Jurist (2 x 36 uur – 2,0 fte)

De Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe zoekt een

 

Jurist

(2 x 36 uur – 2,0 fte)


Ben jij enthousiast en gedreven om je in te zetten voor het milieu en de kwaliteit van de leefomgeving en wil je bijdragen aan de doorontwikkeling van onze organisatie?

 

Als jurist werk je binnen een dynamische omgeving waar veel onderwerpen tegelijkertijd spelen. Geeft het jou voldoening om juridische advisering toe te passen bij vergunningverlening, toezicht & handhaving, bodem en juridische concernvraagstukken? Kom dan werken bij de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe als jurist!

Wat ga je doen?

Je bent op de hoogte van- en volgt regionale en landelijke ontwikkelingen op de voet. Je kunt zelfstandig adviseren over (complexe) juridische (beleids-) vraagstukken van meerdere brede terreinen (onder andere milieu, bodem, geur, geluid, agrarisch en toezicht en handhaving). Je adviseert over gedoogmogelijkheden en het opstellen van gedoogbeschikkingen. Je begeleidt (complexe) handhavingstrajecten en begeleidt het opstellen van handhavingsbesluiten.

Jij analyseert en verwerkt nieuwe wet- en regelgeving, jurisprudentie en ontwikkelingen in beleid. Je geeft advies over algemeen bestuursrechtelijke vraagstukken. Tevens kun jij onze opdrachtgevers op een juiste wijze vertegenwoordigen bij bezwaar- en rechtszaken. Je bent kritisch, nauwkeurig en werkt vanuit een positieve benadering. Je neemt deel aan verschillende interne én externe overlegvormen.

Wat bieden we jou?

Werken bij de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD Drenthe) is dynamisch, veelzijdig en complex en wordt door collega’s ervaren als ontzettend leuk. We hebben een werkomgeving waarin je kunt leren én jezelf kunt ontwikkelen. Er is dus volop mogelijkheid om jouw kennis op peil te houden. Daarnaast is onze werksfeer informeel en bestaat er een goede werk-privé balans met flexibele werktijden.

Alle vacatures vind je op RUD Drenthe (vooruitindrenthe.nl). Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan vooral aan op Vooruit in Drenthe.

Wij bieden in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor één jaar. Bij gebleken geschiktheid en een goede klik wordt deze omgezet naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De functie jurist is ingedeeld in het HR21 functieprofiel Medewerker Beleidsuitvoering I. Het salaris (afhankelijk van kennis en ervaring) is gebaseerd op schaal 10 van de Cao SGO 2024 met een bruto maandsalaris van maximaal € 5.247,- bij een dienstverband van 36 uur.

Naast je salaris ontvang je een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% van je bruto salaris en een thuiswerkvergoeding. Het IKB kan (maandelijks) worden ingezet voor bijvoorbeeld het kopen van vakantiedagen of het aanschaffen van een fiets.

Wie ben jij?

Je bent een open persoon met een natuurlijke nieuwsgierigheid en een proactieve instelling. Je hebt overtuigingskracht en bent hierin een verbindende collega die klant- en resultaatgericht en pragmatisch te werk gaat. Je bent stressbestendig, daadkrachtig en weet goed om te gaan met verschillende belangen.

Daarnaast heb je een uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.

Voor de functie is het een pre wanneer je:

 • Je aantoonbaar over uitmuntende communicatiestijlen beschikt, zowel mondeling als schriftelijk;
 • Over inlevingsvermogen en overtuigingskracht beschikt;
 • Op de hoogte bent van ontwikkelingen op het terrein van omgevingsdiensten;
 • Beschikt over een analytisch en probleemoplossend denkvermogen;
 • Kennis van omgevingsdiensten;
 • Procesmatige ervaring hebt;

Daarnaast vragen we:

 • HBO werk- en denkniveau;
 • Een afgeronde HBO opleiding (milieurecht en/of bestuursrecht);
 • Kennis van relevante wet- en regelgeving zoals de verandering van milieu- en bodemwetgeving in relatie met de omgevingswet;
 • Kennis van de Awb en Europese milieu- en bodem wetgeving;
 • Kennis van het opstellen van maatwerkvoorschriften;
 • Kennis van onder meer de wet VTH, Landelijke handhavingsstrategie, toepassen van bestuursdwang en dwangsom;
 • en de bereidheid om aanvullende cursussen en opleidingen te volgen.

Wie zijn wij?

Bij de RUD Drenthe werken zo’n 200 gespecialiseerde medewerkers met kennis van en ervaring met milieuwetgeving. Inwoners en bedrijven van Drenthe kunnen op ons rekenen.  Dat moet ook, want we hebben te maken met een sterk veranderende omgeving waarin volop wordt geïnvesteerd en het milieu steeds meer aandacht krijgt. Wist je dat wij als omgevingsdiensten impact hebben op thema’s die dagelijks in de krant staan? Denk aan onderwerpen als energie, lucht en geluid. Vanuit onze taak als omgevingsdienst hebben we zorg voor een schone, veilige en duurzame leefomgeving. Nu én voor volgende generaties. Dit doen wij onder andere door middel van het houden van toezicht en het handhaven van de wettelijke milieuregels, door vergunningverlening en door onze twaalf gemeenten en de provincie te adviseren over verschillende milieuthema’s.

Werken bij de RUD Drenthe betekent werken bij een betrokken organisatie, die zich continu ontwikkelt en volop ambitie heeft. Daar kun jij onderdeel van uitmaken!

Ben je enthousiast?

Dan ontvangen we graag je sollicitatie!

We zien je sollicitatie graag tegemoet via Vooruit in Drenthe. Dit kan t/m woensdag 28 februari 2024.

De sollicitatiegesprekken zijn gepland op woensdag 6 maart 2024. We vragen je hier rekening mee te houden.

Wil je meer informatie over de functie? Neem dan contact op met Arry Ayal via telefoonnummer 0592-754562.

 

Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.

Wij hebben begrip voor acquisitie, maar zullen daar niet op ingaan.

Voor meer informatie over onze organisatie, zie www.ruddrenthe.nl