Ontwerper Openbare Ruimte

Wil jij bijdragen aan een nog mooiere en toekomstbestendige leefomgeving voor de inwoners en bezoekers van Groningen? Lees dan hier verder!

Hier werk je aan mee
In de binnenstad van Groningen werken we aan het uitvoeringsprogramma Ruimte voor Jou. Dit programma omvat zo’n 50 projecten met als doel een aantrekkelijke, toegankelijke, veilige en bereikbare binnenstad voor iedereen. Momenteel werken we onder andere aan de Grote Markt en haar aanloopstraten, Dudok aan het Diep en het Damsterplein. In de aanpak van de binnenstad kun jij ook een rol in spelen, bijvoorbeeld door één van de nieuwe projecten op te pakken, of samen met anderen te werken aan een al lopend project.

Hier ga jij je mee bezig houden
Als ontwerper binnen onze gemeente werk je samen met collega’s, externe deskundigen en bewoners bij het maken van inrichtingsplannen voor de openbare ruimte. De focus ligt in eerste instantie op de binnenstad, maar je kunt ook gevraagd worden mee te werken aan andere gemeentelijke opgaven. Je hebt een ontwerp- en adviesrol waarbij je ruimtelijke belangen en beleid bij elkaar brengt. Op enthousiaste wijze zet je kennis en ervaring in om te komen tot een helder integraal ontwerp. Je neemt collega’s en bewoners mee in het ontwerpproces en licht gemaakte keuzes toe. Tijdens de uitvoeringsfase houd je een oogje in het zeil en denk je mee over technische oplossingen.

Hier kom je te werken
Je komt terecht in het ontwerpteam Binnenstad. Dit team bestaat uit architecten, landschapsarchitecten, verkeerskundigen en stedenbouwkundigen die samen werken aan een levendige, toekomstbestendige en aantrekkelijke binnenstad, gericht op de openbare ruimte en de bebouwing. We zijn onderdeel van het team Ruimtelijk Ontwerp waarbij we met circa 50 betrokken ontwerpers de gemeente vormgeven. In de binnenstad richten we ons niet alleen op concrete projecten, maar diepen we ook verschillende interessante thema’s uit, zoals vergroening, wateradaptatie en toegankelijkheid.

Hier staan wij voor
Groningen is een gemeente waar je met plezier woont, werkt en leeft. We werken steeds meer samen mét inwoners, in plaats van vóór inwoners. Of het nu gaat om zorg voor elkaar, verkeer, gezondheid, ondernemen, onderwijs of een schone gemeente: samenwerking met bewoners en organisaties is hét uitgangspunt van de gemeente. Ook staan we voor sociale, duurzame economische groei, want duurzaamheid is het andere uitgangspunt in alles wat we doen.

Hier herken jij je in

 • afgestudeerd stedenbouwkundig- of landschapsontwerper (of -architect) aan Van Hall Larenstein, HAS, Wageningen, Academie van Bouwkunst, HKU of gelijkwaardig;
 • sterk analytische vermogen, conceptuele denkkracht en goede ontwerpkwaliteiten van grote schaal tot en met detail, die je met een portfolio kan aantonen;
 • ervaring met ontwerp en uitvoering openbare ruimte projecten en klimaatadaptatie;
 • communicatief, proactief en zowel teamspeler, zelfstandige aanpakker, én in staat anderen te inspireren en motiveren;
 • grafische sterk en schetst je ideeën makkelijk op papier; ervaring met 3d ontwerp en visualisaties;
 • goed bekend met het Adobe CS pakket, Microstation, Vectorworks of Autocad, Sketschup;
 • je hebt goede beheersing van de Nederlandse taal voor het geven van presentaties en schrijven van toelichtingen.

Hier kun je op rekenen

 • afhankelijk van opleiding en ervaring: een salaris van maximaal €5.009,- bij een fulltime dienstverband (functioneel schaal 10, HR21 normfunctie medewerker Ontwerp & voorbereiding III); 
 • een jaarcontract met uitzicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd; 
 • een individueel keuzebudget  van 17,05% boven op je salaris waarbij je kunt kiezen voor een jaarlijkse of maandelijkse uitbetaling; 
 • een werkweek van 36 uur, met keuze om ADV op te bouwen en de mogelijkheid om eigen werktijden te kunnen indelen en deels thuis te werken; 
 • de mogelijkheid tot persoonlijke groei via ons digitale forum ‘Groningen leert’; 
 • een telefoon en een iPad of laptop. 

Hier begint het
Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met  
Freek Wilkens (Ontwerper) 06-11591462 of Boukje Zeinstra (Ontwerper) 06-53291309. 


Reageren kan tot en met 1 oktober 2023 via de sollicitatiebutton onderaan de vacature. Het sollicitatiegesprek vindt plaats op 10 oktober 2023.  

Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild. Het kan voorkomen, dat je correspondentie van de gemeente Groningen met betrekking tot deze vacature in je ‘ongewenste items’ (SPAM-box) terecht komt. Check je SPAM-box daarom regelmatig.  

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern geworven waarbij, voorrangs- en interne kandidaten van de gemeente Groningen voorrang hebben. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld in verband met vaste samenwerkingspartners

Solliciteer