Trainee Ruimtelijke Ordening (2 plekken), Gemeente Midden-Drenthe
Gemeente Midden-Drenthe, trainee Ruimtelijke Ordening (2 plekken)
Je bent net (of bijna) klaar met je HBO/WO opleiding en op zoek naar een werkplek, waar naast het opdoen van werkervaring, er ook volop ruimte is voor je persoonlijke ontwikkeling. Je gaat aan de slag als trainee Ruimtelijke Ordening bij de gemeente Midden-Drenthe. Daarnaast volg je een programma bij GOA Publiek om extra aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling en netwerken. Klinkt dit jou goed in de oren? Lees dan snel de vacature! Nog enthousiaster geworden? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren en wie weet is deze kans voor jou!
Voor welke organisatie ga je werken?
Er werken ongeveer 300 medewerkers bij de gemeente Midden-Drenthe (standplaats: Beilen). Ondanks dat zijn we een open organisatie met korte lijnen richting het bestuur. Gezamenlijk werken we hard aan onze missie “We zijn er voor een mooi Midden-Drenthe”. Dit doen we onder andere door er te zijn voor onze inwoners en het bestuur. Daarnaast vinden we het belangrijk om bij ons werk altijd de kernwaarden van de organisatie in ons achterhoofd te houden; vertrouwen, verbinding en ondernemerschap.
Kortom; we zijn een organisatie met ambitieuze doelen waar we elke dag samen aan werken.
Hoe ziet jouw werkomgeving eruit?
Als RO (Ruimtelijke Ordening) -trainee kom je terecht in het team Omgeving en Veiligheid. Dit team bestaat uit ongeveer 20 mensen. Het werk binnen het team is erg afwisselend. Zo houden we ons bezig met vergunningverlening, zowel op het gebied van bouw en RO, als op het gebied van evenementen, APV en bijzondere wetten. Daarnaast zitten ook de adviseurs openbare orde en veiligheid, de BOA’s en een beleidsmedewerker in ons team. De werkzaamheden die je uitvoert als RO-trainee hebben natuurlijk ook raakvlakken met andere onderdelen van de organisatie. Samenwerking met andere teams is daarom essentieel, bijvoorbeeld met het team Ruimtelijk beleid en projecten.
Door de gevarieerde werkzaamheden en onderwerpen waar we ons mee bezig houden kunnen we veel van elkaar leren. We staan daar dan ook altijd voor open en lopen makkelijk bij elkaar binnen wanneer we ergens niet uitkomen. Zo nu en dan is er natuurlijk ook ruimte voor een gezellig praatje, want ook gezelligheid is iets wat dit team kenmerkt!
We vinden het daarom ook belangrijk om af en toe het werk los te laten en elkaar beter te leren kennen door, bijvoorbeeld, een teamuitje.
Wat wordt jouw rol?
Als RO-trainee ga je je bezig houden met het inhoudelijk leren analyseren en behandelen van ruimtelijke vraagstukken, zoals:
- Principeverzoeken;
- Informatieverzoeken;
- Bestemmingsplanwijzigingen, en ;
- Beoordelen van de bijbehorende producten.
Je adviseert bij procedures met politieke, financiële en maatschappelijke impact. Hierbij handel je vanuit een open houding, de zogenaamde; “ja, mits” houding, om zo te faciliteren en mee te denken vanuit alle betrokken belangen. Dit betekent ook dat je soms advies moet geven in politiek gevoelige dossiers bij het college van B&W of de gemeenteraad.
Tevens krijg je alvast een kijkje in de keuken van de Omgevingswet die naar verwachting in januari 2024 in werking treedt en leer je hier alvast mee te werken.
Na het inwerktraject kun je uiteindelijk zelfstandig beoordelen welke beleids- en ruimtelijke aspecten van belang zijn bij een vraagstuk, relevante adviezen inwinnen bij collega’s en vooroverlegpartners zoals de bodemdeskundige, ecoloog, provincie, regionale uitvoeringsdienst Drenthe en waterschappen om vervolgens zelfstandig een eindconclusie kunnen trekken gebaseerd op het ingewonnen advies. Maar ook:
- Het kunnen lezen van bestemmingsplannen, afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden;
- Kunnen beoordelen welke procedure van toepassing is;
- Zelfstandig ruimtelijke afwegingen kunnen maken;
- Het bestuur zelfstandig kunnen adviseren en aanvoelen wanneer een vraagstuk een politiek gevoelige achtergrond kent.
Benieuwd naar hoe jouw ‘gemiddelde werkdag’ eruit kan gaan zien?
Je begint de dag met het inhoudelijk doornemen en een eerste QuickScan maken van nieuw binnengekomen principeverzoeken. Vervolgens ga je gericht deelzaken uitzetten bij relevante collega’s en vooroverlegpartners zoals de provincie, regionale uitvoeringsdienst Drenthe en het waterschap. Dan is het eerst tijd om effe een bakkie doen!
Daarna ga je verder met het schrijven van een of meerdere memo’s voor het integraal overleg. Je hebt alle deeladviezen namelijk binnen! Nu is het tijd deze te analyseren en samen te brengen tot één integraal advies die je vervolgens met je collega’s bespreekt en afstemt.
Time for lunch!
Na je lunch-break heb je een overleg met initiatiefnemers inzake een door hun ingebracht dossier. Vervolgens komt een collega komt bij je aan het bureau om te sparren over een goede ruimtelijke ordening. Aan het einde van je werkdag stem je tot slot met je collega’s van Beleid af over belangrijke beleidsvisies. Een productieve werkdag zit er op en je gaat genieten van je vrije avond!
Wat bieden we jou?
Als RO-trainee kom je in dienst bij de Gemeente Midden-Drenthe. Je werkt 36 uur per week voor de duur van 12 maanden (binnen de 36 uur heb je een dagdeel voor het traineeprogramma via GOA Publiek). In het programma worden onder drie pijlers diverse workshops, trainingen, intervisies en andere bijeenkomsten georganiseerd (of je gaat deze zelf organiseren). We zetten in op persoonlijke begeleiding en aandacht, daarnaast maak je onderdeel uit van een traineegroep. Het programma biedt je een uitstekende leermogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en te ontplooien. Naast het op doen van werkervaring ga je kennis maken met de gemeentelijke organisatie en het ambtelijk vakmanschap.
- Je ontvangt een 36 uurscontract voor de duur van 12 maanden, met uitzicht op een vaste aanstelling na het traineeship;
- Je salaris is gewaardeerd in schaal 9.0 CAO gemeenten;
- Je hebt recht op een thuiswerkvergoeding als je vanuit huis werkt. De gemeente biedt de mogelijkheid 50% thuis te werken (50% van je werktijd ben je aanwezig op de locatie in Beilen);
- Er is sprake van een reiskostenregeling.
Wat vragen we van jou?
Je hebt een afgeronde (HBO/WO) opleiding in de richting van bestuursrecht, omgevingsrecht, planologie en je hebt cursussen en/of opleidingen gevolgd gericht op de fysieke leefomgeving.
Je bent van nature iemand die analytisch en pragmatisch is aangelegd. Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken, maar ook individueel je conclusies durft te trekken. Je bent communicatief sterk en je weet zaken kort en krachtig samen te vatten. Verder ben je leergierig en klantgericht ingesteld en sta je stevig in je schoenen.
Meer informatie en solliciteren
GOA Publiek verzorgt de werving en eerste selectie van deze vacature. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze opdracht, dan kun je contact opnemen via 050 700 13 23 of info@goapubliek.nl.
Wanneer je enthousiast bent geworden van de vacature vragen we je om ons zo snel mogelijk omver te blazen met jouw motivatie, maar uiterlijk op 28 mei 2023. Reageren kan uitsluitend via de website van GOA Publiek (www.goapubliek.nl/vacatures).
Contactpersoon: Josephine Boer (Carrièrecoach)