Student voor stage ontwikkeling folder over erfelijke vorm van Parkinson

Afdeling

Stage, afstuderen en scriptie

Werkomgeving

Inleiding
De Klinische Genetica is een relatief jong en zich snel ontwikkelend medisch specialisme dat zich bezig houdt met onderzoek naar en voorlichting over erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen.

De ziekte van Parkinson is één van de aandoeningen waarbij sinds kort DNA-diagnostiek mogelijk is. Parkinson is niet altijd erfelijk en daarom beperkt dit onderzoek zich tot patiënten die de diagnose op jonge leeftijd krijgen, of als er meerdere familieleden zijn met Parkinson. Het vinden van een erfelijke aanleg heeft (nog) geen gevolgen voor de behandeling, het is niet te genezen. Echter, de wetenschap dat er een erfelijke aanleg is, heeft wel consequenties voor familieleden (broers, zussen, kinderen). Goede voorlichting en erfelijkheidsinformatie is daarom cruciaal voor de patiënt en zijn of haar familieleden.

Het hier beschreven onderzoek vindt plaats binnen de ELSI-onderzoeksgroep, een multidisciplinaire onderzoeksgroep binnen de afdeling Genetica in het UMCG en in samenwerking met de afdeling Neurologie. De ELSI-onderzoeksgroep doet wetenschappelijk onderzoek naar de ethische, juridische, economische en (psycho)-sociale aspecten van het toepassen van nieuwe genetische technieken, zoals DNA-diagnostiek.


Probleemschets
We merken dat het voor patiënten soms lastig is hun familieleden (goed) te informeren. Graag willen we weten wat er goed en minder goed gaat bij het informeren van familieleden. Doel is het kunnen verbeteren van de zorg en in de toekomst het beter kunnen helpen van deze patiënten en hun familieleden.
Een belangrijke eerste stap in het onderzoek is het ontwikkelen van een folder die als basis kan dienen om familieleden van patiënten te kunnen informeren over het genetisch onderzoek bij de patiënt en wat de mogelijke consequenties zijn voor de rest van de familie. Deze folder moet dienen als instrument voor de patiënten en binnen het onderzoek gaan we onder andere het gebruik ervan evalueren.

Functiebeschrijving

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar een enthousiaste student, die ons kan ondersteunen bij met maken van de folder.
Je zoekt uit wat er in de folder moet komen te staan, daarvoor moet je (medische) informatie verzamelen. Je gaat in gesprek met patiënten, want wat willen zij in de folder besproken hebben? Daarnaast gaan er focusgroep gesprekken plaats vinden om artsen en verpleegkundigen te betrekken bij opzet en implementeren van de folder. Tenslotte is het natuurlijk belangrijk dat de folder voor iedereen in begrijpelijk Nederlands geschreven is.

Waarschijnlijk ga je in je stage samenwerken met (een) andere student(en) die onderzoek gaan doen naar hoe patiënten hun familieleden informeren over de (mogelijk) erfelijke aanleg voor de ziekte van Parkinson, of zij daarin barrières tegenkomen en op welke manier wij hen hiermee kunnen helpen. De folder komt daarbij natuurlijk goed van pas!

Wat vragen wij

- Je bent een student van bijvoorbeeld de richting communicatie, multimedia en design of toegepaste psychologie
- Je kunt nauwkeurig werken
- Je bent creatief
- Je hebt een goede schriftelijke vaardigheid in de Nederlandse taal
- Je hebt goede communicatieve vaardigheden
- Je bent enthousiast over wetenschappelijk onderzoek
- Je hebt affiniteit met genetica en erfelijkheidsonderzoek

Wat bieden wij

- Stage/afstudeerovereenkomst met het UMCG
- Goede begeleiding in het UMCG
- Wetenschappelijke werkomgeving
- Werkplek bij de sectie Klinische Genetica en laptop van de afdeling voor de duur van de stage
- Ruimtes met flexplekken bij het Studentenbureau UMCG, voorzien van pc en telefoon
- Studentenwerkoverleg (inloopuur) voor intervisie, vragen en ondersteuning
- Nestor: een omgeving speciaal voor afstudeerders met informatie, links, tips & trics die je kunnen helpen tijdens je stage in het UMCG

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

afstuderen@umcg.nl (niet gebruiken voor sollicitaties)

Solliciteren

Je kunt uitsluitend reageren via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina. Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie. Genoemde uiterste reactiedatum in het vacatureoverzicht is niet van toepassing op deze vacature. De vacature blijft op de website staan totdat een geschikte student is gevonden voor deze opdracht.

Digitaal sollicitatieformulier