Beleidsmedewerker belastingen

Niemand betaalt graag belasting en toch ziet iedereen er wat voor terug. Denk aan het aanleggen en onderhouden van straten en fietspaden. Of de ondersteuning van mensen, die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Gevarieerd en belangrijk werk dat heb je als beleidsmedewerker belastingen absoluut! Een bijzondere functie, omdat je niet alleen beleid ontwikkelt, maar ook zorgt dat deze in toegankelijke taal gepresenteerd wordt. Hiermee draag je direct bij aan onze dienstverlening!

 

Wat kun je dan onder andere van de functie verwachten

Uit onze belastinginkomsten betalen we veel belangrijke zaken. We leggen onder andere wegen en voetpaden aan en zorgen voor het onderhoud. En we halen het afval op en zorgen ervoor dat er sport- en cultuurfaciliteiten zijn, zoals het zwembad en het theater. Als we voor de uitvoering van al deze taken niet onze eigen belastinginkomsten zouden hebben, zou Groningen er heel anders uitzien!

De gemeentelijke belastingen innen doen we niet zelf. Dat doet het Noordelijk Belastingkantoor voor ons. In je rol van beleidsmedewerker belastingen zorg jij voor de verbinding tussen de gemeente en het Noordelijk Belastingkantoor. Hierin zie je toe op een goede samenwerking en zorg je ervoor dat het Noordelijk Belastingkantoor de financiële afspraken en de afspraken over de dienstverlening nakomt. Bij het Noordelijk Belastingkantoor komt ruim 150 mln. euro aan gemeentelijk belastinggeld binnen. Als beleidsmedewerker belastingen ben je binnen de gemeente dé belastingdeskundige en bent hierdoor ook dé vraagbaak voor je collega’s. Je ontwikkelt gemeentelijk belastingbeleid en adviseert management en het politieke bestuur daarover. Hiervoor vragen wij dat je je bewust bent van de behoeftes en belangen van anderen, maar ook van de omgeving en jouw invloed hierop. Mochten er dan tegenstrijdige belangen spelen, dan is het in jouw functie cruciaal dat er alsnog een goed resultaat behaald wordt. Verder bereid je ook college- en raadsvoorstellen voor over de gemeentelijke belastingen en stel je de gemeentelijke belastingverordeningen op. Het is dan ook belangrijk dat deze verordeningen up-to-date zijn.

Daarnaast verwerk en analyseer je de financiële informatie over de belastinginkomsten ten behoeve van onze eigen planning en control cyclus.

Anders belangrijke werkzaamheden zijn:

 • je bereidt voor onze bestuurder de bestuursvergaderingen met het Noordelijk Belastingkantoor voor;
 • ben je het aanspreekpunt voor de accountant voor de gemeentelijke belastingen.

 

Waar je komt te werken

Je vormt een duo met de andere beleidsmedewerker belastingen. Samen maken jullie deel uit van het nieuwe team Beleid en Dienstverlening. Dit team ondersteunt en adviseert de rest van de directie Publieke Dienstverlening waartoe ook de afdeling Burgerzaken, het Klant Contact Centrum (KCC) behoren. Daarnaast werk je nauw samen met de financieel adviseurs van het Shared Service Center. De directie Publieke Dienstverlening is één van de 16 directies binnen de gemeente Groningen. De precieze organisatiestructuur leggen we je graag uit als we elkaar spreken.

 

Wij vragen

 • een passende opleiding op WO- of HBO-niveau;
 • relevante en aantoonbare werkervaring op het gebied van de gemeentelijke belastingen;
 • een goed ontwikkelde bestuurlijke antenne.

 

Uiteraard staat daar ook wat tegenover. Op het moment dat je bij ons in dienst komt krijg je van ons

 • een salaris, afhankelijk van jouw achtergrond, van maximaal € 5.372,--, [functioneel schaal 11, HR21-normfunctie Adviseur III];
 • je kunt ervoor kiezen om ADV-uren op te bouwen;
 • naast dit salaris bouw je elke maand nog eens 17,05% van je salaris extra op; ons zogeheten Individueel Keuze Budget. Dit budget is opgebouwd uit je vakantiegeld, eindejaarsuitkering, een levensloopbijdrage en een aantal bovenwettelijk verlofuren. Jij kiest of je dit wilt sparen, of dat je dit elke maand bij je salaris wil. Je kunt er ook extra verlofuren mee kopen;
 • een leven lang ontwikkelen vinden wij heel normaal. Daarom hebben wij een digitaal leerportaal ‘Groningen Leert’;
 • een telefoon en een iPad óf laptop in bruikleen;
 • de mogelijkheid om thuis te werken. In dat geval faciliteren wij voor jou voorzieningen die dit verantwoord maken, denk aan een bureaustoel of extra beeldscherm;
 • we hebben een actieve jongeren vereniging voor ambtenaren tot en met 35 jaar en uiteraard een personeelsvereniging;
 • wij zijn als organisatie continu in ontwikkeling. Dat betekent dat er altijd diverse doorgroeimogelijkheden voor jou zijn, zowel binnen de directie als de gehele organisatie;
 • we hebben nog meer secundaire arbeidsvoorwaarden; ook daar vertellen we je uiteraard graag meer over!

 

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van de functie, kun je contact opnemen met Arjan Hageman, beleidsmedewerker belastingen, via telefoonnummer 06 -52 57 22 50.

 

Reageren

Je kunt uitsluitend reageren via het digitale sollicitatieformulier via de button ‘solliciteren’. Solliciteren kan tot en met 24 juni 2022. Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild. Het kan voorkomen, dat correspondentie van de gemeente Groningen met betrekking tot deze vacature in je ‘ongewenste items’ (SPAM-box) terecht komt. Check je SPAM-box daarom regelmatig!

 

Deze vacature wordt intern gepubliceerd, waarbij voorrangs-kandidaten van de Gemeente Groningen voorrang hebben.

 

Interne medewerkers zijn: medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde en bepaalde tijd bij de gemeente Groningen; (oud-) werknemers die op basis van de Cao gemeenten een uitkering ontvangen van de gemeente (hoofdstuk 7, 9 en 10 CAO gemeenten); deelnemers van de kansenpool diversiteit, medewerkers met een werkervaringsplaats, re-integratiebaan of een maatschappelijke baan, werkzaam binnen de gemeente Groningen; WSW-medewerkers; trainees (na een halfjaar werkzaam te zijn bij de gemeente Groningen); medewerkers <30 jaar werkzaam in een werkleerbaan (na een half jaar werkzaam te zijn bij de gemeente Groningen); uitzendkrachten werkzaam bij de gemeente Groningen.

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.       

Solliciteer