Rijkswaterstaat

Datasteward Waddenzee

Functie omschrijving

Draag jij de Waddenzee een warm hart toe? En haal jij het maximale uit data? Als datasteward Waddenzee zorg je met data voor meer kennis over dit prachtige natuurgebied. Zo worden er betere beslissingen over dit gebied gemaakt en kunnen de transities in energie, economie én ecologie elkaar versterken.
Ben jij de schakel tussen watermanagement data en functionele wensen enerzijds en de applicaties anderzijds én wil je graag in een multidisciplinair team werken waar ontwikkeling en kennisdeling voorop staat? Dan is deze functie iets voor jou.

Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Als datasteward zorg je voor een gestructureerd ontsluitingsproces van data. Vanaf de afspraken over wat er gemeten moet worden, het ophalen van data bij de bron, opwerking, validatie tot aan de ontsluiting van de data: welke datastandaard, services, metadata. Maar ook aansluiting op, en ontwikkeling van applicaties, en uiteindelijk de archivering. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp, maar ook voor de uitvoering van dit proces.
Vergis je niet, de inzet mag dan wel datagedreven zijn, maar de functie heeft ook een sterk sociale kant. Je stemt het aanbod af op de vraag en zult hiervoor contacten onderhouden met de leveranciers en afnemers van data en informatie. Je doet dit natuurlijk niet alleen. Je wordt hierin begeleid door een team van professionals van Datahuis Wadden.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Je weet met datastandaardisatie en slimme ICT oplossingen de toegang tot data en informatie over de Wadden te verbeteren. Als datasteward ben je iemand die data op een goede manier ontsluit en toegankelijk maakt, zodat anderen deze kunnen verrijken of inzetten voor een analyse, visualisatie en/of rapportage. Dat kan vanuit een it-achtergrond, maar ook vanuit beleidsfuncties. Je vindt het boeiend om je in de data van de Waddenzee én in de behoefte van gebruikers te verdiepen. Zie je dit zitten, reageer dan op deze vacature.

Wat wij aan jou waarderen
Je snapt het spel tussen de behoefte om meer uit data te halen, en wat dataspecialisten nodig hebben aan inzicht over data om deze data efficiënt in te kunnen zetten. Hoe meer de waarde van onze data groeit, hoe succesvoller jij je voelt. Om dit te bereiken moet je kunnen samenwerken met een breed scala aan mensen, klantgericht zijn, maar ook gericht op resultaat.

Alvast kennismaken?
Wil je eerst meer informatie over de inhoud van de functie voor je solliciteert? Of ben je erg nieuwsgierig naar hoe deze baan er in de praktijk uitziet? Bel of app met Barbara Schoute, programmamanager Informatiehuis Marien, via 06-11031448. Zij staat je graag te woord!

Functie-eisen

  • je hebt een afgeronde bachelor of master op gebied van IV, data-management of milieu;
  • je beschikt over een stevige basiskennis van standaardisatie en ICT ontwikkelingen rondom dataontsluiting, zowel op het gebied van kwaliteitscontrole en validatie, uitwisseling van data (API’s, webservices) als presentaties en portals;
  • je hebt ervaring met het gebruik van data bij analyses, modellen, visualisatie en/of rapportages;
  • actuele kennis ten aanzien van data standaardisatie, onder andere AQUO, Seadatanet, ICES, en relevante wet- en regelgeving, waaronder de INSPIRE verordening is een pre;
  • je hebt ervaring in adviesverlening rondom datamanagement, bij voorkeur tussen monitoring en (internationaal) beleid;
  • achtergrondkennis ten aanzien van (mariene) milieumonitoring en beleid is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3503,- tot €5343,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.

Interessante extra’s
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering. Dit IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en/of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.

Bijzonderheden

  • je standplaats is Leeuwarden. Bij Rijkswaterstaat stimuleren we het hybride werken. Werk in overleg met je leidinggevende en collega’s vanuit huis of op locatie wanneer je functie dit toelaat;
  • de (online) selectiegesprekken vinden doorlopend plaats;
  • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten;
  • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Solliciteren: eerst online, daarna op locatie
Heb je binnenkort je eerste kennismakings- of sollicitatiegesprek? Deze vindt bij voorkeur online plaats. Daarmee stimuleren wij ‘slim’ reizen. Zo dragen we bij aan minder druk op snelwegen en OV én minder CO2-uitstoot. Heb je toch liever een gesprek op een van onze kantoren? Laat het ons weten, dan kijken we natuurlijk wat mogelijk is.

Ben je toe aan het gesprek voor de 2e ronde of het arbeidsvoorwaardengesprek? Dan ontvangen wij je graag op locatie. Heb je dit gesprek liever online? De recruiter inventariseert wat jouw wensen zijn waarna een definitieve afspraak wordt gemaakt.

Vragen?
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 200 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.

Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL)

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL)? Dit organisatieonderdeel is leidend in het denken over, en voorbereiden op, de grote transitievraagstukken, zoals klimaatadaptatie en circulariteit. WVL voorziet uitdagingen, kansen en mogelijkheden voor een toekomstbestendig Nederland door kennis te (laten) ontwikkelen, te beheren en te delen.

WVL werkt hierin nauw samen met kennisinstituten, decentrale overheden en marktpartijen uit binnen- en buitenland. Vaak gaat het om schaarse, heel specifieke, kennis zoals duurzame en slimme mobiliteit, een aanpak voor zwerfafval rondom en onze wegen en in onze wateren, en innovaties als een circulair viaduct. Ook wordt onderzocht hoe in tijden van droogte, water beter vast kan worden gehouden. Verder monitort en analyseert WVL verkeersongevallen en optimaliseert het de veiligheid op en rond de wegen voor mensen, dieren en natuur.

In totaal werken ruim 900 mensen binnen WVL, verspreid over vier directies: Bedrijfsvoering, Inkoop & Prestatiemanagement, Bereikbaarheid & Netwerkkwaliteit, Veiligheid & Water en Leefomgeving.

De afdeling Data en Informatiemanagement bestaat uit zo’n 35 mensen die zich richten op de verbetering van de informatievoorziening in verschillende Rijkswaterstaat processen. Zij ondersteunt alle processen (water, verkeer, scheepvaart, leefomgeving, aanleg en onderhoud) en investeert in samenwerkingsverbanden met provincies, gemeenten en andere overheden. Binnen deze afdeling werken onder andere informatiemanagers, functioneel informatiebeheerders, informatie specialisten en programmamanagers.


Reageer op deze vacature