Vrijwilligers gezocht voor het HELP-programma

Het Martini Ziekenhuis is een organisatie waarbinnen vrijwilligers en beroepskrachten zich schouder aan schouder inzetten voor de belangen van de patiënten. Het ziekenhuis en de zorg zijn onlosmakelijk verbonden met vrijwilligers en vrijwilligerswerk. Het vrijwilligerswerk is geen vervanging van de professionele hulpverlening, maar biedt de individuele patiënt een toegevoegde waarde om zijn of haar verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. In het Martini Ziekenhuis draagt het vrijwilligerswerk bij aan een hoog serviceniveau aan de patiënt.
De vrijwilligersorganisatie wil bijdragen aan de betekenis ‘(Samen voor de beste zorg’)  door verbinding te zoeken en samen te werken met diverse organisatieonderdelen van het Martini Ziekenhuis. 

Het HELP-programma
Het HELP-programma (Hospital Elderly Life Program) richt zich op kwetsbare oudere patiënten die tijdens hun ziekenhuisopname extra ondersteuning nodig hebben bij het herstel van lichamelijk, geestelijk en sociaal functioneren.  Extra activiteiten in de vorm van een rondje lopen op de gang (beweging), de krant lezen en bespreken, een spelletje doen (cognitie), indien nodig uitleg geven over het gebruik van de televisie en gezelschap houden bij het eten en drinken (voeding) zijn voorbeelden van deze ondersteuning.

Het HELP-programma is gestart in februari 2018 op de afdeling Cardiologie (hartziekten) met een pilot. Deze pilot is na een halfjaar succesvol afgerond en draait nu als vast onderdeel mee van het dagelijkse programma. We willen het project binnenkort gaan implementeren op de gecombineerde afdeling Interne Geneeskunde en Geriatrie (ouderengeneeskunde).

Over de functie
Onder leiding van een vaktherapeut begeleiden de vrijwilligers patiënten op de afdeling Geriatrie bij hun dagactiviteiten. Om deze specifieke patiëntengroep zo goed mogelijk te begeleiden bieden wij een scholing aan. De vrijwilligers werken in duo’s,  4 uur per week van ca. 13.30 uur tot ca. 17.30 uur. Er bestaan ook mogelijkheden om o.a. als ondersteuning tijdens de eetmomenten aan te sluiten. Tijden van ca. 17.30 uur tot ca. 20.00 uur.  Er wordt dan een gratis maaltijd verstrekt aan de vrijwilliger.

Dit breng je mee

 • We vragen vrijwilligers voor het HELP-programma voor de duur van minimaal 1 jaar.
 • We zijn op zoek zijn naar een mix van vrijwilligers (jong en oud).
 • Je bent minimaal 4 uur per week beschikbaar.
 • Je hebt affiniteit met ouderen en beschikt over vaardigheden om met ouderen om te gaan; deze ouderen zijn vaak nog kwetsbaar en van hun ziekte herstellend.
 • Je legt gemakkelijk contact met patiënten.
 • Je kunt omgaan met patiënten die soms wat verward zijn tijdens de opname en een brede variatie aan problemen kunnen hebben.
 • Je kunt goed samenwerken met de patiënt, zijn naasten en de zorgprofessionals.
 • Je hebt een vriendelijke, open en respectvolle houding.
 • Je kent je eigen grenzen en kan waar nodig hulp inschakelen.
 • Je bent bereid tot het volgen van scholing gericht op het begeleiden van patiënten met problemen op het gebied van voeding, mobiliteit en cognitie.
 • Je bent minimaal 18 jaar.

Waar kom je te werken
De afdeling Geriatrie is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van oudere patiënten die meerdere aandoeningen hebben en bij wie lichamelijke klachten worden versterkt door psychische problemen zoals geheugenverlies of somberheid. Naast de afdeling Geriatrie is er de Interne Geneeskunde die zich richt op het voorkomen, herkennen en behandelen van ziekten van de inwendige organen en orgaansystemen bij volwassenen.is het specialisme dat zich bezig houdt met inwendige ziektes.

Op de afdeling Interne Geneeskunde/Geriatrie werkt een jong en betrokken team dat volop in ontwikkeling is. Op de afdeling werken we samen in een team met verschillende disciplines, waarbij je kunt denken aan verpleegkundigen, helpende, voedingsassistenten, secretaresses en een vaktherapeut beeldend. Met elkaar dragen wij zorg voor ongeveer 30 patiënten voor het specialisme Ook zijn er regelmatig stagiaires op de afdeling.

Wat bieden we

 • Ontwikkelingsmogelijkheden d.m.v. coaching en scholing.
 • Reiskostenvergoeding op basis van openbaar vervoer.
 • Dienstkleding wordt verstrekt.
 • Indien van toepassing een gratis maaltijd.
 • Een nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen.
 • Teamuitjes, een jaarfeest en een zelf uit te kiezen kerstcadeau.

Volg je op dit moment een zorgopleiding of heb je deze ambitie, dan ben je ook van harte uitgenodigd te solliciteren.

Enthousiast?
We komen graag met je in contact! Bel voor informatie:
Agnes Meerman, coördinator Vrijwilligerswerk tel. (050) 524 7990.

Overige informatie:
Er is voor aanvang de mogelijkheid om een dag mee te lopen met een vrijwilliger.

Samen voor de beste zorg!
Het Martini Ziekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis. Naast brede basiszorg bieden we complexe zorg in acht expertisecentra. Samen met de Santeon ziekenhuizen werken we continu aan vernieuwing. Daarbij investeren we volop in de opleiding en ontwikkeling van onze mensen.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie over ons ziekenhuis op www.martiniziekenhuis.nl of solliciteer direct!