Student ontwikkelen informatie voor ouders/kinderen bij isolatie in ziekenhuis

Afdeling

Stage, afstuderen en scriptie

Werkomgeving

Het Beatrix Kinderziekenhuis (BKZ) is een onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het is één van de grootste kinderziekenhuizen in Nederland. Er werken ruim 500 medewerkers met één gemeenschappelijk doel: het zieke kind beter maken! Het BKZ telt 150 klinische bedden en beschikt over een kinder-IC, een neonatale-IC, een polikliniek, een dagbehandelingsunit en een functiecentrum. Per jaar neemt het BKZ gemiddeld 3.700 kinderen op en bezoeken ruim 22.000 kinderen de polikliniek. De sectie Infectiepreventie moet deze patiënten beschermen tegen behandelingsgeassocieerde infecties (ziekenhuisinfecties) en tegen micro-organismen die ziekmakend zijn of verminderd gevoelig zijn voor antibiotica (resistente).

Probleemschets
Om patiënten te beschermen tegen ziekmakende of resistente micro-organismen past men extra maatregelen toet bij een patiënt die drager is van deze micro-organismen: isolatiemaatregelen. Patiënten moeten soms alleen op een kamer liggen en personeelsleden nemen extra beschermingsmaatregelen zoals het dragen van handschoenen, schort, mondneusmasker en muts. Kinderen mogen niet zelfstandig de kamer verlaten en ze mogen ook niet in de speelkamer spelen of naar school. Ouders hebben hier vaak veel vragen over, bijvoorbeeld:
- Wat draagt mijn kind precies bij zich?
- Is het gevaarlijk voor mijn kind?
- Waar mag mijn kind wel en niet komen?
- Waar mag ik zelf komen?

Daarnaast willen (oudere) kinderen soms ook graag uitleg waarom de isolatiemaatregelen gelden. In het UMCG bestaat echter geen specifieke informatie voor ouders en hun kinderen. Het BKZ en de sectie Infectiepreventie willen daarom laten onderzoeken op welke manier de informatie het beste over te brengen is, zo goed mogelijk aansluitend bij wens en belevingswereld van ouders en kinderen. Mogelijk kunnen folders, een app of wellicht zelfs een serious game bijdragen een betere informatievoorziening van de ouders en patiënten.

Functiebeschrijving

De werkzaamheden bestaan o.a. uit:
- Onderzoek op welke manier ouders en/of kinderen graag hun informatie willen krijgen
- Onderzoek welke informatie ouders en/of kinderen graag willen krijgen
- Ontwikkel patiëntinformatie voor ouders en/of kinderen
- Schrijf een stappenplan voor het implementeren van de patiëntinformatie en voer de daadwerkelijke implementatie hiervan uit

Wat vragen wij

Voor deze afstudeeropdracht zijn naast de kennis en vaardigheden uit je studie de volgende kenmerken en eigenschappen van belang:
- Je volgt een HBO- of WO-opleiding
- Je bent creatief en hebt frisse ideeën
- Je beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden die je naar gelang het contact op een correcte wijze gebruikt
- Goede beheersing van de Nederlandse taal
- Je hebt affiniteit met kinderen
- Je beschikt over goede schriftelijke vaardigheden
- Je bent ambitieus en wilt graag nieuwe dingen leren
- Je vindt het leuk om samen te werken en anderen enthousiast te maken

Wat bieden wij

- Stageovereenkomst met het UMCG
- Goede begeleiding in het UMCG
- Wetenschappelijke werkomgeving
- Ruimtes met flexplekken, voorzien van pc en telefoon
- Studentenwerkoverleg (inloopuur) voor intervisie, vragen en ondersteuning
- Nestor: een omgeving speciaal voor afstudeerders met informatie, links, tips & trics die je kunnen helpen tijdens je afstudeerperiode in het UMCG

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

afstuderen@umcg.nl (niet gebruiken voor sollicitaties)

Solliciteren

Je kunt uitsluitend reageren via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina. Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie. Genoemde uiterste reactiedatum in het vacatureoverzicht is niet van toepassing op deze vacature. De vacature blijft op de website staan totdat een geschikte student is gevonden voor deze opdracht.

Digitaal sollicitatieformulier