Belastingdienst

Medewerker Autoheffingen BPM

Functie omschrijving

"Ik houd mij dagelijks bezig met het vaststellen van de BPM die verschuldigd is voor voertuigen die via de parallel import een Nederlands kenteken krijgen. Het gaat dan vrijwel altijd om gebruikte voertuigen. Auto’s zijn er in alle soorten en maten en iedere auto is apart. Dat zorgt er voor dat voor ieder voertuig een eigen afweging gemaakt moet worden. Voeg daarbij dat auto’s voor veel mensen belangrijke objecten zijn. Dat alles zorgt ervoor dat je in dit massale proces eigenlijk nauwelijks te maken krijgt met standaard situaties. Iedere dag weer krijg je juist te maken met verrassende vragen." Aldus Jos Pelkman, superuser AHB in het BPM team Doetinchem.

De Belastingdienst vernieuwt, zo ook de BPM. Dat doen we stap voor stap. We werken aan modernisering van onze interactie met burgers en bedrijven en aan soepele uitvoering, goed toezicht en efficiënte heffing. De aangiftebehandeling BPM is onlangs volledig geautomatiseerd en er wordt hard gewerkt aan verdere vernieuwingen die zorgen voor een snel en eenvoudiger proces.

In een normaal jaar verwerken we tussen de drie en vierhonderdduizend aangiften. Deze worden ingediend door zowel particulieren als door ondernemers. De ondernemers waarmee je in hoofdzaak te maken krijgt, zijn professionals zoals autohandelaren, schadeherstellers, taxateurs, vervoersbedrijven, etc.. Aan de andere kant kunnen ook particuliere aangevers aangiften BPM indienen.

De medewerker autoheffingen BPM is de belangrijkste persoon bij het bepalen van een correcte heffing. Je beoordeelt geselecteerde aangiften die vaak aangevuld worden met taxatierapporten. Voor de Corona pandemie werd dit werk in hoofdzaak verricht op kantoor, nu (mogelijk tijdelijk) met name vanuit huis. Als onderdeel van dit werk heb je regelmatig telefonisch contact met de aangevers. Je collega’s helpen je om de meer complexe of onverwachte situaties adequaat aan te pakken. Andere werkzaamheden die in Doetinchem door jou gedaan zouden kunnen worden zijn naheffingen en administratieve ondersteuning bezwaar of beroep. In Emmen kunnen de werkzaamheden bestaan uit teruggaveverzoeken bij het exporteren van auto’s, het verwerken van maandaangiften vergunninghouders en naheffingen.

We zoeken 1 collega voor het BPM team Doetinchem en 1 collega voor het BPM team Emmen.

Zullen we zaken doen en word jij onze collega? Of wil je liever eerst eens praten over jouw misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem dan contact op met Leonie Matheussen (Teamleider Emmen: 06-54715538) of met Mark Rensink (Temleider Doetinchem, 06-18602961)

Functie-eisen

 • Je hebt een vmbo tl-, mavo 4- of mbo 3-diploma.
 • Je hebt bij voorkeur recente ervaring met administratieve verwerkingsprocesessen.
 • Je hebt bij voorkeur kennis van en ervaring met heffing van belastingen.
 • Je hebt bij voorkeur kennis van de wet- en regelgeving rond de BPM of bent bereid je hierin te verdiepen.
 • Kennis van cq. ervaring in de autobranche is een pré.
 • Je hebt affiniteit met digitaal werken waaronder het werken met geautomatiseerde systemen.

Jouw competenties?

 • zelfontwikkeling
 • samenwerken
 • mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
 • klantgerichtheid
 • accuraat

Herken jij jezelf ook hierin?
Je werkt graag samen met anderen, je bent transparant en je werkt vanuit vertrouwen. Je communicatieve vaardigheden zijn goed ontwikkeld en je beschikt over inlevingsvermogen. Je bent proactief en neemt initiatief.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2091,- tot €2756,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden.

Bijzonderheden

Voor interne sollicitanten is deze vacature vijf werkdagen eerder zichtbaar dan voor externe sollicitanten. Na de sluitingsdatum worden alle sollicitanten in één keer beoordeeld, wat betekent dat de interne sollicitant dus niet beschikt over een voorrangspositie, tenzij er sprake is van gelijke geschiktheid.

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:
Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
Op 4 mei (Doetinchem) en 6 mei (Emmen) vinden de selectiegesprekken plaats. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

Gezien de huidige maatregelen vinden de gesprekken plaats via video-bellen.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren.

De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken 30.000 mensen verspreid over het hele land. We zijn verantwoordelijk voor heffing, inning en controle van belastingen en premies volksverzekeringen. Daarnaast sporen we fraude op, verrichten we douanetaken en zorgen we voor de uitbetaling van voorlopige teruggaven en huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. In teams werken medewerkers met uiteenlopende achtergronden en opleidingsniveaus aan de dienstverlening voor miljoenen burgers en bedrijven. Op dit moment is de Belastingdienst volop in beweging; de rol van data wordt steeds groter en werkzaamheden worden in toenemende mate gedigitaliseerd. Maar in welk team of vakgebied je ook werkzaam bent: bij de Belastingdienst heb je direct een verantwoordelijke functie, van waaruit je je in verschillende richtingen verder kunt ontwikkelen om burgers en bedrijven in Nederland nog beter van dienst te kunnen zijn. De Belastingdienst is op weg naar de toekomst!

Directie Centrale Administratieve Processen

De Directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is verantwoordelijk voor een soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven door het leveren van (fiscale) producten en gegevensdiensten. CAP is ook verantwoordelijk voor de betaalfunctie en de sturing van de massale productieprocessen (regiefunctie voor massale verwerking en beheersing). En om dit goed in te kunnen vullen, is CAP verantwoordelijk voor de integrale productieplanning en productiebeheersing.


Reageer op deze vacature