Dienst Justitiële Inrichtingen

Arbeidsbegeleider (metaalbewerker/vakspecialist) PI Zwolle

Functie omschrijving

Bewerken en fabriceren van hoogwaardige rvs-artikelen zoals straatmeubilair als ook verschillende vormen van plaat- en constructiewerk. Gedetineerden steken elke dag de handen uit de mouwen. Op de metaal/rvs-arbeidszaal ben jij als échte vakspecialist hun praktijkbegeleider, jij zorgt samen met collega’s dat de (productie)doelstellingen worden gehaald als het gaat om planning en kwaliteit. Ook denk je met de klant mee en adviseer je hen eventueel over het fabricageproces.

Dit ga je doen
Werken is voor gedetineerden meer dan een daginvulling. Doordat zij wennen aan het dagelijkse arbeidsritme en een vak leren, vergroten zij ook hun kans op een succesvolle terugkeer in de samenleving. Jij speelt hierbij een belangrijke rol. Op de metaal/rvswerkzaal maken gedetineerden onder jouw begeleiding seriematig halffabricaten, eindproducten en plaat-constructiewerk voor grote en kleine bedrijven. We leveren daardoor dezelfde optimale kwaliteit als een regulier metaalbewerkingsbedrijf. Je werkt daarbij met rvs, aluminium en andere gangbare metalen. Ons metaalbedrijf is gespecialiseerd in hoogwaardige rvs-bewerkingen, meubels, offshore producten en constructies.

Op de arbeidszaal instrueer en stimuleer jij een groep gedetineerden om gedisciplineerd aan het werk te gaan en helpt hen om hun opleiding te behalen. Metaalbewerking is specialistisch werk. Daarom voeren speciaal geselecteerde gedetineerden dit werk uit. Soms hebben zij al werkervaring en/of combineren zij het werk met een erkende vakopleiding via de In-Made Praktijkschool.

Meestal verloopt het werken en begeleiden probleemloos. Maar bij sommige gedetineerden is de motivatie lastiger te vinden vanwege een verslaving of psychische problemen. Wat de situatie ook is, jij bent altijd duidelijk en consequent als het gaat om verwachtingen, grenzen en regels.

Je verdeelt je tijd tussen de werkzaal en je kantoor. Je beantwoordt bijvoorbeeld mails van de externe bedrijven waarvoor we werken of van je collega’s binnen de PI. Zo ontvang je elke ochtend een update over je gedetineerde medewerkers. Wat is de uitslag van hun urinecontroles, heeft iemand een sanctie gehad of heeft een van hen vandaag tijdens het werk een afspraak, bijvoorbeeld bij de medische dienst? Daarnaast houd je zorgvuldig de administratie bij, zoals de productieplanning en de verloning, en rapporteer je over hoe de dag is verlopen. Verder voer je voortgangsgesprekken met de gedetineerden en ben je hun praktijkbegeleider in leertrajecten voor las en/of mbo-opleidingen.

Als het nodig is om de afgesproken productie te halen steek je ook zelf de handen uit de mouwen. Je staat dan tussen je gedetineerden, maar dit tast je positie als arbeidsbegeleider niet aan. Het is belangrijk dat je natuurlijk gezag uitstraalt, dat je stevig in je schoenen staat en dat je durft op te treden als het nodig is, want je staat regelmatig alleen op de zaal.

Escaleert er iets? Dan roep je via je pieper je collega’s te hulp, die er altijd binnen een paar seconden zijn.

Functieomschrijving vervolg

Elma over haar werk als Arbeidsbegeleider:
“Het leuke van mijn werk is dat ik met ontzettend veel verschillende mensen, culturen en problematieken te maken krijg. Ik werk graag met mensen en de afwisseling vind ik echt geweldig. Ik werk nauw samen met de andere arbeidsbegeleiders. We lunchen ook elke dag samen, overleggen veel, onder meer tijdens de tweewekelijkse vergaderingen, en we sporten samen binnen de PI. Dit laatste is onderdeel van ons werk. Het is belangrijk dat we onze conditie op peil houden. En we krijgen hier bijvoorbeeld ook zelfverdediging en leren omgaan met bijvoorbeeld handboeien.”

Benieuwd hoe jouw werk er precies uitziet? Bekijk dan onze bedrijfsfilm waarin we verschillende arbeidsbegeleiders aan het woord laten over hun werk. Wil jij onze nieuwe collega worden! En als arbeidsbegeleider van waarde zijn in de PI Zwolle? Neem dan direct contact met ons op.

https://www.youtube.com/watch?v=fIVK-Q-tgWg

Je bent van harte welkom!

Functie-eisen

Dit neem je mee

 • Je hebt een mbo 3 of 4 diploma in de richting lasser/constructiewerker en bent bereid om een aanvullende mbo-4 PBSD opleiding te doen indien je dat diploma nog niet hebt (zie bijzonderheden). Beschik je nog niet over de vereiste MBO-4 PBSD diploma maar wel gemotiveerd om deze te halen? Dan krijg je bij ons de gelegenheid en de tijd dit diploma te behalen. Zie daarover meer onder het kopje ‘Bijzonderheden’
 • Je hebt minimaal 3-5 jaar relevante werkervaring als constructiebankwerker / lasser van rvs-aluminium constructies.
 • Je bent nauwkeurig en kwaliteitsgericht.
 • Je kunt goed opereren binnen een dynamische omgeving, zowel zelfstandig als in teamverband.
 • Je hebt ervaring met TIG en MIG lassen; minimaal niveau 2.
 • Je hebt, bij voorkeur, ervaring met een plaatbewerkingsmachine (geen eis, wel een pré).
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met productieprocessen.
 • Je kunt je goed uitdrukken (mondeling en schriftelijk) in het Nederlands, en bij voorkeur ook in het Engels.
 • Je beschikt over goede computervaardigheden, waarbij je kennis hebt van de Microsoft Office-applicaties.

Dit is jouw kracht:

 • Je bent een evenwichtig persoon en straalt dit ook uit.
 • Je kunt anderen goed aan- en bijsturen, instrueren, begeleiden,coachen, stimuleren en motiveren.
 • Je bent een sociale persoonlijkheid en legt makkelijk contact.
 • Je bent gericht op samenwerking met collega’s.
 • Je weet stellig en met rust op te treden, ook in lastige situaties.
 • Je bent in staat je eigen gedragsstijl aan te passen om zo het gestelde doel te bereiken.

Dit kan jij:

 • Je kunt technische tekeningen lezen en aan de hand daarvan zelfstandig (industriële) producten vervaardigen.
 • Je kunt las- en montagewerkzaamheden uitvoeren door middel van TIG en MIG op (voornamelijk) rvs en overige metaalbewerkingen.
 • Je weet de kwaliteit van de producten, door het (tussentijds) uitvoeren van metingen en controles, te waarborgen.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2269,- tot €2949,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 36 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Het gaat om een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd, met uitzicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit geldt als je zowel het gevraagde technische diploma als Sociaal Pedagogisch Werk / Persoonlijk Begeleider Specifieke doelgroepen diploma hebt. Als je nog geen SPW/PBSD-diploma op niveau 4 hebt, dan krijg je de kans om dat diploma onder werktijd alsnog te halen en start je met een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding.
 • Alle nieuwe arbeidsmedewerkers volgen de basisopleiding voor penitentiair inrichtingswerkers en arbeidsmedewerkers en de daarbij behorende aanvullende module voor arbeidsmedewerkers via het Opleidingsinstituut van DJI.
 • Solliciteren? Upload je motivatie en cv via de link op www.werkenvoornederland.nl of www.mobiliteitsbank.nl 
 • Ben je in dienst van het rijk en heb je een aanwijzing als Van- Werk-Naar- Werk- of (medisch) herplaatsingskandidaat? Voeg dan een voordracht van je leidinggevende of trajectmanager en een kopie van de aanwijzingsbrief bij je sollicitatie.
 • Als je bij ons in dienst komt, vragen we je om een Verklaring Omtrent het Gedrag te overleggen.
 • Een fysieke vaardigheidstoets (sporttest), medische keuring, en een capaciteiten- en persoonlijkheidstest maken deel uit van de sollicitatieprocedure.
 • Wil jij als arbeidsbegeleider van waarde zijn in de PI Zwolle en jouw vaktechnische kennis overbrengen aan onze gedetineerden?
 • Let op: de einddatum van de vacature is niet leidend. De selectie start wanneer geschikte kandidaten zich aandragen en sluit wanneer de vacature is vervuld. De vacature kan dus vóór de vermelde einddatum sluiten. Wees er daarom op tijd bij en reageer snel!
 • Gedurende de inwerkperiode zal eerst je deels ingezet worden op andere werkzalen en geleidelijk aan zul je overgaan naar de metaalafdeling.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
 • Zoals hierboven vermeld is een MBO-4 diploma PBSD vereist voor deze functie. Als je aan de overige voorwaarden voor de functie voldoet, bieden we je namelijk de mogelijkheid om tijdens je werk een MBO-4 diploma PBSD te behalen. Dit is een mooie kans, want met het MBO-4 PBSD diploma kun je ook verder doorgroeien binnen onze organisatie. Het is belangrijk dat je vooraf nagaat of je gezien je thuissituatie in staat bent de opleiding te volgen, en of je er voldoende tijd voor kunt vrijmaken. Als je het diploma namelijk niet binnen de gestelde tijd behaalt wordt je contract met DJI beëindigd. Hieronder vind je de te verwachten opleidingsduur, afhankelijk van je huidige opleiding:
  • Willekeurig MBO-4 diploma anders dan MBO-4 PBSD (w.o. havo, mavo-havo); 1,5 jaar
  • MBO-3 BSD of MMZ; 1 jaar
  • Willekeurig MBO-3 diploma; 1,5 jaar

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Dienst Justitiële Inrichtingen

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering.

Dienst Justitiële Inrichtingen
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 15.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrische centra en detentiecentra. Het is veelzijdig en boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.

Penitentiaire Inrichting (PI) Zwole

De PI Zwolle is een vestiging binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen,sector Gevangeniswezen/Vreemdelingenbewaring, en biedt plaats aan ongeveer vierhonderd gedetineerden. We kennen verschillende regimes, voor zowel mannen als vrouwen. 

Een huis van bewaring, een gevangenis, een ISD-afdeling voor vrouwen en extra  zorgvoorzieningen. Daarnaast is er een penitentiair psychiatrisch centrum (PPC) met afdelingen voor mannen en vrouwen. In het PPC krijgen ongeveer 130 patiënten met psychiatrische  problematiek de zorg en behandeling die gelijkwaardig is aan die in de geestelijke gezondheidszorg. 

Binnen de PI Zwolle werken ongeveer 575 medewerkers in verschillende functies.

Op YouTube kun je een bedrijfsfilm bekijken over de PI Zwolle.
https://www.youtube.com/watch?v=dSuj1liW4lg

Afdeling Arbeid
De afdeling Arbeid van de PI Zwolle bestaat uit 44 medewerkers verdeeld over 2 teams. Aansturing van de teams vindt plaats door twee plaatsvervangend hoofden arbeid en een hoofd arbeid.

De afdeling Arbeid van de PI Zwolle heeft 9 verschillende werkzalen. In de werkzalen worden uiteenlopende producten geproduceerd en verpakt. Op de metaalwerkzaal maken gedetineerden
seriematig halffabricaten, eindproducten en constructiewerk voor grote en kleine bedrijven. We leveren daardoor dezelfde optimale kwaliteit als een regulier metaalbewerkingsbedrijf. Wij werken met staal, aluminium en andere gangbare metalen. Ons metaalbedrijf in de PI Zwolle is gespecialiseerd in hoogwaardige RVS bewerkingen, meubels, offshore producten en constructies.

Metaalbewerking is specialistisch werk. Daarom voeren speciaal geselecteerde gedetineerden dit werk uit. Vaak hebben zij al werkervaring en/of combineren zij het werk met een erkende vakopleiding via de In-Made Praktijkschool. Bovendien begeleiden ervaren en goed opgeleide werkmeesters/leermeesters de werkzaamheden. Wij zoeken een ervaren metaalbewerker voor deze specifieke werkzaal.


Reageer op deze vacature