Belastingdienst

Senior data analist / engineer (CAP)

Functie omschrijving

“Ik werk op het snijvlak van processen, informatiehuishouding, analyse en advies. De producten die ik lever maken onder andere een goede productiebesturing en procesinrichting mogelijk. Hierbij staan burgers en bedrijven centraal. Om mijn taken goed uit te kunnen voeren is de ontwikkeling van een robuuste gegevenshuishouding belangrijk. Aan deze uitdaging werk ik in een klein, gezellig en deskundig team met veel plezier en voldoening”. Aldus Wirre Evers, werkzaam als senior business analist bij centrale administratieve processen, afdeling regie en kwaliteit van de Belastingdienst.

De directie centrale administratieve processen (CAP) zorgt voor een soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven. We geven sturing aan de massale productieprocessen.

Binnen CAP zorgt het cluster inning voor geld in de schatkist en voor uitbetaling van toeslagen. Dit cluster ziet erop toe dat iedereen die belasting moet betalen zich aan de regels houdt. Op een efficiënte manier de verschuldigde belasting innen: dat vinden we belangrijk. Daarbij treden we dienstverlenend op wanneer dat kan, en handhavend wanneer nodig.

De afdeling regie en kwaliteit voert regie op dit proces door het verzorgen en zo nodig verbeteren van de forecast, planning en rapportage, het proces- en bestandsbeheer, en de vernieuwing, implementatie en het beheer van ICT-applicaties van de invorderingsprocessen. 

In jouw rol van senior data analist / engineer versterk jij, binnen de afdeling regie en kwaliteit, het team workforce management. Het doel van jou en je collega’s? De regie op de invordering verder te professionaliseren en het management helder te adviseren over in te zetten capaciteit en de performance. Ons team is bezig met de ontwikkeling van een robuuste inrichting van de gehele planningscyclus. De grootste uitdaging hierbij is het invullen van alle randvoorwaarden zoals de ontsluiting van bronnen en de inrichting van een datawarehouse (van ETL tot eindproduct).

Een bijzondere baan, omdat....

 • Je zorgt voor het ontwikkelen en verbeteren van de gegevensopwerking en de informatieproducten. 
 • Je samen met jouw collega’s op de locaties Amsterdam, Groningen, Enschede en Apeldoorn effectief invulling geeft aan de informatiebehoefte van het cluster inning. Je gaat voor het beste resultaat en neemt stakeholders daar goed in mee.

Jouw kritische blik, sterke analytische en communicatieve vaardigheden leiden tot gedragen oplossingsrichtingen. Door de lat voor de informatieproducten steeds hoger te leggen, daag jij jezelf continu uit. Zo blijf je jezelf ontwikkelen en kun je iedere dag weer jouw functie goed en met plezier uitoefenen.

Word jij de nieuwe collega van Wirre? Of wil je liever eerst eens praten over jouw misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem dan telefonisch contact op of whatsapp met Maarten van der Veer, manager, via 06 - 11 14 83 73.

Functie-eisen

 • Je hebt hbo werk- en denkniveau.
 • Je hebt minimaal 3 jaar relevante werkervaring in een vergelijkbare functie.
 • Je hebt gevorderde kennis m.b.t. data opwerking (ETL, Scripting) en ervaring met het schrijven van query’s in SQL, bij voorkeur op Teradata of in SAS.
 • Je beheerst Excel en bij voorkeur ook Access en ook VBA.
 • Je hebt ervaring met programmeren in SAS of aanverwante Business Intelligence solutions (bijv. Business Objects, Tableau, Cognos).
 • Je vindt het prima om door het hele land te reizen: van Amsterdam tot Enschede, en van Apeldoorn tot Groningen.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met R en/of Python of vindt het leuk om je hierin door te ontwikkelen.
 • Je hebt bij voorkeur een diploma van een opleiding in een relevante richting als bijvoorbeeld informatica.

Jouw competenties?

 • plannen en organiseren
 • samenwerken
 • klantgerichtheid
 • voortgangscontrole
 • analyseren

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3344,- tot €5139,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden.

Bijzonderheden

Wij moedigen jou aan om telefonisch contact op te nemen met de vermelde contactpersoon als de vacature opengesteld is. Het geeft jou de gelegenheid om vragen te stellen over de inhoud van de functie, en bijvoorbeeld over de sfeer en cultuur op de afdeling. Op deze wijze vorm je een completer beeld van de functie en de organisatie(cultuur). Wij staan jou graag te woord. 

Standplaats:2 vacatures Inning in Amsterdam of Apeldoorn of Enschede of Groningen; afhankelijk van het beste kandidaat principe.

Na de sluitingsdatum worden alle sollicitanten in één keer beoordeeld, wat betekent dat de interne sollicitant dus niet beschikt over een voorrangspositie, tenzij er sprake is van gelijke geschiktheid.

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. 
 • Op dinsdag 1 februari 2022 vinden de eerste selectiegesprekken plaats. Houd bij goed gevolg rekening met de mogelijkheid dat er een tweede inhoudelijk (klik)gesprek gepland gaat worden. Het arbeidsvoorwaarden / plaatsingsgesprek staat gepland op donderdag 10 februari 2022. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

Gezien de huidige maatregelen kunnen deze gesprekken plaatsvinden via video-bellen.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren. 

De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op:https://over-ons.belastingdienst.nl/

Directie Centrale Administratieve Processen

De Directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is verantwoordelijk voor een soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven door het leveren van (fiscale) producten en gegevensdiensten. CAP is ook verantwoordelijk voor de betaalfunctie en de sturing van de massale productieprocessen (regiefunctie voor massale verwerking en beheersing). En om dit goed in te kunnen vullen, is CAP verantwoordelijk voor de integrale productieplanning en productiebeheersing.

Binnen CAP zorgt het cluster inning voor geld in de schatkist en voor uitbetaling van toeslagen. Dit cluster ziet erop toe dat iedereen die belasting moet betalen zich aan de regels houdt. Op een efficiënte manier de verschuldigde belasting innen: dat vinden we belangrijk. Daarbij treden we dienstverlenend op wanneer dat kan, en handhavend wanneer nodig.

De afdeling regie en kwaliteit voert regie op dit proces door het verzorgen en zo nodig verbeteren van de forecast, planning en rapportage, het proces- en bestandsbeheer, en de vernieuwing, implementatie en het beheer van ICT-applicaties van de invorderingsprocessen.


Reageer op deze vacature