiceren van de HRCT resultaten en bronchoscopie samples. Je wordt begeleid door dr. Marieke Duiverman (longarts) en prof. dr. P.J.Wijkstra (longarts).

Wat vragen wij

- Een afgeronde masteropleiding (of bijna afgestudeerd) in een relevante richting, bijvoorbeeld (technische) geneeskunde, (bio)medische wetenschappen, bewegingswetenschappen.
- Affiniteit met longpatiënten.
- Sterke communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk in het Nederlands en Engels.
- Organisatievermogen en enthousiasme in de samenwerking met de partners in deze studie.

Wat bieden wij

Een positie binnen de afdeling Longziekten, een afdeling met een uitstekende onderzoekstraditie en structuur. De afdeling Longziekten werkt nauw met andere afdelingen binnen het Groningen Research Institute of Asthma and COPD (GRIAC), één van de meest actieve onderzoeksgroepen en onderdeel van GUIDE. Er is onder andere een wekelijkse meeting waarbij je leert over het doen van onderzoek en alles wat daarbij komt kijken, regelmatig eigen werk presenteert en kennis maakt met alle andere onderzoeken die binnen het GRIAC op breed longgebied in het UMCG worden gedaan. Je werkt in een hecht team van long onderzoekers, waarbij ook regelmatig gezellige activiteiten worden ondernomen. Je wordt begeleid door een ervaren onderzoeksteam van het Centrum voor Thuisbeademing en hebt de kans veel kennis op te doen over dit vakgebied. Het team van het Centrum voor Thuisbeademing bestaat uit 3 longartsen en 20 verpleegkundig specialisten/consulenten.

De arbeidsovereenkomst heeft een duur van 1 jaar met uitzicht op een verlenging van 2 jaar bij goed functioneren (36 uur per week). Het salaris bedraagt minimaal € 2.495,- bruto in het eerste jaar tot maximaal € 3.050,- bruto (schaal PRO) in het 3e jaar, op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

De datum van indiensttreding is in overleg, bij voorkeur zo spoedig mogelijk.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

dr. Marieke Duiverman telefoonnummer (050) 361 3200

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 30 november 2021. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

Digitaal sollicitatieformulier