Belastingdienst

Business analist gegevens.

Functie omschrijving

Het team Procesregie zorgt voor de ontwikkeling, integratie, levering én het beheer van IV-oplossingen voor de Belastingdienstketen Gegevens. Bij ons in Apeldoorn pak je epics op, analyseer je de business behoefte en ontwerp je features waarmee jouw IT-collega’s in scrumteams de functionaliteiten kunnen bouwen. Tijdens de realisatie fase houd je als epic owner vinger aan de post.

Dit doe je bij de Belastingdienst

In jouw rol als businessanalist van het team Procesregie ben jij de verbindende schakel tussen de business, architectuur, ICT, testfase en implementatie. Je hebt kennis van al deze deelgebieden en kunt omgaan met de complexiteit die hierbij komt kijken. Zo stel je business- en informatieanalyses op en ontwerp je logische proces- en gegevensmodellen. Hierbij zorg je dat de mogelijkheden van techniek, wetgeving en bedrijfsvoering verwerkt worden in jouw ontwerpproducten.

En je biedt oplossingen voor complexe proces- en organisatievraagstukken die je ook kunt ontwerpen. Daarnaast ben je in staat omvangrijke en complexe proceswijzigingen te stroomlijnen en te borgen, én de effectiviteit van onze organisatie te verhogen met optimaal ingerichte bedrijfsprocessen. Daarbij komt jouw antenne voor politieke belangen goed van pas en ben je als geen ander bewust van de impact van kwalitatief goede processen, data en informatie. Als adviseur fungeer je met jouw helicopterview bovendien als sparringpartner van het management. Kortom: een interessante functie met volop afwisseling.

Een bijzondere baan, omdat …

 • Geen dag hetzelfde is en je een actieve rol hebt in de uitvoeringsorganisatie.
 • De business de doelen en prioriteiten stelt, waarna wij op basis van een agile-werkwijze en volgens het scaled agile framework de voorbereiding en realisatie coördineren.
 • Je jezelf altijd kunt blijven ontwikkelen; vakinhoudelijk én persoonlijk. Op die manier draag je bij aan de Belastingdienst van de toekomst.

Dit zegt een collega over jouw werkomgeving

“Ik draag bij aan het algehele informatievoorzieningsportfolio. Onze processen zijn belangrijk voor heel het land: van goed ontworpen processen profiteert iedereen. Ik ontwerp deze processen om zo structurele verbeteringen door te voeren waardoor processen steeds beter verlopen." Johannes, businessanalist gegevens bij de Belastingdienst.

Functie-eisen

 • Je hebt minimaal hbo-niveau.
 • Je hebt minimaal drie jaar relevante werkervaring, bij voorkeur met gegevensverwerkende processen, en ook kennis van of ervaring in overheidsorganisaties is een pre, net als kennis van SAFe/agile.
 • Je hebt het liefst een opleiding gevolgd in een relevante richting, zoals bestuurlijke informatiekunde, bedrijfskunde of ICT.
 • Je neemt initiatief, verbetert jezelf voortdurend en je kunt anderen op een plezierige wijze meenemen in jouw gedachtegang.
 • Je bent gericht op samenwerking en een verbinder pur sang, creatief en oplossingsgericht.
 • Je bent ondernemend, ontplooit initiatieven en durft verantwoorde risico's te nemen.
 • Je weet met jouw team binnen de gestelde normen tijdig tot passende oplossingen te komen.

Jouw competenties

 • analyseren
 • flexibiliteit
 • overtuigingskracht
 • organisatiesensitiviteit
 • plannen en organiseren

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3919,- tot €5825,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden.

Bijzonderheden

Voor interne sollicitanten is deze vacature vijf werkdagen eerder zichtbaar dan voor externe sollicitanten. Na de sluitingsdatum worden alle sollicitanten in één keer beoordeeld, wat betekent dat de interne sollicitant dus niet beschikt over een voorrangspositie, tenzij er sprake is van gelijke geschiktheid.

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. 
 • Op maandag 4 juli vinden de selectiegesprekken plaats. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren. 

De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment. 

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op:https://over-ons.belastingdienst.nl/

Directie Centrale Administratieve Processen

De Directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is verantwoordelijk voor een soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven door het leveren van (fiscale) producten en gegevensdiensten. CAP is ook verantwoordelijk voor de betaalfunctie en de sturing van de massale productieprocessen (regiefunctie voor massale verwerking en beheersing). En om dit goed in te kunnen vullen, is CAP verantwoordelijk voor de integrale productieplanning en productiebeheersing.


Reageer op deze vacature