Gegevensmanager

De afdeling Informatiemanagement (IM) van gemeente Leeuwarden is op zoek naar een Gegevensmanager voor 32-36 uur per week.

Door ontwikkelingen op het gebied van datagedreven werken en de daaruit volgende ambities, is er behoefte aan adviseringscapaciteit op zowel strategische als tactische vraagstukken met betrekking tot gegevensmanagement.

Als gegevensmanager adviseer je op het gebied van de I-strategie en het gemeentelijk informatiebeleid in relatie tot het datagedreven werken en doe je dit in afstemming met het afdelingshoofd IM, de Enterprise architect, informatie architect, de informatiemanager, de informatieadviseurs, de regisseurs van de pijlers van de I-strategie en de CISO. Waar nodig stemt de gegevensmanager dit af met de beleidscollega’s van de samenwerkingspartners.

Binnen deze functie ligt jouw focus op onze data en gegevens. Als gegevensmanager houd jij je bezig met de optimalisatie van alle sturingsinformatie en data bij gemeente Leeuwarden. Jij draagt zorg voor het bruikbaar en toegankelijk maken van data en gegevens voor de organisatie, hierbij borg je de kwaliteit. Je speelt een actieve rol in de doorontwikkeling van datagedreven werken.

Je rapporteert aan/ontvangt hiërarchische richtlijnen van de manager IM en werkt nauw samen met collega architecten (Enterprise architect, informatiearchitect en ICT architecten), de informatiemanager en de regisseurs van de pijlers van de I-strategie (Common ground, Data, Cloud en generieke voorzieningen).

Behoefte is aan een gegevensmanager die ‘hands on’ kan adviseren binnen een breed scala aan projecten en ontwikkelingen binnen de organisatie. De gegevensmanager is in staat snel te schakelen met de vakafdelingen, tussen projecten en binnen informatievoorziening. De gegevensmanager bewaakt op hoofdlijnen de gegevensarchitectuur en samenhang tussen de projecten en ontwikkelingen en toetst deze aan de hand van de Basis Startarchitectuur en de I-strategie.

Op onder meer de volgende onderwerpen en projecten wordt de gegevensmanager ingezet om te adviseren vanuit het perspectief van datagedreven werken en gegevensarchitectuur:

 • Common ground
 • Datagedreven werken
 • Cloud transitie
 • Digital twin
 • Wet open overheid (Woo)
 • Stelsel van basisregistraties
 • Integratie
 • 3D technologie
 • Burgerparticipatie
 • Omgevingswet

Wie ben jij

Als gegevensmanager ben je een communicatief en analytisch sterk persoon. Je hebt een proactieve en coachende wijze van werken. Je bent oplossingsgericht (weet de theorie naar praktische oplossingen te vertalen), organisatie sensitief en creatief in het bedenken van oplossingen. Daarnaast beschik je over:

 • Een afgeronde Hbo-opleiding of hoger met vergelijkbaar werk- en denkniveau;
 • Relevante werkervaring op het gebied van gegevensmanagement vanuit een vergelijkbare rol;
 • Kennis van gemeentelijke processen, stelsel van basisregistraties en ervaring met werken binnen een (grote) overheidsorganisatie;
 • Aantoonbare advies- en schrijfvaardigheden;
 • Kennis van de geaccepteerde modellen/talen is een pré (bv Togaf en Archimate).

Waar ga je werken

Leeuwarden is een dynamische, bruisende stad en de economische motor van Friesland. De Friese hoofdstad is een echte hofstad met een prachtig, historisch centrum, een schat aan rijksmonumenten, verrassende winkels en gezellige terrassen. Maar tegelijk met de modernste voorzieningen voor bewoners, bezoekers, studenten en ondernemers. In 2018 was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Een jaar met veel dynamiek en met een enorme positieve promotie van de stad en regio. Dat houden we vast of nog liever willen we versterken in de komende jaren.

Leeuwarden, een complete stad met - sinds de gemeentelijke herindeling van 2018 - zelfs 35 dorpen. In de nieuwe gemeente wonen ruim 125.000 inwoners. We zijn een energieke organisatie met een verscheidenheid aan boeiende vraagstukken. Met bijna 2.000 medewerkers werken we in verschillende rollen en samenwerkingsverbanden aan de realisatie van de ambities van de gemeente en de uitvoer van diensten voor onze burgers en ondernemers.

De afdeling Informatiemanagement (IM) beheert de applicaties van de gemeente, adviseert en geeft ondersteuning op het gebied van informatievoorziening.

Wat bieden wij

Wij bieden een salaris, afhankelijk van opleiding en ervaring, maximaal € 5.021,- (functieschaal 10A, salarisschaal 1-4-2022 Cao Gemeenten) bruto per maand bij een 36-urige werkweek. Het betreft een structurele functie, wij bieden een jaarcontract met uitzicht op verlenging van het contract voor onbepaalde tijd.

Bij de gemeente Leeuwarden werken we hybride, je bent waar het werk is, wat bij jou past en in overleg met het team. De praktijk laat zien dat het meestal 50/50 op het gemeentehuis en thuis is. We hebben goede faciliteiten om je werkplek thuis in te richten.

Een extra aantrekkelijke voorwaarde is het gebruik kunnen maken van 17,05% Individueel Keuzebudget (IKB) boven op het bruto jaarsalaris. Naast een goed salaris biedt de gemeente Leeuwarden meer aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan flexibele werktijden, een laptop, mobiele telefoon, gunstig pensioenfonds, kortingen op diverse verzekeringen en korting op jouw fitnessabonnement. Daarnaast investeren we in jouw persoonlijke ontwikkeling, we horen graag hoe jij dit ziet. Je ideeën en initiatieven worden op prijs gesteld en je krijgt ruimte en vertrouwen om deze vorm te geven.

Contact

Enthousiast geworden? Reageren op deze vacature kan via onderstaande sollicitatiebutton. De sluitingsdatum voor deze vacature is dinsdag 21 maart 2023. De gesprekken zullen digitaal plaatsvinden op vrijdag 24 maart 2023.

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Elsbeth van Haselen, Hoofd Informatiemanagement via telefoonnummer 06 120 844 42 / 058 233 9063.

Heb je vragen over de procedure dan kun je contact opnemen met Steven Jaasma, Adviseur Werving en Selectie, telefoonnummer 06 501 932 85 (ook Whatsapp) / 058 233 6164 of .

De vacature staat open voor interne medewerkers bij de gemeente Leeuwarden (zie verbreding begrip interne medewerker op intranet). Overige belangstellenden kunnen reageren, maar genoemde medewerkers hebben een voorrangspositie.

De gemeente Leeuwarden let niet op leeftijd, sekse, afkomst, kleur of geaardheid. Bij ons tellen je kwaliteiten.

Om in dienst te kunnen treden bij de gemeente Leeuwarden is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist.

Solliciteren