Betrokken junior onderzoeker

Doe jij graag onderzoek en wil je je daar verder in ontwikkelen? Oordeel jij eerlijk over overheidsbeleid? Kun jij heldere conclusies trekken die stevig onderbouwd zijn èn relevant zijn voor de praktijk? Dan zijn wij op zoek naar jou.

Wij zoeken een 

Betrokken junior-onderzoeker (m/v/x)

24 - 36 uur per week

Wat bereiken de drie Noordelijke provincies met hun beleid, houden ze zich aan de wet en geven ze niet te veel geld uit? Dat zijn in de kern de vragen die we als Noordelijke Rekenkamer voortdurend beantwoorden. Abstracter geformuleerd: wij brengen provinciale bestuursprocessen en beleidsprestaties nauwkeurig in kaart en toetsen die aan beleidsdoelstellingen en aan eisen van doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid. 

Als junior-onderzoeker leer je veel over het doen van (beleidsevaluatie-)onderzoek en over provincies en hun beleid. Je verricht je onderzoek ten behoeve van het College van de Noordelijke Rekenkamer. De rekenkamer is onafhankelijke instantie, ingesteld door Provinciale Staten van Drenthe, Fryslân en Groningen. 

Je werkt in prettige samenwerking met collega’s in kleine multidisciplinaire teams; je zelfstandigheid zal steeds groter kunnen worden. Jouw werkzaamheden bestaan uit het, steeds in samenwerking met ervaren onderzoekers:

 • nauwkeurig analyseren van wettelijke kaders, beleidsplannen, uitvoeringsbesluiten en netwerken van publieke en private organisaties;
 • mede opzetten en uitvoeren van onderzoek;
 • inschatten van politiek-bestuurlijke verhoudingen en van de verhouding tussen overheden (vertrekkend vanuit de positie van het middenbestuur);
 • toepassen van diverse methoden van onderzoek;
 • loyaal werken in een klein multidisciplinair team. 

Wij vragen

 • recent afgeronde (of zeer binnenkort af te ronden) academische opleiding die voor het werk van de rekenkamer relevant is;
 • aantoonbare interesse in het opzetten en doen van evaluatieonderzoek;
 • analytisch vermogen;
 • aantoonbare vaardigheid in toegankelijk schriftelijk rapporteren;
 • enthousiasme om zowel zelfstandig als in teamverband te werken. 

Je hoeft geen ervaring te hebben met rekenkameronderzoek; het mag natuurlijk wel. 

Wij bieden

Je komt te werken binnen het bureau van de Noordelijke Rekenkamer. We vormen een hecht team en zijn in veel opzichten divers. We werken niet alleen heel hard en serieus, maar er is ook ruimte voor humor en discussie. We respecteren en waarderen verschillende ideeën, achtergronden en aandachtsgebieden. Het bureau van de Noordelijke Rekenkamer is een klein (7 mensen) multidisciplinair team van onderzoekers, ondersteund door een officemanager en geleid door een secretaris-directeur. Ons kantoor bevindt zich tussen het Asserbos en de binnenstad: een mooi deel van Assen. 

De arbeidsvoorwaarden zijn goed. Wij bieden schaal 10 van de provinciale cao (€3.385 tot maximaal €4.778 bruto per maand plus 22% IKB, op basis van 36 uur). De aanstelling is vooralsnog voor één jaar, met uitzicht op verlenging tot maximaal drie jaar. Er is veel ruimte voor flexibiliteit, persoonlijke ontwikkeling, scholing, deels thuiswerken en vitaliteit. 

Meer weten?

 • Kijk op de website van de Noordelijke Rekenkamer voor het onderzoeksprogramma, de organisatie, de medewerkers, recente rapporten en persberichten: www.noordelijkerekenkamer.nl.
 • Neem contact op met de secretaris-directeur van de Noordelijke Rekenkamer, dr. Linze Schaap, l.schaap@noordelijkerekenkamer.nl / 06-13006632. In verband met vakantie kan dit uitsluitend tot 9 september en na 1 oktober. 

Interesse?

 • Stuur je motivatiebrief met cv vóór 9 oktober 2023, via a.pietersma@noordelijkerekenkamer.nl.
 • De selectie gebeurt in twee ronden. De gesprekken in de eerste selectieronde vinden plaats op 12 oktober. Op 19 oktober spreken we de geselecteerden graag nogmaals. Het arbeidsvoorwaardengesprek organiseren we dan in week 43 of 44. We streven naar aanstelling per 1 januari. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature zal geen positieve gevolgen hebben.