Rijkswaterstaat

Weginspecteur regio Zwolle

Functie omschrijving

Tijdens de drukke dinsdagochtendspits word je gebeld door de verkeerscentrale. Er is een ongeluk gebeurd bij knooppunt Hattemerbroek en jij gaat er heen. Jij zorgt voor een veilige werkplek voor de hulpdiensten en regelt daarna dat het verkeer zo goed als mogelijk hun weg kan vervolgen. Ook zet je actie uit om ontstane schade te laten herstellen. Na de afhandeling van dit incident rijd je terug naar een steunpunt en drinkt daar een bakje koffie met je collega’s om het incident te evalueren. Houd jij van aanpakken en vind je het leuk om buiten op pad te zijn? Dan is dit de baan voor jou, solliciteer nu!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol

Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor een optimale afwikkeling van het wegverkeer, in alle mogelijke situaties. Is het rustig? Wordt er een drukke spits verwacht? Zorgt sneeuw voor gladde wegen? Jij bewaakt vanaf de weg de veiligheid van de weggebruikers en de doorstroming van het verkeer.

Is de verkeersveiligheid in het gedrang? Of raakt het verkeer gestremd? Jij zet direct de juiste acties in gang om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Dit zou kunnen zijn dat je een deel van de weg afsluit of een omleiding in gang zet. Bij grotere incidenten schakel jij met de officier van dienst.

Ook ben je actief in de handhaving van overtredingen waarop jij als weginspecteur bevoegd bent te handhaven. Handhaving speelt steeds een belangrijkere rol binnen de functie van weginspecteur. Jij durft op te treden wanneer dat nodig is. Als weginspecteur ben je onderdeel van het team. Jij bent je bewust dat het een samenspel is en dat je elkaar nodig hebt om het werk goed uit te kunnen voeren. Je staat als collega's voor elkaar klaar en je bent een echte teamspeler! Het werk brengt met zich mee dat je onregelmatig werkt. Je hebt soms een vroege dienst of een late dienst. Ook gaat het werk in de weekenden en tijdens feestdagen door en draai je mee in de piketdiensten.

Dit is waar jij voldoening uit haalt

Jij haalt energie uit het feit dat je samen of alleen een incident afhandelt. Dit samen met bijvoorbeeld collega’s, samenwerkingspartners, de verkeerscentrale en andere betrokken partijen zoals hulpdiensten. Jij haalt er voldoening uit dat de weggebruiker weer veilig op weg geholpen is.

De maatregelen die je hebt genomen om een auto met pech weer snel en veilig weg te krijgen zijn goed gegaan. De berger was snel ter plaatse, en de door jou inmiddels gerustgestelde weggebruikers waren blij dat ze snel naar een veilige plek gebracht werden. Met jouw kennis en ervaring draag je bij aan de verbetering van de dienstverlening van Rijkswaterstaat.

Wat wij aan jou waarderen

Je stressbestendigheid komt goed van pas bij incidenten en verstoringen. Ook in noodsituaties blijf je rustig, geef je heldere aanwijzingen aan de verkeersdeelnemers en durf je besluiten te nemen. Je bent niet bang om bestuurders aan te spreken en eventueel proces-verbaal op te maken en je kunt hierin de-escalerend handelen.

Vanuit Rijkswaterstaat treed je op als het eerste aanspreekpunt bij ongevallen, incidenten, evenementen, controle op vergunningen en werk in uitvoering. Je voert inspecties en controles uit, signaleert knelpunten en bespreekt dit met de operationeel adviseur wegverkeer van jouw team. Op de weg ben je het visitekaartje van Rijkswaterstaat. Je bent je bewust van je houding en gedrag op de weg, omdat je een zichtbare functie hebt.

De volgende competenties neem je mee voor deze rol:

 • je hebt empathisch vermogen en bent een teamspeler;
 • je bent loyaal en betrokken bij je werk en het team;
 • je bent flexibel in je werk en inzetbaarheid;
 • je bent integer en handelt daarnaar.

Wil je meer weten of solliciteren?

Wat leuk, wij zien je sollicitatie graag tegemoet! Graag jouw antwoorden op de onderstaande drie vragen in je motivatiebrief verwerken:

 • waarom wil je graag weginspecteur worden?
 • waarom denk je dat je een geschikte weginspecteur bent?
 • wat doet een weginspecteur volgens jou?

Mocht je vooraf nog vragen hebben over de inhoud van deze functie? Stel ze dan aan Danny van den Beld, teamleider, via 06-29649779.

Hij is te bereiken op maandag 27 november tussen 12:00 en 14:00 uur, op dinsdag 28 november tussen 09:00 en 10:00 uur of woensdag 29 november tussen 11:00 en 13:00 uur. Hij staat je dan graag te woord!

Ben jij benieuwd of je geschikt bent om als weginspecteur aan de slag te gaan? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie.

Luister hier naar een podcastaflevering van weginspecteur Hugo.

Kijk hier naar de aflevering Op weg met weginspecteurs in Dumpert Filmt Je Werkplek.

Functie-eisen

 • je hebt een mbo 3 of 4 opleiding afgerond en je hebt bij voorkeur een afgeronde boa opleiding, of bent bereid deze te halen;
 • je hebt kennis van het beheersgebied en je hebt ervaring met incident management;
 • je bent stressbestendig; in lastige omstandigheden, zoals werken onder tijdsdruk of met risico's, blijf je beheerst en doelmatig werken;
 • je durft beslissingen te nemen, ook wanneer niet alle informatie beschikbaar is;
 • je bent in staat om een situatie snel te doorgronden en hierop te anticiperen.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2557,- tot €3190,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 36 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dit komt ook tot uiting in onze arbeidsvoorwaarden. Wat bieden wij jou?

 • een passend maandsalaris (fulltime is 36 uur per week);
 • diverse verlofregelingen en de mogelijkheid om meer of minder te werken;
 • studiefaciliteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Je kan je arbeidsvoorwaardenpakket gedeeltelijk zelf samenstellen door het Individuele Keuze Budget (IKB) Het IKB bestaat uit geld en uren. Je kan zelf kiezen wanneer je het geld uitbetaald wilt hebben. De IKB uren kan je opnemen, deels laten uitbetalen of opsparen voor later. Ook kan je het IKB inzetten voor fiscaal vriendelijke doelen.

Wij vinden het belangrijk dat je zowel op je werk als privé lekker in je vel zit. Bij ons kan je hybride werken als je functie dat toelaat. Je kan een thuisvergoeding ontvangen en er zijn voorzieningen voor het ergonomisch inrichten van je thuiswerkplek.

Bijzonderheden

 • je standplaats is Zwolle;
 • in verband met calamiteiten diensten is het een vereiste dat je vanaf jouw woonadres binnen 10 minuten op een van de volgende de rijkswegen kunt zijn: A28, A50, N50, N35 of de N36 binnen de provincie Gelderland/Overijssel. Indien dit niet het geval is, kunnen wij jouw sollicitatie helaas niet verder in procedure nemen;
 • de 1e selectiegesprekken vinden plaats op dinsdagmiddag 12 december 2023;
 • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten;
 • een live assessment is verplicht onderdeel van deze selectieprocedure. Deze vindt plaats op donderdag 21 december;
 • het arbeidsvoorwaardengesprek vindt plaats op vrijdag 22 december;
 • je dient bereid te zijn de interne opleiding Incident Management te volgen, deze is verplicht voor de functie;
 • je bent flexibel en je werkt in roosterdienst (vroeg – dag – laat- nacht –weekend-binding). Het rooster van weginspecteurs van Rijkswaterstaat wordt gerealiseerd met een zelfroostermethodiek. In grote mate heb je invloed op je eigen rooster;
 • je kan incidenteel op projectbasis tijdelijk buiten je regio te werk worden gesteld;
 • een motivatiebrief maakt deel uit van de selectieprocedure. Verwerk hierin de drie vragen die in de tekst zijn gesteld;
 • het maken van een casus of (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces;
 • voor deze functie is een periodieke keuring vastgesteld, net als een aanstellingskeuring;
 • voor deze functie dien je een interne opleiding te volgen, die je ook periodiek dient te herhalen gedurende je loopbaan.

Vragen?
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 225 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Verkeer- en Watermanagement (VWM)

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen Verkeer- en Watermanagement (VWM)? Dit organisatieonderdeel zorgt dat iedereen onder gewone én bijzondere omstandigheden vlot en veilig gebruik kan maken van onze (vaar)wegen. Bijvoorbeeld door regulering van de waterstanden, een efficiënte file-aanpak en de ontwikkeling van lokale sluisbediening naar bediening van meerdere sluizen op een langer traject. De prioriteit ligt bij weg- en scheepvaartverkeersmanagement en bij water- en crisismanagement. VWM is een essentiële schakel in de keten van veiligheid en vervoer. Daarom werkt VWM nauw samen met regionale partners en andere organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Samen doen ze zichtbaar werk wat ertoe doet en waar medewerkers direct of indirect een bijdrage aan leveren.

In totaal werken zo'n 2.000 medewerkers bij VWM: 1.500 in het veld en 450 op kantoor, verkeerscentrales en andere locaties.


Reageer op deze vacature