Student voor ontwikkelen voorlichtingsmaterialen na behandeling van borstkanker

Afdeling

Stage, afstuderen en scriptie

Werkomgeving

Inleiding
Het UMCG is een grote organisatie met zo’n 12.500 medewerkers. Oncologie is één van de speerpunten van het UMCG, passend binnen de keuze voor complexe zorg en georganiseerd in het UMC Groningen Comprehensive Cancer Center (UMCG CCC). De missie van het UMCG CCC is om patiënten met kanker een volledig geïntegreerd zorgpakket van de hoogste kwaliteit te bieden, waar nodig in samenwerking met regionale partners. Eén van de onderdelen van het UMCG CCC is de Mammawerkgroep, zij concentreren zich op de behandeling van borstkanker en geven voorlichting.

Veel vrouwen ervaren tijdens en na de behandeling van hun borstkanker bijwerkingen, zowel lichamelijk als psychosociaal. Sommige bijwerkingen kunnen ook maanden tot jaren na de behandelingen nog aanwezig zijn of juist na verloop van tijd ontstaan.
Vrouwen met borstkanker krijgen vóór start van de behandelingen veel informatie over de mogelijke bijwerkingen ervan. Uit ervaring is bekend dat na het afronden van de behandelingen er vaak nog vragen zijn over lichamelijke en psychosociale klachten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt eveneens, dat er behoefte is aan verdere informatie over lange termijn en late gevolgen van de behandelingen van borstkanker. Daarnaast is er behoefte aan informatie over gezonde leefstijl (voeding, beweging) en over het weer oppakken van werk en opleiding na de behandeling.

Probleemschets
Om in deze informatiebehoefte te voorzien hield de Mammawerkgroep in de afgelopen twee jaar voorlichtingsavonden over deze onderwerpen. Deze avonden vonden plaats in het UMCG. Vrouwen die behandeld waren voor borstkanker in het UMCG (en hun partners) ontvingen hiervoor een persoonlijke uitnodiging. Ondanks het enthousiasme van de deelneemsters over de voorlichtingsavond, lijkt een dergelijke bijeenkomst niet aan te sluiten bij de wens van de meerderheid van de behandelde vrouwen, aangezien het opkomstpercentage bij de avonden laag bleef.
De Mammawerkgroep van het UMCG vindt het belangrijk, dat er accurate en relevante informatie over lange termijn en late gevolgen van behandelingen, zowel lichamelijk als psychosociaal, beschikbaar is voor alle vrouwen die in het UMCG behandeld zijn voor borstkanker. Daarom zoeken zij naar diverse mogelijkheden om de informatie van de voorlichtingsavond beschikbaar te stellen, hetzij via de website van het UMCG, hetzij via andere informatiemiddelen. De informatie moet juist en up- to- date zijn, maar dient ook duidelijk, aansprekend, en aantrekkelijk vormgegeven te worden en moet aansluiten bij de manier waarop de doelgroep informatie zoekt, zodat deze veel mensen bereikt.

Functiebeschrijving

Je bent een creatieve student met originele ideeën, die onder andere video/beeldmateriaal kan ontwikkelen voor een voorlichtingswebsite van de Mammawerkgroep van het UMCG. Je doet onderzoek naar de informatiemiddelen die de doelgroep doorgaans gebruikt en op welk moment in de tijd welke informatie gewenst is. Je gebruikt de kennis van je vakgebied om mee te denken over een aansprekende, aantrekkelijke en mogelijk originele manier om de informatie vorm te geven. Daarbij verlies je niet uit het oog, dat de informatie bedoeld is voor een specifieke doelgroep voor wie het gevoelige onderwerpen betreft.

Wat vragen wij

Voor deze afstudeeropdracht zijn naast de kennis en vaardigheden uit je studie de volgende kenmerken en eigenschappen van belang:
- een voor de opdracht relevante HBO- of WO-opleiding
- goede sociale en communicatieve vaardigheden die je naar gelang het contact op een correcte wijze gebruikt
- een creatieve en originele manier van denken en een praktische en flexibele manier van werken
- goede sociale en communicatieve vaardigheden die je naar gelang het contact op een correcte wijze gebruikt
- affiniteit met de gezondheidszorg en oncologie in het bijzonder
- goede schriftelijke vaardigheden
- ambitieus en je wilt graag nieuwe dingen leren
- je vindt het leuk om samen te werken en anderen enthousiast te maken

Wat bieden wij

- Stageovereenkomst met het UMCG
- Goede begeleiding in het UMCG
- Wetenschappelijke werkomgeving
- Ruimtes met flexplekken, voorzien van pc en telefoon
- Studentenwerkoverleg (inloopuur) voor intervisie, vragen en ondersteuning
- Nestor: een omgeving speciaal voor afstudeerders met informatie, links, tips & trics die je kunnen helpen tijdens je afstudeerperiode in het UMCG

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

afstuderen@umcg.nl (niet gebruiken voor sollicitaties)

Solliciteren

U kunt uitsluitend reageren via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina. Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie. Genoemde uiterste reactiedatum in het vacatureoverzicht is niet van toepassing op deze vacature. De vacature blijft op de website staan totdat een geschikte student is gevonden voor deze opdracht.

Digitaal sollicitatieformulier