Student voor follow-up behoeftenonderzoek patiënten bij genetische counseling

Afdeling

Stage, afstuderen en scriptie

Werkomgeving

Het UMCG is een grote organisatie met zo’n 13.000 medewerkers. Eén van de afdelingen is de Klinische Genetica. Dit medisch specialisme onderzoekt erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen en geeft voorlichting en -advies (genetische counseling) hierover.

Probleemschets
De vorm en inhoud van de genetische counseling sluit mogelijk niet altijd goed aan bij de behoefte van de patiënt zelf. De meeste patiënten zijn achteraf tevreden, vooral door de tijd en aandacht die er voor hen was. De tijd voor counseling wordt echter steeds beperkter. Steeds meer mensen krijgen een verwijzing en nu ook andere specialismen en zelfs huisartsen sommige delen van genetische counseling op zich nemen, is het belangrijk om (alleen) dat aan te bieden dat belangrijk is voor de patiënt (en verwijzer) en historisch bepaalde doelen (educatie, emotionele begeleiding) kritisch te bekijken. Kortom, we willen de efficiency en patiëntgerichtheid vergroten en de kwaliteit minstens handhaven.

Om de behoeften van patiënten in kaart te brengen deden studenten een interviewstudie bij enkele tientallen patiënten die op de wachtlijst stonden voor counseling in verband met kanker of met hartziekten (zelf, of in de familie). De resultaten van dit onderzoek zijn (in september 2020) bekend.

De patiënten die hiervoor toestemming gaven, willen we opnieuw laten interviewen na het eerste gesprek (counseling): hoe kijken ze terug op dit gesprek, is aan hun behoeften voldaan, op welke gebieden niet? En: hebben zij na deze ervaring nog andere punten die voor het verbeteren van de counseling belangrijk zijn?

Functiebeschrijving

In deze afstudeeropdracht staat het in kaart brengen van de ervaringen en (nieuwe) behoeften van patiënten na het eerste gesprek van de genetische counseling centraal.

Door (aanvullend) literatuuronderzoek en interviews met boven beschreven patiënten willen we een nog beter beeld krijgen van de behoeften van patiënten en daarmee handvatten voor verbetering van de huidige genetische counseling. Zo kunnen we de zorg nog meer laten aansluiten bij de patiënt (personalised medicine) en tegelijkertijd de zorg meer efficiënt en overdraagbaar naar andere specialismen en de huisarts maken.

Wat vragen wij

- Je studeert (toegepaste) psychologie, sociologie, of een andere voor de opdracht geschikte studie
- Je vindt Genetica (genetische counseling en erfelijkheidsonderzoek) interessant
- Je hebt affiniteit met het doen van kwalitatief onderzoek en bent op de hoogte van de principes ervan
- Je beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden
- Je kunt goed zelfstandig werken
- Je hebt een goede schriftelijke en mondelinge vaardigheid in de Nederlandse taal
- Je werkt planmatig en nauwkeurig

Wat bieden wij

- Afstudeerovereenkomst met het UMCG
- Werkplek bij de afdeling Klinische Genetica inclusief gebruik van de daarbij behorende faciliteiten
- Supervisie door ervaren onderzoekers met tweewekelijkse contactmomenten
- Mogelijkheid om ook voorlichtingsgesprekken bij te wonen
- Een plek als afstudeerder in het ELSI (ethical, legal, social implications) onderzoeksteam van de afdeling Genetica. Dit is een multidisciplinair team bestaande uit onder meer klinisch genetici, psychologen, economen en ethici https://www.rug.nl/research/genetics/research/elsi-research-team
- Mogelijkheid om co-auteur te zijn indien het onderzoek gepubliceerd wordt in een peer-reviewed internationaal wetenschappelijk tijdschrift
- Nestor: een omgeving speciaal voor afstudeerders met informatie, links, tips & tricks die je kunnen helpen tijdens je afstudeerperiode in het UMCG

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

afstuderen@umcg.nl

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie. Genoemde uiterste reactiedatum in het vacatureoverzicht is niet van toepassing op deze vacature. De vacature blijft op de website staan totdat een geschikte student is gevonden voor deze opdracht.

Digitaal sollicitatieformulier